İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin; “Köylerimizin Şehir Olsun” projesi kapsamında köylerde hayata geçirilen ve Haziran ayına kadar da yapılması planlanan  yatırımları değerlendirdi.

 Geçen ay Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Bütçe Genel Müdürlüğü tarafından ilimize 9 milyon TL ödenek gönderildiğini belirten Peşin; “Bu ödenek İl Özel İdaremizin hizmet ağına giren her türlü işlerle kullanılmak üzere gönderilmiştir. Kırıkkale’de 185 köy olmasına ve nüfusu bizden daha fazla olmasına rağmen 7 milyon TL gönderildi ve ilimize ise 9 milyon TL ödenek gönderildi. İlimiz pozitif bir ayrımcılığa tutulmuş oldu. Bu can suyu ve ivme kazandıran 9 milyon TL’nin üzerine İl Özel İdaremiz de 25 milyon TL ilave ederek Haziran ayına kadar 3 ay içerisinde ilimize 34 milyon TL yatırım yapmış olacağız. Alt yapıları tamamlanmış olan köylerimizin  üst yapılarına ve süslemelere geçmiş bulunmaktayız.  Şehirlerimizde ne varsa basketbol sahaları, minyatür halı sahalar, çocuk oyun alanları ve mesire alanları gibi köylerimize de aynılarını yapmaya başladık. Ayrıca köylerimize meyve fidanları dağıtmaya başladık” dedi.  

TÜRKİYE’DE İLK NİĞDE’DE

 2015 yılı içerisinde tüm köylere 500 bin metre kare parke taşı döşeneceğini belirten Peşin; “Bu sayede köylülerimizin ayakları çamurlara basmayacak.  500 bin metre kare parke taşı demek Türkiye’de ilk defa İl Özel İdaresi eliyle tek seferde yapılan kilitli parke taşı ihalesidir. Bunun 3 Milyon 616 Bin TL’si KÖYDES kapsamında merkezi hükümet tarafından gönderilen parayla yapıldı. 244 bin metre karesi için 316 bin TL geldi. Geri kalan 276 bin metre karesi ise İl Özel İdaresi bütçesiyle 7 milyon TL’ye gerçekleştirildi.  Şuanda köylerimizde kilitli parke taşı döşeme işlemi başlamıştır ve 3 ay içerisinde tamamlanarak köylerimizin parke taşı döşenmeyen hiçbir alanı kalmamış olacaktır. Ne yazık ki 6360 sayılı kanunla kapanarak köye dönüşen belediyelerimizin alt yapı sorunu köylerimize kıyasla  daha fazlaydı. Hızlıca bu köylerimizin, kanalizasyon, içme suyu ve yol gibi alt yapı işlerin ihalesini yapmaya başladık. Kanalizasyon ihaleleri içerisinde ilimizde bu yıl 12 adet köyün kanalizasyon, bakım, onarım ve doğal arıtma ihalelerini geçen hafta itibariyle tamamladık ve teslim ettik. 1 trilyon 14 bin TL’ye ihalesi yapıldı. Yer tespiti ve çalışmalara başlanmıştır” dedi.

İÇME SUYUNA ÖNEM VERİYORUZ

 İl Özel İdaresi olarak içme suyuna önem verdiklerini söyleyen Peşin; “ Köylerimizde bulunan içme suyu hatlarının yenilenmesi asbestli boruların değiştirilmesi daha önce yapılan ve yıpranan su depolarının içlerinin fayansla kaplanarak hijyenik hale getirilmesi, eksik ve yeterli olmayan su depolarına yeni su depoları yapılması yeni içme su sondajlarının temini veya cazibeli i
çme suyu hatları yapılarak köye ve vatandaşlarla sağlıklı içme suyu ihalelerini gerçekleştirmiş bulunmaktayız.  22 adet ihaleyle toplam 3 milyon 782 bin TL’lik haziran ayına kadar köylerimize içme suyu ihalesini yapmış bulunacağız. Yaptığımız ihaleler ciddi manada birim fiyatlarının altında indirimli şekliyle devam etmektedir” diye konuştu.

 

  Tarım sektöründe hizmet edebilmek için yoğun faaliyetler yürütmekte olduklarını dile getiren  İl Genel Meclis Başkanı Peşin; “Yer altı ve yer üstü sulama tesisleri İl Özel İdaremizin bütçesiyle KOP kapsamında yaptığımız göletler, küçük ölçekli basınçlı sulama sistemlerinin yanı sıra İl Özel İdaresi kaynaklı bu yıl Haziran ayına kadar 6 milyon 92 bin TL’lik yer altı ve yer üstü sulama tesisleri yapacağız.Yol bakım hizmetlerimiz hızlı bir şekilde devam etmektedir. Haziran ayına kadar 3 milyon 987 bin TL yol bakım onarım ve genişletme işlemleri de devam etmektedir.  Yol genişletme, köprü genişletme ve ağır kış şartlarında bozulan yolların tamiratı ve köy yollarının yapımıyla 3 milyon 987 bin TL’lik  iş yapmış olacağız.  Alt yapısı biten yerlerin üst yapısı ve süslemelerine geçeceğiz demiştik. Köylerimiz için önem arz eden mesire alanlarını yaparak vatandaşlarımızın aileleriyle birlikte rahat vakit geçirip piknik yapacakları alanları haziran ayına kadar yapıp hizmete sunacağız” diye konuştu.

ÇOCUK OYUN GRUBU OLMAYAN KÖYÜMÜZ YOK

İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin; “Gençlerimizi kötü alışkanlıklarından uzak tutmak ve sağlıklı bir hayat sürdürmelerini sağlamak için  spora yönlendirmek istiyoruz.  Geçen yıl içerisinde 20’ye yakın basketbol ve voleybol sahasını köylerimize yaparak  gençlerimizin ve vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Bu yıl ise Haziran ayına kadar 1 milyon 510 bin TL harcayarak 16 yerleşim yerine birinci sınıf basketbol, voleybol ve hentbol sahası yaparak vatandaşlarımızın, gençlerimizin ve halkımızın hizmetine sunmuş olacağız. Türkiye’de ilk olan köylere minyatür halı saha yapma çalışmamız, 26 ile  46 metre ebatlı  her ilçeye iki adet olmak üzere  Haziran ayına kadar  12 adet minyatür halı sahayı vatandaşlarımızın hizmetine sunmuş olacağız. Bu minyatür halı sahalar için 2 milyon 376 bin TL’lik yatırımı halkımızın hizmetine sunmuş olacağız. Çocuk oyun gurupları olmayan hiçbir köyümüz yok. Köylerimizin nüfusunu ve çocuk sayısını göz önüne alarak hızlı bir şekilde 40 adet yeni çocuk oyun parkı ayarlayıp köylerimizin hizmetine sunacağız. Bu çocuk oyun parkları için 755 bin TL bir yatırım yapmış olacağız” dedi. 
Editör: TE Bilişim