CHP  Niğde Milletvekili ve Kit Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer  sabit olmayan pazar yerleri durumu ve pazarcı esnafının sorunları için Meclis araştırması istedi.

                 CHP Niğde  Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde sabit olmayan ve haftanın belirli günlerinde kurulan pazar yerleri bulunmaktadır. Pazar yerleri belediyelerce belirlenen alanlarda faaliyet sürdürmektedir. Konuyla ilgili 11.03.2010 tarihinde düzenlenen Kanunda amaç, 'sebze ve meyveler ile arz ve talep derinliğine göre belirlenecek diğer malların ticaretinin kaliteli, standartlara ve gıda güvenilirliğine uygun olarak serbest rekabet şartları içinde yapılmasını, malların etkin şekilde tedarikini, dağıtımını ve satışını, üretici ve tüketicilerin hak ve menfaatlerinin korunmasını, meslek mensuplarının faaliyetlerinin düzenlenmesini, toptancı halleri ile pazar yerlerinin çağdaş bir sisteme kavuşturulmasını ve işletilmesini sağlamaktır' denilmektedir. Bu Kanun maddesinde belirtilen amacın uygulamaya yansımasının incelenmesi, pazarcı esnafının sorunlarına çözüm üretilmesi gereklidir ”dedi.

                Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ,“ Nüfus artışlarının ve kentleşmenin getirdiği göçlerle doğan büyük kentler için pazar yerleri sokak arasında mahalle ve caddede haftanın belirli günlerinde belediyelerin belirlediği alanlarda kurulmaktadır. Tarihte bedesten ve açık alanlarda oluşan alışveriş merkezleri her türlü ürünün de pazarlandığı yerlerdi. Halı pazarı, süt ürünleri pazarı, el sanatı ürünleri pazarı, hayvan pazarı, hububat pazarı, sebze meyve pazarı kurulan yerlerdi. Günümüzde pazar yerleri daha çok sebze meyve satış noktaları ve giyecek ürün satış yerlerine dönüştü. Hemen hemen her ilde pazar yerleri olsa da büyük kentlerde semt pazarlarının sayısında artış oldu. Pazar yerlerinde üretici ürettiği ürünü ya da aldığı ürünleri tezgahlarında pazarlamaktadır. Yaz kış açılan pazara gelen esnafların sorunları olduğu gibi tüketicilerin de bu bağlamda anlatıları vardır. Esnafların yaşları geçmiş esnaf grupları dikkate alındığında daha çok genç satıcılardan oluşmaktadır. Esnafların müşteriye tarz ve davranışları belediyelerin yaklaşımları ile de ilgilidir. Pazar yerlerinin açılış ve kapanışları büyük kentlerde belediyelerce belirlenmektedir.

                Esnaflar yer sorunu, miras yoluyla hakkın devri, belediyelere verilen ödemeler, pazar yerlerinde aydınlanma, kirlilik, ısınma gibi sıkıntılardan söz etmektedir. Vatandaşların da etiket ve davranışlarla ilgili düzenleme talepleri vardır.

                Halkın gereksinimi olan taze ve daha uygun fiyatla ürün alabilmesi duygusu yanında bir kültür olan pazar yerlerinin ve esnaflarının sorunların incelenmesi, 2010 yılında çıkan yasanın alanda uygulamasının irdelenmesi, hijyen ve düzen adına yapılması gerekenlerin de belirlenmesi, pazarcı esnafının sorunlarından arındırılması yanında pazarcılığın bir meslek olarak öneminin farkına varılmasını sağlayacak meslek odaları işbirliği ile sürecin değerlendirilmesi için Meclis araştırması açılması yararlı olacaktır ” dedi.
 

 
 
Editör: TE Bilişim