CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, 20 Kasım 2012 tarihli yazılı bir önerge vererek,  Buğday üreticilerine neden destekleme paralarının ödenmediğini Tarım Bakanı’na sordu.

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “Buğday üretiminin çok büyük bir bölümünün Niğde ili ve bölgesinde üretildiğini, 25 ilde, 2011 yılından beri, buğday üreticisinin faturalarını teslim etmesine rağmen, buğday destekleme paralarının ödenmediğini ve bu iller arasında Niğde’nin de bulunduğunu” Tarım Bakanı Eker’in dikkatine getirdi.

 

Şafak, “Çiftçimiz AKP hükümetinden önce 4 Kg buğdaya, 1 litre mazot alırken, AKP döneminde 8 Kg buğdaya, 1 litre mazot alır hale gelmiştir. Bununla beraber gübre fiyatlarının ve girdilerinin yüksek olmasından dolayı çiftçimiz perişan durumdadır” dedi.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’in sorduğu yazılı önergesinin tam metni:

 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi EKER tarafından yazılı olarak cevaplanması hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

 

Doğan ŞAFAK, Niğde Milletvekili

 

Buğday üretiminin çok büyük bir bölümü Niğde ili ve bölgesinde üretilmektedir. Buğday üreticisi, AKP hükümetinden önce 4 Kg buğdaya, 1 litre mazot alırken, iktidarınız döneminde 8 Kg buğdaya, 1 litre mazot alır hale gelmiştir. Bununla berabere gübre fiyatlarının ve girdilerinin yüksek olmasından dolayı çiftçimiz perişan durumdadır.

 

2011 yılından bu yana faturaların teslim edilmesine rağmen buğday destekleme paraları 25 ilde ödenmemiştir. Bu iller arasında Niğde ili de bulunmaktadır.

 

Bu bağlamda;

 

 

1-            2011 yılından bu yana faturalarını teslim eden çiftçimizin buğday destekleme paralarını ne zaman ödeyeceksiniz?

2-            2011 yılından bu yana Niğde’de kaç çiftçimize buğday destekleme parası ödenmemiştir?

 

3-            Niğde ilinde son 5 yıldır, kaç ton buğday üretilmiştir? Bu üretilen buğdayların kaç tonu Toprak Mahsul Ofisi tarafından alınmıştır?

 

4-            2011 ve 2012 yıllarında buğday destekleme paralarını alamayan çiftçimize, yeni ekim dönemi olan bugünlerde destekleme parası vermeyi düşünüyor musunuz?







Editör: TE Bilişim