Niğde CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer patates üreticilerinin maliyetine dahi ürünü tüccara verememesi nedeni ile büyük bir sıkıntı içinde olduklarını belirtti.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi. –Patates Niğde ve Nevşehir için çok önemli geçim kaynağı. 2015 yılında TUİK verilerine göre ilk sırada Niğde ili sonrası Konya ve Afyon ili gelmektedir. Nevşehir’de ekim alanları daralmasına karşın önemli bir patates ekimi yapılmaktadır. Niğde ile Nevşehir ülkemizde patates üretiminin önemli üretim bölgeleridir. Niğde geçtiğimiz yıl Niğde  de  227 bin 466 dekar arazide  675 bin ton patates üretildiği TUİK verilerinde yer alsa da kayıt dışı üretimle bu rakam bir milyon tona ermektedir.  Patates yurt dışı satışı sağlanması kısa vadede en önemli çözümdür. Bunun içinde 50 dolar ton başı bir teşvik sorunu bu yıl için çözer geleceğe dönük ise Niğde ilinde mutlaka entegre bir patates işleme tesisi kurulmalıdır. Niğde patates işleyen hiç tesis yoktur.  Halen 40-50 krş maliyeti olan patates kamyon üzeri çuval ve işçilik dahil 27-30 krş satılabilmektedir. Üretici tarlada ürünü 20 krş verebilmektedir. Keza ürün tarlada seçilerek alınmakta önemli bölüm üreticide kalmaktadır.Kışlık ürün değer bulamaz ise üretici durumu daha kötüye gidecek ekim yapılamaz hale gelecektir. Soruna dikkat çekmek üzere CHP Genel Merkez talimatı ile iki tır patates alıp ihtiyaç sahiplerine sevk etmek üzere gönderildi. Niğde, Nevşehir,Afyon,İzmir, Konya ve diğer   illerde tüm patates üreticilerinin sorunlarına bir kez daha bu vesile ile dikkat çekmek istiyoruz.Patates için zor bir dönem.Hükümet acil önleme yönelmelidir.”dedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yapılan uygulamanın Bakan ve hükümetin konuya duyarlılık göstermesi amacı ile de önemli olduğuna dikkat çekti ve Bu bağlamda herkes ve herkesim patatesin bu yılda çürümemesi için duyarlılık gösterip çözüm üretmelidir.”dedi.  Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yanı sıra CHP İl Başkanı Erhan Adem ve İl Genel Meclis Üyesi Rasim Yılmaz  iki tır  yüklenerek gönderilmesine refakat ettiler.



 
Editör: TE Bilişim