CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanlığınca resmî gazetede yayınlanan düzenleme ile bazı illerde 6 ayrı orman alanının orman dışına çıkarılarak orman vasfının sonlandırıldığı ifade etti. Gürer: “AKP milletvekillerinin getirdiği kanun teklif ile orman vasfını yitiren alanların orman dışına çıkarılması yönündeki madde için komisyonda ve mecliste CHP olarak karşı duruş gösterip maddenin geçmemesi için mücadele ettik ancak kanun teklifi Cumhur ittifakı oyları ile geçti. Cumhurbaşkanı kararı ile bu yolda uygulamalara da geçildi. Anayasaya aykırı biçimde orman alanları ranta açılıyor. Cumhurbaşkanın kararı neticesinde orman alanlarına yönelik düzenlemelere gidilmesinin orman alanlarına ciddi zarar verebileceği uzmanlar tarafından da dile getiriliyor. Orman sınırları dışına çıkartılan arazilerin kupon arazi olarak parsel parsel satılması, Orman Kanun’ unda yapılan değişiklikle ormanların talan edilip ranta açılması kabul edilemez” diye konuştu.

Bu düzenlemelerde yer alan, orman alanlarını orman alanı dışına çıkartabilme yetkisinin, 28 Nisan 2018 tarih 30405 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan 7139 Sayılı Yasanın 17. Maddesinde belirtilen ve 6831 Sayılı Orman Kanununa eklenen Ek. 16. Madde ile verildiğini belirten Gürer, “Bu Kanun görüşmelerinde bu maddeye karşı çıktık. CHP olarak tepki verdik. AKP Meclis çoğunluğu ile düzenlemeyi yaptı. Anayasa ’ya aykırı olmasına karşın dinlemediler. Tamamen sahiller veya büyük kentlerde (İstanbul, İzmir, Bursa vb.) bulunan kıymetli kupon arazi niteliğindeki ormanlık arazileri orman dışına çıkarıp imara açmayı hedefleyen bir düzenleme yaptılar. Şimdi de sessizce bu işi uygulamaya koymuş durumdalar” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ekonomik buhran ile tıkanan AKP iktidarı devlete ait ne var ne yoksa gözünü karartmış satıyor. İstanbul Borsası %10 Katar’a satılırken resmî gazetede de bazı alanların satış kararı yayınlandı. Doğal varlıkları bir ekonomik kaynak ve finans yaratma alanı olarak gören iktidar, gereksiz yatırım ve israflardan vazgeçmek yerine yanlış uygulamalarını sürdürüyor. Yıllardır yapılan orman amenajman planlarında, Türkiye ormanlarından yıllık 15-16 milyon metreküp üretim yapılırken bir önceki yıl önce 30 milyon metreküpe, ikinci yılda ise 40 milyon metreküpe çıkarıldı. Özellikle orman ekosistemlerinin bu şekilde yok ediliyor olması uzun vadede doğaya ve ormanlarımıza zarar verir. Kaynaklarımız resmen talan ediliyor. Bu yetmezmiş gibi orman arazisi dışına çıkarılan alanlar da ne yazık ki ranta açılıyor. 6 ayrı yerin Cumhurbaşkanı kararı ile orman alanı dışına çıkarılması doğa için kaygı vericidir” diye konuştu

Editör: TE Bilişim