CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, lahanada yaşanan don olayını yerinde ziyaret ederek tespit etti. Yaklaşık 750 dönümlük arazide 1 milyon kökün üzerinde lahananın donduğunu ifade eden CHP’li Şafak, yanlış tarım politikaları çiftçimizi mağdur etmeye devam ediyor dedi.

Foto- Haber: Gökhan ÖZBEK – TYN HABER

Niğdeli çiftçinin yüzü gülmüyor! Geçtiğimiz ay patateste yaşanan don olayı bu sefer lahanada görüldü. Sazlıca Kasabası’nda henüz hasat edilmeyen 750 dönümlük tarlada toplam 1 milyon 100 bin kök lahana dondu. Mali zararın 1 milyon TL’ye yakın olduğu öğrenilirken, çiftçiler devletin bir an önce yardım etmesini bekliyor.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, olayı haber alır almaz Sazlıca Kasabası’na giderek don olayının yaşandığı tarlaları yerinde inceledi. Don olayının nedenlerini araştıran Şafak; “bu olay sadece hava koşullarından kaynaklanmıyor. Doğru tarım politikası gütmeyen hükümetin, İç Anadolu Bölgesi’nde Aralık ayı olmasına rağmen hasatın neden gerçekleşmediğini görmesi gerek. Neden açık, üreticiyi yönlendirmeyen iktidar, aynı zamanda üretilen ürüne pazarda yaratmıyor. Biz bunu patateste söylemiştik. Niğde gibi ekonomisinin büyük kısmı tarıma dayalı bir şehirde maalesef bir tarım borsası yokluğu var. Üretici de doğal olarak kendi imkanlarıyla kendi pazarlarını yaratmaya çalışıyor. Bu konuda devletin desteği olmadığından dolayı ürünler tarlada bekliyor haliyle de Aralık ayında -10 derecelere bulan soğukta donuyor! Şimdi kim suçlu? Üretici mi, yoksa onlara tarımsal faaliyet yapmasını sağlamayan iktidar mı?” diyerek hükümetin yanlış tarım politikalarını sert bir şekilde eleştirdi.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, çiftçilerle görüşerek sorunlarını birebir dinledi. Konuyu TBMM gündemine taşıyacağını ifade eden CHP’li Şafak; “Niğde’nin ülke çapında lider olduğu 3 temel tarımsal ürün var. Bunlardan biri patates  ve hükümetimiz yüzbinlerce tonluk patatesin donarak çürümesini göz yumdu zararları 20 milyon lirayı aştı. İkincisi lahana, Niğde’deki toplam üretimin yüzde 50’si 2 gün içinde dondu zarar 1 milyon TL’in üzerinde, üçüncüsü elma maalesef elmada üretim girdilerin altında satıştan dolayı zarar birkaç milyon lirayı geçti. Sorun bilinçsiz üretim yapan çiftçimizde değil, bunları sistemli tarım politikasıyla yönetmeyen hükümetin ve Pazar alanı oluşturmayan yerel yöneticilerin sorunu! Düşünün Niğde’de bir Patates Araştırma Enstitüsü var. Kim ne iş yaptığını biliyor? Hangi çiftçimize şu tohumu ek, yada şu kadar ek diyor. Ama baktığınızda kadrosunda 40 aşkın insan çalışıyor! Yine Niğde, Türkiye’nin en büyük lahana üreticisi ama ne garip bir şey ki, Niğdeli lahanayı başka illerden alıp yiyor. Çiftçi görevini yapıyor, üretiyor ama yöneticiler se sadece uyuyor! Bizler Niğde’nin tarımsal sorunlarını meclise getirmeye devam edeceğiz. Ama yöneten erklerde artık elini taşın altına soksun! Düşünün patateste don olayı gerçekleşiyor. Buranın idari amirleri çiftçimizi ziyaret bile etmiyor. Bu olacak iş değildir!” diyerek tepkisini dile getirdi.

Hafta içinde TBMM bu konu ile ilgili olarak Niğde’nin tarımsal sorunları ile ilgili Araştırma komisyonu oluşturulmasını talep edeceğini ifade eden CHP’li Şafak aynı zamanda Tarım ve Köy İşleri  Bakanı Mehdi Eker’e de yazılı soru önergesi sunarak, Niğdeli çiftçilere ne gibi katkı sağlanacağını öğreneceğini ifade eden Şafak, sonuna kadar çiftçinin yanında olacağını ifade etti. 

Editör: TE Bilişim