ÇYDD Niğde Şube Başkanı Suna Özmen Türban tartışmalarına katıldı ve “öğretim kurumlarında ve kamusal görevlerde türban ve tesettüre yer yoktur”dedi.
 
ÇYDD Niğde Şubesi Başkanı Suna Özmen son dönem Türk Siyasetinde önemli yer teşkil eden türban tartışmasına girerek “ öğretim kurumlarında ve kamusal görevlerde türban ve tesettüre yer yoktur” diyerek çözüm için TBMM’de her grubun onaylayacağı bir çözüm bulunmalıdır çağrısı yaptı.
 
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Niğde Şube Başkanı Suna Özmen yaptığı basın açıklaması ile bu sorun genelgelerle üstü kapatılamaz dedi. Özmen açıklamasında “ Türban dayatması, siyasi iktidarın, bazı aydınların ve yazarların, cemaatlarin telkinleri ile hukukun üstünlüğünü ve mahkeme kararlarını tartışılır hale getirmiştir. Hukukun güvenirliği ortadan kaldırılmıştır.
 
Siyasi iktidar, beyanları, davranışları, kararları ve yayınladığı genelgelerle öğretim kurumlarında ve bazı kamusal kurumlarda türban ve tesettür serbestliğine ilişkin fiili bir durum oluşturmuştur. Anayasa mahkemesi 1989, 1991 ve 2008 tarihli kararlarıyla yüksek öğretim kurumlarında türban takmanın Anayasasın laiklik ilkesine aykırı olduğuna, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, öğretim kurumlarında türban yasağının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olmadığına karar vermiştir. Türkiye bir hukuk devleti ise, Anayasaya rağmen örğtim kurumlarında türban ya da tesettür serbestliğine ilişkin YÖK genelgesi ile fiili durum oluşturulması mümkün değildir. Çünkü Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme, yargı, idari makamları gerçek tüzel kişileri bağlar . Bir hukuk devletinde Anayasaya aykırı olarak fiili durum yaratılamaz. Bu hukki güvenceleremiz in en büyük tehlikedir.”
 
Özmen açıklamasının sonunda TBMM’ye çağrıda bulunarak “ her grubun onaylayacağı, demokratik kitle örgütlerini rahatlatacak, bir hukuki çözüm bulunmaladır” vurgusu yaptı.
 
Editör: TE Bilişim