Niğde’nin Orhanlı Kasabası’nda bugün dahil 48 saat içinde ekili patatesler sulanmazsa yaklaşık 100 bin ton patates tarlada kalacak! Konu ile ilgili MHP Niğde İl Başkanı Hakan Er, bu durumda Niğde ekonomisinin edeceği net zararın 40 milyon lirayı aşacağını ifade ederek; “Niğde bu yıkıntıyı kaldıramaz” dedi.

 

Haber- Foto: Gökhan ÖZBEK / TyN HABER

 

Niğde’nin Orhanlı Kasabasında gergin bekleyiş sürüyor!

21 gündür tarımsal sulama enerjilerinin kesik olmasından dolayı kasabanın ekonomik iflası kapıya dayandı.

Elektrik dağıtım şirketi MEDAŞ’a olan 5.7 milyon liralık borç yüzünden Orhanlı’nın tüm tarımsal elektriğinin kesik olmasından dolayı üreticiler patates tarlalarına 21 gündür su veremiyor.

Konu ile ilgili olarak MHP Niğde İl Başkanı Hakan Er, Başkan Yardımcısı Alper Aslan ve Niğde Ülkü Ocakları Başkanı Kerem Mutlu’dan oluşan heyet önceki gün Orhanlı’ya giderek yerinde incelemelerde bulundu.

Son 48 Saat!

Türkiye’nin toplam patates üretiminin yüzde 4’nü karşılayan, Niğde patates üretiminin lokomitif kasabası olan Orhanlı’da 100 bin ton patatesin tarlada susuzluktan yanması an meselesi.

MHP Niğde İl Başkanı Hakan Er konu ile ilgili olarak Orhanlılı çiftçilerle buluşarak sorunu yerinde inceleyerek çözüm alternatifi ürettiler.

Toplam ana borcun 5.7 milyon lira olduğuna dikkat çeken MHP’li Er; “maalesef son yılda ödenemeyen bazı borçlar yüzünden ve geçtiğimiz yıl yine aynı kasabanın patateslerinde yaşanan don felaketinden dolayı üretici MEDAŞ’a olan borçlarını ödeyemedi. Bu ana para faiziyle birlikte 11.2 milyon liraya ulaştı. Dağıtım şirketi alacağını bahane ederek 21 gün önce elektriklerini kesti. Üç haftadır Orhanlılı hemşerilerimiz sesini duyurmak için her türlü girişim ve eylemde bulunmasına rağmen hükümet kanadından net bir çözüme kavuşturulmadı. Hal böyle olunca geçtiğimiz hafta Niğde- Kayseri yolunu 6 saat boyunca trafiğe kapatarak demokratik tepkilerini dile getirmeye çalıştılar! Fakat hükümetin ve MEDAŞ’ın göremediği ana gerçek eğer bu üreticilerin elektriklerini keserseniz alacaklarınızı asla ama asla tahsis edemezsiniz. Zira sadece Orhanlı’da üretilen patates 100.000 tonun üstündedir. Ve patatesin üretilmesi için çiftçiler şu ana kadar tamamı borç ve kredilerde birlikte 15 milyon lira para harcamışlardır. MEDAŞ faiziyle birlikte 11.2 milyon lirayı almak için keserek üreticinin ödeme gücünü çöpe atmıştır. Şimdi düşünün çiftçinin net zararı 26.2 milyon lira olacak ve gelecek yıla kadar bu parayı hiçbir koşulda ödeyecek koşula sahip olamadığından faiziyle birlikte bu para 40 milyon lirayı aşacak. Oysa bugünden tezi yok tarlalara elektrik verilirse üretici patatesi hasat zamanı kilogram başı maliyet olan 30 kuruşa satsa 30 milyon lira girdi elde edecek ve gelecek yıla bir lira dahi olsun borcu kalmayacaktır. Hesap ortadır! Orhanlı borçlarının silinmesini değil, üretimden gelen gücünü kullanmak istiyor. Eğer aksi bir çözüm gerçekleşir yani elektrikler tarla ile buluşmazsa Niğde ekonomisinin lokomotifi olan patatesler tarlada susuzluktan yanarsa üretim maliyeti açısından Eylül ayında zarar 30 milyon lira olacak! Bu patatesle ekonomisini ayakta tutan Niğde ekonomisine büyük bir darbedir. Ve Niğde ekonomisi bu darbeyi asla ama asla kaldıramaz! Çünkü patatesten geçim sağlayan 10 bin kişilik bir ailenin Niğde ekonomisine verdiği sıcak para, dolaşımla birlikte katlanarak büyümektedir. Eğer çiftçi para vermezse piyasada para dolaşımı olmaz ve 2013 yılı Niğde ekonomisi için iflas yılı olur. Çünkü sadece Orhanlı’da üretilen patates ki bir kasabadır sadece Niğde’deki kişi başına düşen GSMH’yı 60 dolar yükseltmektedir!” dedi.

