Veysel Eroğlu, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Niğde'de Vali Alim Barut'u ziyaret etti.


Niğde'ye her gelişinde ayrı bir heyecan hissettiğini ve kentte bulunmak memnuniyet duyduğunu belirten Eroğlu, "Buraya gelirken elimiz boş gelemezdik. 2012 ve 2013 yıllarını Niğde'de bakanlığımız açısından yatırımlarda 'hamle yılı' ilan ettik. Bugün 26 büyük müjdeyle geldik. Bunların toplam maliyeti de 177 milyon lira. Buradaki vatandaşlarımızın yüzde 40'ı tarımla iştigal ediyor. Dolayısıyla barajlar, göletler, sulama sistemleri çok önemli. Devlet Su İşleri (DSİ)'nin buradaki yatırımlarda çok büyük payı var. 26 müjdenin 20'si DSİ'ye, 3'ü Orman Genel Müdürlüğü'ne, 1'i Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne, 2'si de Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne ait." dedi.



YEŞİLBURÇ BARAJI'NIN BAŞBAKAN AÇACAK.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 12.12.2012 tarihinde Ankara'da 112 dev tesisin açılışını yapacağını hatırlatan Eroğlu, bu tesisler arasında Niğde'deki Yeşilburç Barajı Derivasyon Tesisleri'nin de bulunduğunu bildirdi.


Bakan Eroğlu, şöyle devam etti: "Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürümüz Hanifi Avcı geçenlerde düğün yaptı. Gelin alırken 'ne istiyorsun' demişler. Eskiden altın falan isterlerdi, gelin hanım memleketi olan 'Kılan'a gölet istiyorum' demiş. İlk defa böyle bir şey oluyor. Her gelin böyle gölet isterse halimiz ne olur. Ben de dedim ki; Hanifi Bey damatlık hatırına bunu yerine getirelim. Akif Bey hemen inceleyecek. Dolayısıyla bir tane de gelinimizin hatırına, 'Gelin Dileği Göleti' yapacağız."



BÜTÜN GENEL MÜDÜRLER BU GÜN NİĞDE'DE

Bakanlığına bağlı bütün genel müdürlerin bugün Niğde'de olduğuna dikkat çeken Eroğlu, genel müdürlere projelerle ilgili talimatlar verdi. Eroğlu, diğer bakanlıkların Niğde'ye yaptığı yatırımlar hakkında da bilgiler verdi.

Ziyaretin sonunda Vali Alim Barut, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na çini işlemeli tabak hediye etti.

Daha sonra Niğde Belediyesi'ni ziyaret eden Bakan Eroğlu, Başkan Faruk Akdoğan'dan çalışmaları hakkında bilgi aldı. Başkan Akdoğan Bakan Eroğlu'na Niğde Belediyespor'un atkısını ve Niğde Üniversitesi öğrencileri tarafından dokunan deri bur halı hediye etti.

Ardından Bakan Eroğlu ve beraberindekiler Akkaya Barajı'nda incelemelerde bulunduktan sonra fidan dikimine geçti.

Niğde'de bakanlığı tarafından yürütülen Akkaya Baraj Gölü temizleme çalışmalarını inceledi. Niğde-Bor yolu üzerinde bulunan baraj gölünde çalışmalar hakkında bilgi alan Eroğlu, göl etrafına fidan dikti.

Bakan olarak Buraya Gelenin Heybesine Bakarlar. Biz Heybeyle Değil Arkamızda Tır’la geldik…

AKKAYA " HALİÇ" YÖNTEMİ İLE TEMİZLENİYOR



Akkaya Barajı'nın zaman içinde atık sular, evsel ve sanayi atıkları, çöplerle kirlendiğini ve burada koku problemi oluştuğunu ifade eden Bakan Eroğlu, koku nedeniyle Niğde ve Bor'daki vatandaşların büyük sıkıntı yaşadığını anımsattı.


Sulama suyu kalitesinin de bozulduğunu belirten Eroğlu, şunları söyledi:

"Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Akkaya Baraj Gölü'nü bizim temizlememizi istedi. Biz de ele aldık. Özellikle bu baraja suyun gelişini engellememiz gerekiyordu. Çok kısa sürede derivasyon kanalı açtık, yağmur ve diğer suları dışarı attık. Bir bölümde iş makineleriyle bir bölümde ise aynen İstanbul Haliç'te yaptığımıza benzer bir tekniği kullanarak çamurla birlikte suyu alıp pompayla naklettik. Çamuru kurutarak süzülen suyu tekrar derivasyon kanalına aktardık ve böylece çamurun orada kurumasını sağladık."

Baraj gölünde biriken çamurun tamamının temizleneceğini dile getiren Eroğlu, kendisinin veÇevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bütün elemanlarının buraya atık su girişini kontrol edeceklerini söyledi.

AKKAYA'NIN KİRLETİLMESİNE KESİNLİKTE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

1 Ocak 2013 tarihinden itibaren ister belediye ister kamu kurumu olsun atık sularını standartlara uygun arıtmadan veren her kuruma kesinlikle ceza kesileceğini vurgulayan Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Çünkü biz buraya büyük yatırım yapıyoruz. Bundan sonra kati suretle Akkaya'nın kirlenmesine müsaade etmeyeceğiz. Bir diğer husus da buraya çöpler de gelmeyecek. Katı Atık Bertaraf Tesisi belediye tarafından tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ruhsatı alınarak açılışı yapılacak. İnşallah Niğde, 5 yıldızlı şehir olacak. Tüm bunları yaptıktan sonra geriye ağaçlandırma kalıyor. Niğde'nin yeşilliklere ihtiyacı var. Türkiye'deki en az orman alanı Niğde'de. Yüzde 8-9 civarında ormanlık alan var. Bunların bir kısmı da bozuk. Kısa zaman içinde orman oranını yüzde 50 artırarak Niğde'deki ormanlık alanı yüzde 15'lere çıkartacağız. Niğde'ye bu yıl ağaç dikim döneminde 51 bin ıhlamur ağacı dikeceğiz."

BOR'A FİDAN DESTEĞİ TALİMATI

Bakan Eroğlu, konuşmasında Bor’un kendisi açısı tarafından manevi bir yanı olduğunu hatırlatarak Niğde’ye dikilecek fidanların yanı sıra Borluların hazırlayacakları ağaçlandırma projeleri olduğu takdirde istedikleri kadar fidanı vereceğimizi buradan huzurunuzda Orman Genel Müdürümüze talimatını veriyorum dedi.


AKKAYA PLATFORMUNDAN BAKAN EROĞLU'NA TEŞEKKÜR

Ağaç dikimi esnasında Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat ile Birlikte Akkaya Temiz Çevre Platformu üyeleri Turan Uçan, Doç. Dr. Haluk Bengü, Av. Hüseyin Demirbilek ve Yrd. Doç. Dr. Mahmut Çınar Akkaya Barajına verdiği destekten dolayı Bakan Eroğlu'na teşekkür ettiler.



Bakan Eroğlu, buradaki programın ardından İl Koordinasyon Kurulu toplantısına geçti. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı sonrası Ak Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret eden Eroğlu, Niğde ziyaretini tamamlayarak Aksaray'a hareket etti.




Editör: TE Bilişim