CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’in cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazılı bir önerge vererek Pancar Üreticilerinin, kotalarını dolduramamasından dolayı yaşadığı sorunları parlamento gündemine taşıdı.

 

 

Şafak, “21 inci yüzyılda Türkiye’nin güçlü bir ülke olabilmesinin en önemli şartlarından birisi, vazgeçilmez temel gıda maddesi şeker ve şeker endüstrisinin yaşatılmasıdır. Türkiye’nin güçlü bir ülke olabilmesi için şeker ve şeker sanayinin, kotalarla sınırlandırılması değil, mevcut üretim potansiyelini arttırarak ihracatçı sektörde lider olması zorunludur” dedi.

 

CHP’li Şafak, “1998 yılında Şeker üretimine kota uygulanmaya başlandı. Şeker Pancarı üretim alanları daraltıldı. Dışarıdan ithalata vize verilmiş olundu. Tarımda her alanda sıkıntıya sebep olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu kez de pancar üreticilerinin mağdur olmasına sebep olmuştur” dedi.

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “Niğde Bor Şeker fabrikası’nda Üretilen şeker 49 bin 550 ton, üretilen şeker pancarı 410 bin tondur. Ortalama 4 bin 500 civarında şeker pancarı ekicisi, şeker fabrikasına ürün satarak geçimini sağlamaktadır. Bunun dışında 1500 civarında nakliyecimiz yine şeker pancarının nakliyesini yaparak bu sektörden ekmek kazanmaktadırlar. Bu kota uygulamasıyla çiftçi perişan olurken, bu sektöre bağlı olarak geçimini sağlayan nakliyeci esnafı yok olmaktadır. Çiftçimizin en kolay ürettiği ama en çok girdisi olan şeker pancarı kota uygulaması ile üreticimiz kotayı doldurmak için kayıtsız ekilmiş pancarları satın alarak kotasını doldurmaya mecbur kalıyor. Nedeni ise üreticiye tonda % 30 cezai işlem uygulanmasıdır” dedi.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, Pancar üreticilerinin sorunları ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiği yazılı önergenin tam metni:

 


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

 

Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi EKER tarafından yazılı olarak cevaplanması hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

 

 

Doğan ŞAFAK

Niğde Milletvekili

 

 

 

Türkiye’de Şeker Pancarı üretiminin önemli bölgelerinden olan Niğde, Aksaray, Nevşehir illerimizde, yaz aylarının kurak geçmesi nedeniyle Pancar Üreticilerimiz, geçmiş yıllara göre ürünlerini yetiştirme de ciddi sorunlar yaşamıştır.

 

Üretimde daha önceki yıllara göre konulan kotayı şu anda Pancar üreticimizin dolduramamasından kaynaklanan kota eksikliği nedeniyle, Pancar Üretimiz tonda % 30 cezai işlem uygulaması ile karşı karşıya kalmış durumdadır.

 

Bazı üreticilerimiz, kendi kotalarını doldurmak için kayıtsız ekilmiş pancarları satın alarak kotalarını tamamlamak için bu yola başvurmak zorunda bırakılmıştır.

 

 

Bu çerçevede;

 

     1- Niğde İlimiz, Merkez ilçeye bağlı Edikli Beldesi ve bölgesinde, pancar üreticimiz, yaz aylarının kurak geçmesinden kaynaklanan üretimde düşüş yaşamıştır. Bu yaşanan sorundan dolayı, kotalarını dolduramayan pancar üreticimiz tonda % 30 cezai işlem uygulamasının kaldırılmasını istemektedirler. % 30 cezai işlem uygulamasını kaldıracak mısınız?

 2-   2011 yılı pancar teslim döneminde, Niğde ilinde kaç ton pancar alınmıştır?

 3-  2012 yılında üreticiden, kaç ton pancar almayı düşünüyorsunuz?

 4- Bakanlığınız, her yıl çiftçimizi perişan eden kota uygulamasını kaldıracak mıdır?

 5- Bakanlığınız, Niğde ilinde kuraklıktan dolayı üreticinin yaşamış olduğu üretimdeki düşüşü, göz önüne alarak, pancar paralarının ödenmesini bir defa da yapmayı düşünüyor musunuz?

 

 

 

Editör: TE Bilişim