Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer 64. Hükümet Programında hızlı tren konusunda Niğde adının yer almaması üzerine hızlı trenin Niğde ilinden geçip geçmeyeceğini, Niğde Kayseri, Niğde Adana arasında geçmişte olan karşılıklı tren seferlerinin yeniden yapılıp yapılmayacağını sordu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer soru önergesinde şöyle dedi-“ 64. Hükümet programında “Kapıkule’den Kars’a ve İzmir’den Habur’a uzanan Doğu-Batı demiryolu akslarındaki yük ve yolcu taşıyacak hızlı tren hatları ile Kuzey-Güney akslarındaki İstanbul-Antalya, İstanbul-İzmir-Aydın, Karasu-Antalya, Zonguldak-Mersin, Samsun-Çorum-Kırıkkale-Ankara, Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya, Samsun-Gaziantep yük ve yolcu taşıyacak hızlı tren hatlarını bölümler halinde yapmaya devam edeceğiz.” İfadelerinin yer almaktadır.

1- 64 Hükümet Programında hızlı tren geçecek iller Konya-Nevşehir-Aksaray-Kayseri olarak belirtildiğine göre Niğde ili hızlı tren projesi kapsamı dışında mı bırakılmıştır?

2- 1932 yılında Ulukışla-Kayseri Demiryolu inşa edilmiştir. Böylece Konya Kayseri-Adana-Kayseri-Ankara Bağlantısı bu hattan sağlanmaya başlamıştır. Son yıllarda Adana-Ulukışla-Niğde-Kayseri-Ankara hattı işlevsiz kılınarak Konya üzerinden demiryolu akışına ağırlık verilmesinin gerektiren neden nedir?

3- 1932 Yılı sonrası Niğde pazarının kurulduğu Perşembe Günü sabah gelip akşam dönüş yapan Kayseri-Niğde ve Mayıs –Eylül ayları arasında haftada belli günlerinde sabah akşam geliş gidiş yapan “Yayla treni” olarak tanımlanan Niğde-Adana arasında uygulanan karşılıklı tren seferleri uygulamasına yeniden başlanması düşünülmekte midir?

4- On bin yıllık tarihi olan ve Kapadokya’da yer alan Niğde ili havaalanı olmamasının eksikliğini yaşarken bu kere hızlı tren uygulaması dışında da bırakıldı ise gerekçesi nedir?



Editör: TE Bilişim