Bakanlar Kurulu’nun, 28 Ağustos 2012 tarihinde gerçekleşen toplantısında alınan kararla üniversite öğrencilerinden harç paralarının kalktığı açıklanmış, fakat bu uygulamadan ikinci öğretim öğrencileri yararlanamamıştı.


CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, ortaya çıkan haksızlığın giderilmesi için vakit kaybetmeden girişimde bulundu.

Başbakan’ın cevaplaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazılı bir önerge veren CHP’li Şafak, yazılı önergesini, kanun teklifi ile de destekledi.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın yazılı önergesi ve kanun teklifinin tam metni şöyle:



TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA



Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini saygılarımla arz ederim.



Doğan ŞAFAK
Niğde Milletvekili



28 Ağustos 2012 tarihinde Bakanlar Kurulu’nda imzalanan kararname ile üniversite öğrencilerinden harç paralarının kalktığı açıklanmıştır. Bu uygulamadan Normal Öğretim ve Açık öğretim de okuyan öğrencilerin yararlanacağı belirtilmiştir.

Bu bağlamda;

1- Üniversitelerde harçların kalkmasından yararlanacak olan Normal Öğretim ve Açık Öğretim alanları dışında İkinci Öğretim okuyan öğrencilerin yararlanamamasını eğitimde eşitlik ilkesine aykırı buluyor musunuz?

2- 2011-2012 öğretim yılı sayısı itibarıyla birinci öğretimlerde 1 milyon 524 bin 380 öğrenci için ve yine 2011-2012 eğitim-öğretim yılında açık öğretimlerde 1 milyon 951 bin 494 öğrencinin istifade edeceği uygulamadan ikinci öğretim okuyanların yararlanamaması yeni bir adaletsizlik doğuracaktır. Bu adaletsizliği gidermeyi düşünüyor musunuz?

3- İkinci Öğretim okuyan kaç tane öğrencimiz, hala öğrenim bedeli ödemeye devam edecektir?

4- Hükümet Sözcüsü Sayın Bülent Arınç’ın yaptığı açıklamada, “İkinci öğrenim harcının kalkması kanunla düzenlenebilir” sözleri doğrultusunda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, bu konuda gelecek olan kanun teklifine destek verecek misiniz?


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA




Yükseköğretim Kanunu ile Yükseköğretim Kurumlarında İkili Öğretim Yapılması, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun bazı maddelerinde değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifim ve gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. 03.09.2012

Doğan ŞAFAK
Niğde Milletvekili


MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1-Bu madde ile devlet tarafından, Üniversitelerde öğretim gören veya görecek olan öğrencilere eşit, adaletli bir şekilde öğrenim görme fırsatı sağlanmış olacaktır.
Madde 2- Üniversitelerde öğrenim gören veya görecek olan öğrencilere İkinci öğretim hakkı isteğe bağlı olarak sağlanmış olacaktır.
Madde 3- İkinci öğretim hakkının isteğe bağlı olarak belirlenip, lisansüstü öğretim hakkı ise 2547 sayılı kanunun ilgili maddesi hükümlerine bağlı olması düzenlenmiştir.
Madde 4- Yürürlük Maddesidir.
Madde 5- Yürütme Maddesidir.

GENEL GEREKÇE


28 Ağustos 2012 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile Normal Öğretim ve Açık Öğretim öğrencilerinden alınan harçlar kaldırılmıştır. 3,5 milyon öğrenci bu imkândan yararlanırken, İkinci Öğretim okuyan öğrencilerin Öğretim Bedeli ödemeleri eğitimde fırsat eşitsizliğine ve adaletsizliğe yol açmıştır.

İkinci öğretim okuyan öğrenciler, normal eğitim gören öğrencilerle, aynı müfredat ve ders programı almaktadırlar.

Vatandaşlık ilkelerine göre, her Türk vatandaşının eşit şartlara göre öğrenim görmesini sağlamak devletin asli görevidir. Her Türk vatandaşı eşit olarak bu ülkeye vergisini vermekte, çocuğunun okuması için her türlü fedakârlığı yapmaktadır. Bu çerçeve de, devletin paralı öğretim uygulaması yanlıştır.

İkinci öğretim okuyan ve okuyacak olan öğrencilerimizin öğretim ücretlerinin, devlet tarafından karşılanması durumunda, öğretim de adalet sağlanmış olacaktır.

Bu kanun ile Üniversitelerde öğretim gören ve görecek olan öğrencilerimize, eğitimde fırsat eşitliği hakkı doğmuş olacaktır.


YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU İLE YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA İKİLİ ÖĞRETİM YAPILMASI, 2547 SAYILI YÜKSEKÖĞRETİM KANUNUNUN BAZI MADDELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ VE BU KANUNA BİR EK MADDE EKLENMESİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ


MADDE 1- 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ve (b) bendinin ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (g) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

“a. Yükseköğretim kurumlarında, öğrenci başına düşen cari hizmet maliyetleri, yükseköğretim programlarının özellikleri göz önüne alınarak Yükseköğretim Kurulunca hesaplanır. Öğrencilerin her bir dönem için birinci öğretimde öğrenci katkı payı, ikinci öğretim ve uzaktan öğretimde ise öğrenim ücreti olarak ödemesi öngörülen bedeller Devlet tarafından karşılanır. Yabancı uyruklu öğrencilerden, birinci veya ikinci öğretim ayırımı yapılmaksızın, her bir dönem için öğrenim ücreti alınır. Öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretleri, öğrenci başına düşen cari hizmet maliyetleri göz önünde bulundurularak belirlenir.”

“b. Birinci öğretim, ikinci öğretim, açık ve uzaktan öğretim için Yükseköğretim Kurulu tarafından hesaplanan cari hizmet maliyetlerinin Devlet tarafından karşılanmasına ilişkin usul ve esaslar, her yıl haziran ayı sonuna kadar Maliye Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulunun görüşü ve Milli Eğitim Bakanlığının önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.”

MADDE 2- 19/11/1992 tarihli ve 3843 sayılı Yükseköğretim Kurumlarında İkili Öğretim Yapılması, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Bir Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

“İkinci öğretim isteğe bağlıdır. Öğrenim ücretleri hakkında 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesinin (a) bendi hükümleri uygulanır.”

MADDE 3- 3843 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi ile ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bu öğretim isteğe bağlıdır.”

“İkinci lisanüstü öğretime kabul edilecek öğrencilerin öğrenim ücreti hakkında 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi hükümleri uygulanır.”

MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.



Editör: TE Bilişim