Depoda patatesi çürüdüğü için kürekle dışarıya atmak zorunda kalan Niğdeli patates üreticilerine de seslenen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Acaba 24 Haziranda yine senin patatesine değer vermeyen AKP’ye oy verecek misin?  Bunları merak ediyorum. Neden merak ediyorum? Çünkü ülkede tarımı bitirdiler, ithal edilmeyen yok. Tohum ithal, ilaç ithal, gübre ithal, ürün ithal, et ithal, saman ithal; ülkenin çiftçisi, üreticisi, besicisi mağduriyet yaşıyor” dedi.
Depoda patatesi çürüdüğü için kürekle dışarıya atmak zorunda kalan Niğdeli patates üreticilerine de seslenen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Acaba 24 Haziranda yine senin patatesine değer vermeyen AKP’ye oy verecek misin?  Bunları merak ediyorum. Neden merak ediyorum? Çünkü ülkede tarımı bitirdiler, ithal edilmeyen yok. Tohum ithal, ilaç ithal, gübre ithal, ürün ithal, et ithal, saman ithal; ülkenin çiftçisi, üreticisi, besicisi mağduriyet yaşıyor” dedi.
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Su İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, son 15 yılda Türkiye’de tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirterek, “AKP, perişan ettiği, mağdur ettiği çiftçiden, besiciden nasıl oy isteyecek?” diye sordu.
15 YILDIR TOPLULAŞTIRMA SORUNUNU ÇÖZEMEDİLER
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte ola 548 sıra sayılı Kanun Tasarısı’nın 42’ince maddesi üzerinde söz olarak bir konuşma yaptı. AKP’nin 15 yıldır arazi toplulaştırma sorununu çözemediğini belirten Ömer Fethi Gürer, toplulaştırma süresinin uzamasının çiftçinin arazisi üzerinde yeni yaptırımlar yapmasına engel olduğunu söyledi.

YİNE HASAT DÖNEMİNDE GÜMRÜK VERGİSİNİ SIFIRLAYACAK MISINIZ?
Seçimin geldiğini ve bu süreçte AKP’li bakanların çiftçilerle ilgili tavrını merak ettiğini vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Geçen sene bu zamanlar çiftçiler tarlaya fasulye ekmeye giderken gümrük vergisini düşürdünüz; çiftçi ekim yapacak, fasulye ekecek ama siz çiftçinin ürün ekmesinin önünü kestiniz. çiftçi  "Ben bu ürünü satamayacağım." kaygısıyla mağduriyet yaşadı. Gümrüğü sıfırlayarak yarattığınız bu mağduriyeti bu yıl uygulamaya alacak mısınız?

Biliyorsunuz, haziran ayında buğday hasadı var. Hani iki yıldır tam buğdayı tarladan kaldırırken çiftçi, birden bire gümrüğü sıfırlıyorsunuz, onun buğdaydan kazanacağını elinden alıyorsunuz, sonuçta buğday ekmekten vazgeçiyor ya; haziran ayında bakalım ne yapacaksınız. Gümrüğü yine sıfırlayacak mısınız? Girdi fiyatları artarken o çiftçiyi buğday ekmekten vazgeçirecek misiniz?” dedi.

AKP BUNLARI MEYDANLARDA NASIL ANLATACAK?
Tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelirken, çiftçi büyük mağduriyet yaşarken, AKP’lilerin bunları alanlarda nasıl anlatacağını sordu. Gürer, “Bunları alanlarda nasıl anlatacaksınız? Çünkü ben bu ülkenin köylüsünü Atatürk'ün dediği gibi milletin efendisi olarak görüyorum. Benim çiftçimi, benim köylümü, benim üreticimi mağdur ettiniz; aylardır, yıllardır yüzü gülmüyor. "Mazotta destekleme veriyoruz." diye Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dâhil olanlara destek veriyorsunuz, çiftçilik yapanlara bu desteği sağlamıyorsunuz ama mazota son üç ayda getirdiğiniz zamlarla bizim çiftçi perişan oldu. Ardından, yer altından çıkan suyun elektriğin maliyeti sürekli bindiği için çiftçinin girdi fiyatları arttı, ürettiği ürünü değerine satamıyor. Üretici ürettiği ürünü değerine satamazken tüketici de aracılar nedeniyle pahalı ürün alıyor. Tarımda planlı uygulamalar olmadığından ülkemizin tarımı dışa bağımlı oldu. Ne düşünürseniz, aklınıza gelen maruldan çileğe kadar ithal eder hâle getirildi. Tarım politikalarının yanlışlığını sürekli vurguladık” diye konuştu.

SORUNLARI CHP İKTİDARI ÇÖZER
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların sandık önlerine geldiğinden tüm bu olumsuzlukları değerlendirmesi gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Çiftçi borçları on beş yılda 17 kat artmış, bundan memnunsa gitsin gene oylarını Adalet ve Kalkınma Partisine versin ama mağduriyetleri kara sabana düşecek noktaya gelmişse Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında sizin sorunlarını çözmeye söz veriyoruz. Bir yıl öncesinden üreteceğin ürünün değeri ve ederini sana bildireceğiz. Ne ekersen bir yıl sonra o ürünü planlayarak, bölgelere göre verimliliği de ele alarak ürettiğin üründen sen mağdur olmayacaksın, eğer ürünün değer bulmazsa sana en az asgari ücret üzerinden geçimini sağlayacak desteği de vereceğiz. O anlamda, her köye veteriner, her köye ziraat mühendisi mutlaka Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında olacak” dedi.

TOPLULAŞTIRMADA ADALETLİ ÇALIŞILMADI
Arazilerin verim durumuna göre yapılması gereken derecelendirmelerin kimi yerde harita üzerinde yapıldığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “ Verimli arazi elinden alınan çiftçi daha az kıymetli araziyle takas edildi. Bu nedenle davalar açıldı, sorunlar arttı. Arazi toplulaştırma çalışmalarına, gerek uygulamada yarattığı adaletsizlikler gerekse tamamlanamaması nedeniyle oluşan mağduriyetler güya yükseldi. Planlı, düzenli, adaletli çalışma yapılmadı. Sonuçta da Tarım Bakanlığı "Ben bu işi beceremiyorum." diyerek Orman ve Su İşleri Bakanlığına devrediyor. Ama burada bir şey getiriliyor, maliklerin muvafakati aranmaksızın zorunlu bir arazi toplulaştırma uygulamasına gidiliyor” dedi.

TASARI, ÇİFTÇİ VE ORMAN KÖYLÜSÜNÜN ALEYHİNE
Kanun tasarısının, çiftçinin ve orman köylüsünün aleyhine olduğuna işaret eden Ömer Fethi Gürer, “Bu kanun tasarısının Meclisten, seçim kararı alınınca çekileceğini düşünüyordum çünkü getirilen uygulamaların hepsi çiftçinin, orman köylüsünün aleyhineydi. Örneğin sulamada, borcundan dolayı desteklemeden borcu kesilecek, orman arazileri ranta açılıyordu ama nedense şu ana kadar Hükûmet bu tasarıyı çekmedi; bunun hayırlısı çekilmesi yönündeydi” diye konuştu.
 
Editör: TE Bilişim