Patates üreticilerinin sorunlarını gündemden düşürmeyen, CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’e, patatesin ihracatını önerge vererek ikinci kez tekrar sordu.


Niğde Milletvekili Doğan Şafak soru önergesinde, son 5 yılda patatesin ihracattaki yerini ve hangi ülkelere ihracat yapıldığını, 2012 yılında ne kadar patates ihracatı yapıldığını ve iç piyasada tüketimi için Tarım Bakanlığı’nın girişimlerini sordu.

SESİMİZİ DUYANA KADAR

CHP’li Şafak, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım Bakanı, patates üreticilerimizin sesini duyana kadar susmayacağız” dedi.

Şafak sözlerine şöyle devam etti: “AKP Hükümeti ısrarla patates üreticisine destek olmamak için yanlış tarım politikaları uygulamaya devam etmektedir. AKP’nin, çiftçimizi yok etme politikası yüzünden üreticilerimiz sosyal, ekonomik, psikolojik açıdan çıkmazdadır. Tarım Bakanı, çiftçimizin içinde bulunduğu sorunları görmezden gelerek, çiftçimizi çaresiz durumda ve yalnız bırakmaktadır”.

TARIM BAKANI NEREDE…..

Şafak, “Patates üreticimiz, Tarım Bakanı olmadığını söylüyor. Gerçekten Tarımdan anlayan, tarımın nasıl, hangi koşullarda, ne zorluklarla yapıldığını bilen bir Bakan olsaydı, bizim zor durumdaki halimizi görür, bizi bu buhrandan çıkarmak için yanımızda yürür, sesimizi duyar, bize destek olurdu diyor. Evet, gerçekten Tarım Bakanı Nerede??? Sayın Bakan bulunduğu makamın çiftçimize ait olduğunu unutmasın. Çiftçimizin halini anlamayacaksa, gübreye, mazota, yeme yapılan zamma ses çıkarmayacaksa, oturmasın o koltukta’ dedi.

CHP’den TARIM BAKANI’ na GENSORU

CHP’li Şafak sözlerine devam ederken: “CHP grubu olarak, Tarım Bakanı Eker’in yanlış uygulamaları hakkında, benimde imzamın bulunduğu bir Gensoru Önergesi verdik. 1 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni yasama döneminde, verdiğimiz Gensoru Önergesi Genel Kurul’da görüşülecektir” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’e verdiği önergenin tam metni:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi EKER tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

                   Doğan ŞAFAK 
                   Niğde Milletvekili

 

 

2011 yılında üretilen patates ürünü, 2012 yılı Nisan ayında, depolarda çürümeye terk edilmiştir. Bu yıl hasat dönemi başlamış olup, patates ürününün maliyeti 30 kuruşun üstündedir. Çiftçi, şu an 20 kuruşa alıcı bulamamaktadır. Patates üreticisi perişan durumdadır.

Hükümetiniz ısrarla patates üreticisine destek olmamak için yanlış tarım politikaları uygulamakta, çiftçimizi sosyal, ekonomik, psikolojik açıdan çıkmaza sürüklemektedir. Ülkemizde patates üreticisi bu yaşadığı sorunları sosyal tepkiye dönüştürmektedir.

 

Bu doğrultuda,

 

1-     Patates ürününün,  iç pazarda tüketilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Varsa bu çalışmayı kamuoyu ile paylaşarak üreticiye bilgi akışı sağlayacak mısınız?

 

2-     Üretilen patates ile depolarda kalan patatesin ihracatını hangi ülkelere yapmayı düşünüyorsunuz? İhracat yapılacak ülkeler arasında Irak, Suriye ve İran Devletleri var mıdır?

 

3-     Patates ihracatı son 5 yıl içerisinde hangi ülkelere, ne kadar miktar yapılmıştır?

 

4-     2010-2011 yıllarında İhracat iadesi yardımı ton başına 25 dolar yapıldığını bakanlığınız açıklamıştır. 2012 yılında bu miktar artırılmış mıdır?

 

5-     2012 yılında patates ihracatı kaç ton gerçekleşmiştir? Bu yıl ton başı ne kadar ihracat iadesi yardımı yapılmıştır?


Editör: TE Bilişim