CHP  Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Niğde İli Ulukışla ilçesi Beyağıl, Porsuk ,  Darboğaz, Emirler ve Kılan yerleşmelerini ziyaret etti.

 Vatandaşların sorunlarını dinledi.  Bölgede kiraz üreticileri ile konuştu. Toroslarda yer alan Bolkarlara sırtını dayamış doğa harikası köylerde üreticiler bu yıl da kirazın yüzlerini güldürmediğini belirttiler. Kiraz üründe ilk üründe tüccar bölgeye geldiği daha sonra alacağını alıp çekildiğini ve sınırlı tüccarında halen belirlediği fiyatla ürün aldıklarını ifade ettiler.
 
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer köylerde yaptığı konuşmalarda bölgede yetişen kirazın önemli bir geçim kaynağı olduğuna vurgu yaptı.
 
 Gürer,“Kiraz rekoltesi güzel olduğunu, iyi mahsul yetiştiğini ifade ediyorsunuz ama satışın istediğiniz gibi olmadığını da belirtiyorsunuz. Bunun nedeni ülkemizde tarım politikalarının doğru oluşmaması, Niğde patates üretiyor maliyetine satamıyor, Elma üretiyor maliyetine satamıyor. Kiraz üretiyor maliyetine satamıyor ama üreticide ürünü pahalı alıyor çünkü üretici de tüketici de tüccarın eline kalıyor. Bölgeden ürün alan tüccar en az üç el değişip tüketiciye ürün vardığı için tüketici pahalı ürün alıyor. Üreten de para kazanamıyor. Bunun değişmesi lazım. Şimdi kiraz 3-4 liraya mal olurken 2,5- 3 liraya tüccara veremediğinizi söylüyorsunuz. İlk ürüne gelen tüccar alacağını alıp gidince sıkıntınız artıyor. Bunun kalıcı çözümü Niğde ilinde tarıma yönelik entegre tesislerin yapılması. Kiraz yalnız yenerek tüketilmiyor farklı biçimde işleniyor değer buluyor. Biz  neden bölgede bu ürünleri işleyemiyoruz. Birlik olalım soruna kalıcı çözüm bulunmasına uğraş verelim.  Zirai ilaçlama, gübre, yakıt  maliyetleri artışı sürerken başka bir seçenek olmadığı için tarım ile ilgilenen Niğde’nin Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Ajansı olanaklarından mahrum kalmasının her alanda yarattığı bir boşluk da görülmektedir. Hükümetin ciddi bir tarım politikası oluşturması ve mağdur olan üreticiye destek sağlanması da şarttır”dedi.

Ömer Fethi Gürer, Ulukışla'nın köy ve kasabalarında kiraz üreticileri ile görüştükten sonra, TBMM'de üreticinin sorunlarını da dile getirdi. 



 
Editör: TE Bilişim