Bu bilgiler ışığında 48 saat içinde su verilmesini talep eden MHP’li Er, aksi durumda iktidarın ve dağıtım şirketinin büyük bir vebal altında kalacağını ifade etti.

Bakan Eker ve Yıldız Konuya Eğilmeli!

Orhanlı’da yaşanan sorunun tarım sorunu olduğunu ve nedenin enerji sıkıntısından kaynaklandığını vurgulayan Hakan Er, üretimde eşit koşulları sağlamayan ve desteklemeyen Tarım Bakanı Mehdi Eker’i sert bir şekilde uyardı. Er; “Orhanlı başta olmak üzere bazı rekor patates üreticisi köylerimiz yerin 180 metre altında su alarak ürünlerini sulamaktadır. Oysa diğer patates üreticilerinde bu 50-60 metre derinlikte su alınmaktadır. Buda enerji maliyetlerini 3 kat yukarı çekmekte ama satılan malın fiyatı her yerde aynı olmaktadır. Bakanlığın enerji bakanlığı ile bir protokol yaparak tarımı destekleyecek hibeler sağlanması tarımsal sulamada su kullanan bu bölgelere elektriği en az %66 daha ucuz vererek üretimde fırsat eşitliğini sağlaması gerekir. Eğer bugün bu kasabanın borcu bu noktaya geliyorsa yüksek enerji maliyetinden dolayıdır. Ayrıca vatandaşın mevcut borcunu ana para üzerinden sıfır faizle uzun vadelere yayılması durumunda üretimde süreklilik sağlanacaktır. Bu hükümetin tarımı desteklemesi için son şansıdır. Eğer bu şansı da teperse açık söylüyorum gelecek yıllarda patatesi ithal etmek zorunda kalırız.” dedi.

Direkleri PKK değil, MEDAŞ yıktı!

Orhanlı’da kaçak elektrik kullanımının önlenmesini bahane eden enerji dağıtım şirketi kasabaya giren ana halter direklerini vinç ve kepçelerle parçalayarak yıkmasına tepki gösteren MHP Niğde İl Başkanı Hakan Er; “ Bunlar milli servettir. Devletimiz tarafından yapılmıştır bir tanesinin maliyeti 1000 dolar olan bu betonarme direkler yıkıldığından dolayı açıkça enerji dağıtım şirketi suç işlemiştir. Belki devlet özelleştirme yapılırken bu direkleri MEDAŞ’ın tasarrufuna bırakmış olabilir ama MEDAŞ’ın unutmaması gereken tek şeyi bu direkleri devlet vatandaşın parasıyla yapmıştır ve bu direkleri yıkan PKK değildir. Ayrıca bu direkleri yıkarak enerji dağıtım şirketi MEDAŞ inandırıcılığını ve samimiyetini yitirmiştir. Zira vatandaşların borçlarını ödeme ihtimalini göz önüne almayarak peşinen cezalandırma yöntemini tercih etmiştir.” dedi.








 

Editör: TE Bilişim