CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Patates Üreticileri ilgili bir basın açıklaması yaptı.
Doğan Şafak açıklamasında ; Nevşehir ilimizde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın görevlendirdiği yetkililerce dün yapılan açıklamada; Niğde ve Nevşehir'deki patates depolarında 700 bin ton civarında yemeklik patates bulunduğu belirtilmiştir.


Yetkililerce yapılan açıklamanın çiftçiye faydası olmadığı gibi, tam aksine zararı olmuştur.
Geçtiğimiz son 3 yılda 10 kuruşla, 20 kuruş arasında patates satılırken, biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, her platformda çiftçinin sorununu dile getirdik.


Partimizce, Patates Araştırma Komisyonu kuruldu. Patates Üreticilerinin Sorunlarının Araştırılması için Meclis Araştırma Önergesi verdim. Defalarca Tarım Bakanı’na yazılı ve sözlü soru önergeleri verdim. Meclis kürsüsünde sayısız konuşma yaptım. Başbakan’a ve tarım Bakanına mektup gönderdim.


AKP Hükümeti ise kapısını her çaldığımızda,  bu konuda hiçbir şey yapamayacağını, hiçbir müdahalede bulunamayacağını dile getirmiştir.


Bu seferde, patates fiyatlarında biraz artış olmaya başlayınca, çiftçi tam nefes alacağım, en azından zararımı kurtaracağım derken, patates fiyatını düşürmek için girişimlerde bulunmaktadır.


Niğde ve Nevşehir’de 700 bin ton patates olduğu iddia edilirken, hâlbuki bu illerimizde sezon başında toplam üretilen patates miktarı 700 bin ton civarındadır. Bu miktarın tahmini rakamlara göre üçte ikisi tüketilmiştir. Yeni ürün çıkmadan önce bakiyesi de satılmış olacaktır. Yeni patates ürünün çıkması için önümüzde 4 ay gibi bir süre bulunmaktadır. Depolarda bulunan ürün ihtiyacı karşılayacak miktarda da değildir.

 Tarım Bakanlığı yaptığı açıklamalara dikkat etmelidir. Geçtiğimiz yıllarda 10- 20 kuruş arasında patates satışı yüzünden çiftçimiz ürün ekmekten vazgeçmiştir ve büyük zararlara uğramıştır.
Çiftçimizin ürününün değer kaybetmesi, patateslerin çöpe atılmasına neden olmuştur. Depolarda patatesler çürümüştür.

10 yıldır çiftçinin yüzüne bakmayan bu hükümet, biraz değer kazanan patates üreticisinin ürününün fiyatını düşürmek yerine, mazotun, gübrenin, elektriğin fiyatını düşürmelidir. Çiftçimiz masraflar altında ezilmektedir. Tarımsal Sulama Elektrik borçları başını alıp gitmiştir. Çiftçimiz icralık olmuştur. Borç batağında yüzmektedir.

Hükümet çiftçimiz ile uğraşmak yerine çiftçimizin sorunları ile uğraşmalıdır.

Tarım Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalar çok talihsizcedir. Çiftçimizi paniğe teşvik etmiştir. AKP hükümetinin yaptığı bu açıklamalar çiftçi düşmanı olduklarını bir kez daha göstermiştir.

Çiftçimiz paniğe kapılmamalıdır. Yapılan açıklamalar patatesin fiyatını düşürmek için yapılmaktadır. Asparagas beyanlarla bir yere varılamayacağını bu hükümet artık anlamalıdır. Halkımız kendisine neler yapıldığını çok iyi bilmektedir. Artık bu hükümetten kurtulma zamanı gelmiştir. Çiftçilerimize sevgi ve saygılarımı sunarım.”dedi. 



Editör: TE Bilişim