Resmi Gazete’de yayınlanan, patateste don olayına maruz kalan çiftçilerin borçlarının ertelenmesi hususunda bir açıklama yapan CHP’li Şafak; “İki aydır, her gün dilimizden düşürmediğimiz konuya hükümetin el atması sevindirici olduğu kadar, taleplerimizin sadece bir kısmının karşılanması üzüntü vericidir” dedi.

Haber- Foto: Gökhan ÖZBEK – TYN HABER

 

Kasım ayının ilk haftasında meydana gelen don felaketi üzerinden 2 ay geçmeden AKP hükümeti tarafından yasa ile çiftçilerin Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne borçlarının bir yıl ertelenmesi üzerine CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak bir açıklama yaparak, süreci değerlendirdi.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak konu ile ilgili olarak; “Olayın yaşandığı andan itibaren ekibimizle olay yerlerine gittik. Bizzat tarlalarda yerinde inceleme yaptık, yaptığımız incelemeler sonucu acil yol haritası çıkardık. Yol haritamızın ilk maddesi çiftçilerin kamuya olan borçlarının faizsiz ertelenmesiydi. Hükümet olaydan 45 gün sonra bu noktada adım atması Niğdeli çiftçiler için bir umut, bizim içinse hayal kırıklığıdır. Çünkü borçların ertelenmesinden çok, mağduriyetin giderilmesi için çiftçiye yardım yapılmasıydı. Bizler elimizden geldiği her platformda bu konuyu gündeme getirmeye devam edeceğiz. Zira bu konuyu mecliste önergelerle, ulusal tv kanallarında, yerel gazetelerde, TBMM kürsüsünde gündeme getirdik. Şimdi hükümete net önerimiz var. Borçların ertelenmesi yetmez. 100 bin ton patates dona maruz kamışken, zaten çiftçi borcunu ödeyemez! Onların gelecek yıllarda üretim içerisinde olması için, teşvik ve hibelerinde sağlanması gerekir. Yoksa bu borç batağı altında ki çiftçi değil 1 yıl, 5 yıl erteleseniz bu borcu üretim yapmadan ödeyemez. Çiftçiye ücretsiz tohum vererek, zararlarının bir kısmı nakit yardım yaparak sorunu çözebilirsiniz” dedi.



Editör: TE Bilişim