Diyarbakır'ın Kulp ilçesindeki terör saldırısını kınayarak sözlerine başlayan Miraç Baykul, saldırıda şehit olan vatandaşlara rahmet, yaralılara şifa diledi. Yerel basının, yerel düzeyde kamuoyu oluşmasına katkıda bulunduğunu ve yerel yönetimleri bir ölçüde denetleme gibi bir misyon üstlendiğini belirten Baykul, "Yerel basın, uzun süre ihmal edilmişliğin bir sonucu olarak pek çok sorunla boğuşarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Halkımızın tarafsız, doğru bilgiye ulaşması ve haber alma hakkının korunması maalesef her geçen gün kesintiye uğramaktır." diye konuştu.

Yerel basında 8 bin 683'ü fikir işçisi olmak üzere dağıtım, baskı ve büro işçileri ile birlikte 15 binden fazla kişinin istihdam edildiğini belirten Miraç Baykul, "Yerel gazeteler ilan kayıpları yaşıyor. Hem Basın İlan Kurumu hem Kamu İhale Mevzuatına aykırı işlemler yapılıyor. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası radyo ve televizyonların RTÜK paylarında indirime gidilmesine karşın 2 yıla yakın resmi ilan fiyat tarifesinde artışa gidilmedi." dedi.

Baykul, gazetecilik meslek yasasına ihtiyaç olduğunu, siyasetçiler, bürokratlar, hukukçular ile Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ve diğer meslek kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla çalışma grupları oluşturulması gerektiğini söyledi.

BAYKUL, yerel basının sorunlarının çözümü için önerilerini şöyle sıraladı: "İfade ve basın özgürlüğünün sorun olmaktan çıkması için darbe dönemlerinden kalan maddelerde düzenlemeler yapılmalıdır. Yazılı basın, radyo televizyonlar ile internet mecrasını bir bütün olarak ele alan, düzenleme, denetleme ve destekleme ayaklarını içeren bir sistem kurulmalıdır. Bunun için vakit geçirilmeden internet yasası çıkarılmalıdır. Basın için Acil Destek Paketi çıkarılmalıdır. Pakette doğrudan desteklerin dışında Hazine, İŞKUR, KOSGEB ve kalkınma ajansları destekleri hazırlanmalıdır. Doğrudan alım, acil alım ve ilandan kaçınmak için işleri birleştirme ya da ayırma gibi yöntemlerden vazgeçilmesi konusunda gerekli tedbirler alınmalıdır. Bir yılı aşkın süredir basın kartları alma hakkına sahip oldukları halde alamayan basın görevlilerinin haklarının iadesi sağlanmalıdır."

Editör: TE Bilişim