CHP Niğde Milletvekili Sayın Doğan Şafak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, Niğde Nazım İmar Planı ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar’ın cevaplaması için yazılı soru önergesi verdi.

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak önergesinde; “3194 sayılı İmar Kanunu’nda açıklanan, Belediye meclislerince yürürlüğe konulan; Onaylı halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olan, varsa bölge ve çevre düzeni planlarına uygun olarak hazırlanan ve arazi parçalarının; genel kullanış biçimlerini, başlıca bölge tiplerini, bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunluklarını, gerektiğinde yapı yoğunluğunu, çeşitli yerleşme alanlarının gelişme yön ve büyüklükleri ile ilkelerini, ulaşım sistemlerini ve problemlerinin çözümü gibi hususları göstermek ve uygulama imar planlarının hazırlanmasına esas olmak üzere 1/2000 veya 1/5000 ölçekte düzenlenen, detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile bir bütün olan plana Nazım İmar Planı denir” dedi.

 

Şafak önergesinde, “Türkiye’nin 81 ilinin 80 tanesinde bulunan, Nazım İmar Planı’nın olmadığı tek ilimiz maalesef Niğde’dir. Bu plan, Niğde ilimizin geleceği için büyük önem taşımaktadır. Niğde Belediyesi tarafından, İstanbul’da bir firmaya, ilimizin geleceğini belirleyecek olan “Nazım İmar Planı” taslağı hazırlatılmış, ancak, belirli gerekçelerle Belediye Meclis Üyelerinin çoğunluğu ve halk tarafından yapılan büyük itirazlar sonucu bu taslağın onayı red edilmiştir. Niğde ilimizin Nazım İmar Planı’nın olmaması, kentimizde çarpık kentleşmeye neden olmuştur. İnşaat sektöründe, düzensiz ve imara uygun olmayan yapılar inşa edilmiştir. Yerleşme alanları gelişi güzel yapılanmış, yeniliğe kapalıdır. Ulaşım sorunları yaşanmaktadır. Alt yapı çalışmalarının ve diğer projelerinin uygulanmasında büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Niğde ilimizde Nazım İmar Planı’nın olmaması, ilimizin gelişimi açısından önünü tıkamıştır” dedi.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a sorduğu yazılı önergesinin tam metni:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan BAYRAKTAR tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

 

Doğan ŞAFAK

Niğde Milletvekili

 

3194 sayılı İmar Kanunu’nda açıklanan, Belediye meclislerince yürürlüğe konulan; Onaylı halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olan, varsa bölge ve çevre düzeni planlarına uygun olarak hazırlanan ve arazi parçalarının; genel kullanış biçimlerini, başlıca bölge tiplerini, bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunluklarını, gerektiğinde yapı yoğunluğunu, çeşitli yerleşme alanlarının gelişme yön ve büyüklükleri ile ilkelerini, ulaşım sistemlerini ve problemlerinin çözümü gibi hususları göstermek ve uygulama imar planlarının hazırlanmasına esas olmak üzere 1/2000 veya 1/5000 ölçekte düzenlenen, detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile bir bütün olan plana Nazım İmar Planı denir.

 

Türkiye’nin 81 ilinin 80 tanesinde bulunan, Nazım İmar Planı’nın olmadığı tek ilimiz maalesef Niğde’dir. Bu plan, Niğde ilimizin geleceği için büyük önem taşımaktadır.

 

Niğde Belediyesi tarafından, İstanbul’da bir firmaya, ilimizin geleceğini belirleyecek olan “Nazım İmar Planı” taslağı hazırlatılmış, ancak, belirli gerekçelerle Belediye Meclis Üyelerinin çoğunluğu ve halk tarafından yapılan büyük itirazlar sonucu bu taslağın onayı red edilmiştir.

Niğde ilimizin Nazım İmar Planı’nın olmaması, kentimizde çarpık kentleşmeye neden olmuştur. İnşaat sektöründe, düzensiz ve imara uygun olmayan yapılar inşa edilmiştir. Yerleşme alanları gelişi güzel yapılanmış, yeniliğe kapalıdır. Ulaşım sorunları yaşanmaktadır. Alt yapı çalışmalarının ve diğer projelerinin uygulanmasında büyük sıkıntılar yaşanmaktadır.

Niğde ilimizde Nazım İmar Planı’nın olmaması, ilimizin gelişimi açısından önünü tıkamıştır.

 

Bu kapsamda;

 

1-    Bakanlığınız, Niğde için yasalara uygun bir biçimde, Nazım İmar Planı hazırlayacak mıdır?

 

 

2-    Yasa ve Yönetmeliklere aykırı olarak yapılan, parsel bazında tadilatlarla belli bir gruba rant sağlandığı, müfettiş ve bilir kişi raporlarıyla kanıtlanmıştır. Yasal olmayan bu tadilatlara devam edilecek midir?

 

 

3-   Bakanlık olarak, Nazım İmar Planı olmayan bir şehrin geleceği için neler yapmayı düşünüyor musunuz?

 

 

4-   Yapılan yoğunluk artışlarıyla ciddi boyutlarda, araç, yaya trafiği, alt yapı sorunları yaşanmaktadır. Bakanlık olarak bu sorunların çözümü için bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz?

 

 

5-    İller Bankası Genel Müdürlüğü ve Niğde Belediyesi arşivlerinde, Niğde’nin Nazım İmar Planı var mıdır? Bu konuda bir araştırma yapmayı düşünüyor musunuz?

 

 

6-    Niğde Belediye Meclisi, İmar Kanunu ve yönetmeliklerine aykırı olarak, yıllardır parsel bazında tadilatlar yapmaktadır. Belediye Meclisi’nin böyle bir yetkisi var mıdır? Yoksa, bu konuda inceleme başlatmayı düşünüyor musunuz?

 

 

Editör: TE Bilişim