CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak: “Cumhuriyeti Çapulculara Bırakacak Değiliz!”

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayınladığı yazılı mesajda Cumhuriyet’in 89. Yılını kutlarken, Cumhuriyet’i pastane köşelerine, protokol kutlamaları arasına sıkıştıran zihniyete karşı, halkın refleksinin meydanlar olduğuna dikkat çekerek, Cumhuriyeti çapulculara bırakmayacağız dedi.

 

Haber: Gökhan ÖZBEK / TyN HABER

 

Cumhuriyetin 89. Yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayınlayan CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, yurt gündemini değerlendirerek, Cumhuriyete ve kazanımlarına aralıksız sahip çıkacaklarını ifade etti.

Cumhuriyetin sadece bir rejim olmadığını, siyasal bir tercihin ötesinde, geçmişten geleceğe bu halkın var oluş nedeni olduğuna dikkat çektiği açıklamasında; “Cumhuriyeti kuran irade, halkın anti-emperyalist tavrının siyasal ve bağımsızlıkçı mücadelesidir. Bu mücadeledeki ana eksen, bir halkın esir olamayacağı, ikinci ana eksense bu halkın iradesi dışında hiçbir şeyin dayatılamayacağıdır. Bu halk Türk milletinin varlığından 1919’a, 1919’dan günümüze kadar hiçbir zaman esaretini kaybetmemiştir. Aksine halkımız, tarihsel süreç içerisinde ne zaman böylesine acı tecrübeler karşısında kalsa direnmeyi ve kendisine bu tercihi dayatanları tarihin çöplüğüne atmayı bilmiştir. Cumhuriyet’in ikinci ana ekseni sayılan halkın iradesi, yine bize tarihsel bir mirastır. Geçmişten geleceğe halk kendi tercihini bağımsızlıktan, özgürlükten, gelişmekten ve değişimden yana koymuştur. Cumhuriyet işte bu iki ana kuruluş felsefesiyle verilen antiemperyalist bağımsızlık savaşı sonrası kurulmuştur. Kimse bu iki ana ekseni sorgulamasın. Bugün dünyanın neresine giderseniz gidin kimse aksini iddia etmediği gibi, kurucu kadrolarımıza başta Mustafa Kemal Atatürk’e ve silah arkadaşlarına gereken tarihsel onur nişanesi olan değeri vermişlerdir. İşte böylesine büyük bir davanın, onurun şanlı tarihin mirasçıları olarak Cumhuriyete sahip çıkmak bizim için bir tercih değil, tarihsel bir sorumluluktur. Partimizin kurucularının Cumhuriyeti kurması tesadüf değil, bu sorumluluğu her daim yaşayan insanların partimizi oluşturmasındandır. Öyle bir parti düşünün ki, dünyada eşi benzeri yoktur. Partimiz verdiği bağımsızlık savaşından sonra, en demokratik, en çağdaş rejim olan Cumhuriyet’i kurma görevini kendisine vermiştir.

 

1923’leri göz önüne getirdiğimizde çağdaş dediğimiz Avrupa tamamen krallıklarla yönetilirken, İtalya’da Mussolini faşizmi tarih sahnesine çıkmamışken, Hitler’in Almanya’sı henüz barbarlaşmamışken, öylesine bir rejim kurulmuştur ki tüm Dünya’nın örnek aldığı bir ülke haline getirilmiştir. İşte partimiz böylesine tarihsel bir süreçten elbette haklı gurur yaşayacaktır. Tüm dünya Ortaçağ’dan kalma yönetsel anlayışlarla, feodal düzenlerle boğuşurken, Cumhuriyet’imiz yeni bireyler yaratma, kadınına ve çocuğuna sahip çıkma kavgasındadır. Cumhuriyet’in kadını oy kullanırken, milletvekili bile seçilirken, Avrupa’sı, Asya’sı kadının varlığını tartışma noktasındayken, çocuklarımıza bayram hediye eden Atatürk’ümüze inat tüm dünya şaşkınlıkla Çağdaş ve Modern Türkiye’yi izlemektedir.” Diyerek cumhuriyetin önemine değindiği açıklamasında partisinin ve kendisinin her daim bir Cumhuriyet neferi olduğunu ifade etti.

 

Cumhuriyet, halkındır!

Gündeme ilişkin bazı değerlendirmelerde de bulunan CHP’li Doğan Şafak; “Maalesef ülkemiz yine kritik bir eşiğe gelmiştir. Esareti bu millete yaşatamayan emperyalistlerin hevesi kursağında kalırken, birkaç kendini bilmez bu rejimi kendi dinamikleriyle yıkma girişimindedir. Onlara gerçekten acıyorum! Zira onlar halkın gücünü yok sayan, tarihine ve geçmişine ihanet eden zavallılardır. Birileri çıkıp Cumhuriyet’i pastane köşelerinde kutlayabilir, birileri çıkıp Cumhuriyet kutlamalarını güvenlik gerekçesiyle yasaklayabilir. Ama unutmasınlar ki Cumhuriyet adından da anlaşılacağı gibi bu bayram Cumhurun yani halkındır. Halk böylesine bir değerini birkaç makam ve mevki sahibinin iki dudağı arasına bırakmaz ve bırakmamıştır. Halk yasakçılara inat meydanlarda kendi bayramını kutlamaya devam edecektir. Cumhuriyet gibi değerini, değersizleştirmeye çalışanlara göstereceği refleks yine o zihniyete tarihsel bir ders verecek niteliktedir. Kimsenin bundan şüphesi olmasın. Zira şanlı tarihimiz bu tür kişiler için acı derslerle doludur. Halkın gücünü sınamak isteyenlere yapacağımız son çağrı ise kimse kendisini halkın üstüne koyup ta, bu halkı acı tecrübeler yaşatmaya itmesin, yoksa sizi bizler bile kurtaramayız ” vurgusunu yaptı.

 

CHP’li Şafak açıklamasının sonunda ise; Cumhuriyet’in ve partisinin kurucu kadroları olan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm silah ve fikir arkadaşlarına, Cumhuriyet gibi bir değeri kazanmak için canını feda edenlere ve Cumhuriyet’i yaşatmak için şehit olanlara, bu fikriyatı yükseltmek için canlarını ortaya koyan Uğur Mumculara, Ahmet Taner Kışlalı’ılara, Bahriye Üçok’lara, Necip Hablemitoğlu’larına Allah’tan rahmet dilerken, tüm halkı bayrağını kapıp, Milli bayramımızı kutlaması için sokaklara davet etti.

 

 

Editör: TE Bilişim