CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, geçici işçiler kanunda değişiklik yapılması üzerine verdiği kanun teklifi  hakkında TBMM kürsüsünde konuştu.


CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, daha öncede geçici ve sözleşmeli işçilerin sorunları konusunda bir çok kanun teklifi ve soru önergesi vermişti.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak TBMM ‘de yaptığı konuşmada ; 5620 Sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanları Sürekli İşçi Kadrolarına Veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna Geçici Bir Madde Eklenmesine Dair Kanun teklifimin doğrudan gündeme alınması ile ilgili söz aldım.  

 

Bilindiği üzere “Kamuda geçici iş pozisyonlarında çalışanların sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçirilmeleri, geçici işçi çalıştırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında 5620 sayılı kanun” 04.04.2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Bu kanun ile 2006 yılı içerisinde usulüne uygun olarak vizesi yapılmış geçici iş pozisyonlarında toplam 6 ay ve daha fazla süre ile çalışmış olan geçici işçilere sürekli işçi kadrolarına veya istekleri halinde sözleşmeli personel pozisyonlarına atanma hakkı tanınmıştır.

 

O tarihte başta Niğde Belediyesinde olmak üzere birçok belediyede Belediye başkanlarının hatalı işlemlerinden dolayı kadro alması gereken 1500-2000 e yakın işçi kadro alamamıştır.

 

Burada çalışan işçilerin ve emekçilerin hiçbir kabahati yoktur.

 

Tamamen Belediye başkanlarının hatalarından kaynaklanan mağduriyetin işçiler emekçiler ve onların çocukları aileleri gelecekleri adına giderilmesi gerekmektedir. 

Ayrıca kapanan belediyelerdeki binlerce geçici işçilerinde, işlerine son verildiğini ve sokakta bırakıldığını, özel idarelerin kapılarını, işçilere kapattığını belirtmek isterim.  

 

Değerli Milletvekilleri,

 

Anayasamızın 49. Maddesi çalışma hürriyetini belirlemiş bu noktada da devlete temel ödevler ve görevler yüklemiştir.

 

Ayrıca Anayasamızın 55. Maddesinde yer verilen düzenleme ile de “eşit işe eşit haklar “ prensibiyle işleyen bir anayasal esastır. “Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır” demektedir.

Yerel yönetimler ile merkezi yönetim arasındaki siyasal çekişmeler işçiyi ve emekçiyi mağdur etmektedir.

 

İşçiye, çalışma vizesi alma konusunda belediyeler ile merkezi yönetimler uyuşamamakta bu durum işçiye sirayet etmekte telafisi mümkün olmayan hak kayıplarına sebep olmaktadır.

 

İdari ilişkilerin, hak kayıplarına sebep olmaması ve sosyal devletin temel esaslarının korunması için söz konusu kanuna geçici bir madde eklenmesi gereği doğmuştur.

 

MADDE GEREKÇELERİ

 

MADDE 1- Maddeyle, 5620 sayılı yasa ile kadroya geçirilen işçilere verilen haklardan vize sorunları sebebiyle yararlanamayan; 01.01.2006 tarihinden önce Belediyelerde işçi olarak çalışanların vizeden muaf tutulması amaçlanmıştır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

 

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

           

5620 SAYILI KAMUDA GEÇİCİ İŞ POZİSYONLARINDA ÇALIŞANLARI SÜREKLİ İŞCİ KADROLARINA VEYA SÖZLEŞMELİ PERSONEL STATÜSÜNE GEÇİRİLMELERİ, GEÇİCİ İŞÇİ ÇALIŞTIRILMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUNA GEÇİCİ BİR MADDE EKLENMESİNE DAİR KANUN  

 

MADDE 1-

04.04.2007 tarihli 5620 Sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanları Sürekli İşçi Kadrolarına Veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Geçici 4. Maddesinden sonra gelmek üzere geçici bir madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 5- Bu kanun uygulanmasında 01.01.2006 tarihinden önce Belediyelerde işçi kadrosunda geçici süreli işlerde 3 yıl kıdeme sahip işçilerin kadroya alınmasında vize şartı aranmaz.”

 

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 3- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 

Bu kanun teklifine milletvekillerimizin destek vereceğini umut eder, yüce meclisi saygıyla selamlarım.”dedi.

 

Şafak’tan Geçici işçiler için kadro teklifi


Doğan Şafak Yine Karayolları İşçilerinin Yanında…


Şafak Sordu? ; Şeker Fabrikalarında Geçici Olarak Çalışan İşçilere Kadro Verilecek Mi?

 

Editör: TE Bilişim