CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Niğde’nin, Çamardı ve Altunhisar İlçelerinde bulunan Adliye binalarının kapatılması kararını parlamento gündemine taşıdı.

Şafak, Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde  “Çamardı ve Altunhisar İlçelerinde bulunan Adliye binalarının kapatılması kararı ile köylerinden, maddi sıkıntılar yüzünden sadece ilçelerine, işleri olduğunda gidebilen, sorunlarının çözümü için adalet ve hak arayan vatandaşların ilçe adliyelerinin kapatılarak, Niğde Adliyesine yönlendirilmesinin yanlış bir uygulama olduğuna ve kurumların tek tek ilçelerde kapatılmakta olduğuna” vurgu yaptı.  

 

HAYALDİ GERÇEK OLDU

 

Şafak sözlerine şöyle devam etti: “Daha önce Çamardı güzergâhında olan otoban yolunun projesi değiştirildi, Niğde Üniversitenin bölümü kapatıldı, hastane sağlık ocağına dönüştürüldü. Çamardı ve Altunhisar ilçeleri sürekli göç veriyor ve ekonomi giderek çöküyor.

 

Şafak, Bununla yetinemeyen AKP hükümetinin hayallerini bir bir gerçekleştirdiğine dikkat çekerken, Niğde’nin ilçelerinin yakında hayalet ilçeye dönüşeceğini, İlçelerimizdeki adliye binalarının kapanmasına, AKP’nin hayaliydi gerçek oldu” dedi.

 

ANAYASANIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

Şafak, “Kapatılan ilçelerde yaşayan bireylerin adalet ve hak aramak için başka ilçelere gitmesinin, Anayasanın hukukta bireyin eşitlik ilkesine aykırı olup olmadığı” sorusunu sordu.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, bakandan şu soruların yanıtlarını istedi:

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

Anayasa ve Meclis İç Tüzüğü gereğince Sayın Sadullah ERGİN Adalet Bakanı tarafından aşağıdaki sorularımın yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 18.06.2012

 

 

 

                                                                  Doğan ŞAFAK

                                                                Niğde Milletvekili

 

 

 

Niğde İlimiz, Çamardı ve Altunhisar İlçelerinde bulunan Adliye binalarının kapatılması kararı ile Köylerinden, maddi sıkıntılar yüzünden sadece ilçelerine işleri olduğunda gidebilen, sorunlarının çözümü için adalet ve hak arayan vatandaşların ilçe adliyelerinin kapatılarak, Niğde Adliyesine yönlendirilmesi yanlış bir uygulamadır.

Bu doğrultuda;

1-  Çamardı ve Altunhisar İlçelerindeki Adliye Binalarının kapatılmasının kararını yeniden gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?

 

2-  Türkiye’de kaç ilçede Adliye binalarını kapatma kararı almış bulunuyorsunuz?

Bu karar sonrasında ilçelerdeki mahkeme süreçlerinin hizmet yükünü başka ilçe ya da il merkezine yığarak uzun olan karar verme sürelerinin zamanını uzatacağı endişeleri için çözümleriniz var mıdır?

 

3-  Kapatılan ilçelerde yaşayan bireylerin adalet ve hak aramak için başka ilçelere gitmesi, Anayasanın hukukta bireyin eşitlik ilkesine aykırı değil midir?

 

4-  Hukukta mahkemelerin karar verme süresinin uzamasından dolayı şikâyetler vardır. Bu şikâyetlerin arttığı bir sürede, İlçelerdeki Adliye binalarının kapatılmasını doğru buluyor musunuz?

 

5-  İlçelerdeki adliye binalarının kapatılması gündeme geldiğinde, iktidara yakın siyasilerin baskı kurarak bazı nüfusu az ve İl Merkezlerine yakın ilçe adliye binalarının kapatılmasını önlediği doğru mudur?

 

6-   Kapatılan ilçe adliye binalarının dosyalarının aktarılmasıyla, mevcut olan bazı ilçe adliye binalarının fiziki şartları, personeli ve hâkimlerinin sayıları bu yükü kaldırabilecek midir?

 
Konu ile gili haberlerimiz için TIKLAYIN

Altunhisar ve Çamardı Adliyeleri Kapanacak


İlçelerde Kurumların Kapatılmasına Tepki





Editör: TE Bilişim