Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Basın sorunlarını TBMM’de dile getirdi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  TBMM  basının sorunlarını kürsüden dile getirdi. Gürer Meclis araştırması ile durumun irdelenip incelenmesini de istediğini belirtti.
Uzun yıllar muhabir ve yazar olarak  basının içinde yer alan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM sinde basının sorunlarını irdeleyerek gündeme taşıdı.
 
“BASININ ÖZGÜR OLMASI, TARAFSIZ, YANSIZ YAYIN YAPMASI PARLAMENTER SİSTEMİN ÖNEMLİ BİR DAYANAĞI OLACAKTIR”
 
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle konuştu-“ 24 Temmuz 1908 tarihi basında sansür uygulamasının kaldırılış günüdür, bu nedenle Basın Bayramı olarak kutlanmaktadır. 
    Ülkemizde ilk gazete 1831 yılında yayına başlamıştır, o günden bugüne ülkemizde basın önemli bir işlev görmektedir. Medyanın önemi 15 Temmuz darbe girişiminde bir kez daha açığa çıkmıştır. Darbe girişimi millet, Meclis, medya ve darbeye katılmayan güvenlik güçleriyle engellenmiştir. Medyanın gösterdiği duyarlılık ve mücadele tarihe önemli bir not olarak düşmüştür. Basının her türlü baskıdan uzak yayın yapabilmesi, halkın doğru bilgi alması için çok çok önemlidir.”dedi.
2015 YILINDA 6.802  GAZETE VE DERGİ YAYINLANIYOR
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  ülkemizde yayınlanan gazete ve dergi sayılarına da değinerek şöyle dedi.-“ TÜİK verilerine göre gazete ve dergi sayısı 2013 yılında 7.158 iken 2015 yılında 6.802'ye düşmüştür. 2015 yılında yayınlanan gazetelerin yüzde 90'ı yerel, yüzde 4'ü bölgesel, yüzde 6'sı ulusal yayındır. 2015 yılında gazete ve dergilerin yıllık toplam tirajı 2 milyar 132 milyon 242 bin 338 olmuştur. Gazetelerin tirajı yüzde 98'dir ama yerel basının tirajı yüzde 14'tür. Tarafsız, objektif gazetelerin önemli bölümü zor koşullarda yayına devam etmekte, gazete ve matbaa çalışanlarının ise önemli sorunları bulunmaktadır. Ulusal basın sorunları farklı ortamlarda dile getirilmesine rağmen yerel basın bu bağlamda sesini duyuramamaktadır. “diye konuştu.

YEREL BASIN SORUNLARINA ÇÖZÜM İSTEDİ.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM sinde yaptığı konuşmada yerel basın sorunlarına da çözüm istedi. Gürer şöyle dedi-“ Ülkemizde yerel basının önemli bölümü kendi matbaası bulunduğu için faal kalabilmekte, bu sayede matbaa işleri de yaparak yayın çıkarmaya devam etmektedir. Yerel basın, insanların yaşadıkları bölgeyle ilgili her konuyu gündeme taşımakta, bir yerde bölgenin gelişimi, sorunlarının aşılması ve halkın yerelde bilgi almasının önünü açmaktadır. Yerel basın arşivleri Anadolu ve Trakya'da dünün önemli belgeleri olarak da ciddi bir işleve sahiptir; bugünün gazeteleri de geleceğin araştırmaları için kaynak olacaktır. İl, ilçe ve beldelerde günlük, haftalık ya da aralıklarla çıkan basın, toplumun sesi, gözü ve kulağıdır. 
    Yerel basın değişen teknolojiyle buluşmasına karşın gelir kalemlerinde orantılı bir artışa erememiştir, doğal olarak da resmî ilan tek dayanağıdır. Bu ilanlar da kimi zaman bir baskı aracı olarak kullanılmaktadır. Yerel basın ekonomik sıkıntıları nedeniyle tecrübeli ve eğitimli eleman çalıştırmakta zorlanmaktadır. Resmî ilan, ticari ilan ve reklam alma konusunda sorunlar yaşamaktadır. Devlet, yerel gazetelere yeteri kadar destek vermemektedir. Ulusal, yerel basının özgür olması için her türlü destek sağlanmalıdır. Türkiye'de resmî ilanların dağıtımını yapan Basın İlan Kurumunun şubesinin olmadığı yerde sorunlar daha da artmaktadır. Yerel basın haber kaynakları daha çok resmî kurumlardır. Onlar da haberlerin genelde lehlerinde olmasını isterler, aksi durumda gazeteye karşı durarak onun habere ulaşmasına dahi engel olurlar. Gerek maddi gerek yerel yetkililerin baskılarıyla yerel basın çok zor koşullarda yayınlarını sürdürmektedir. 
    Yerel basın çalışanlarının da önemli sorunları vardır. Yerel basın kuruluşlarının yeterli bir geliri olmaması çalışanların da mağduriyetine neden olmaktadır. Bizzat muhabir ve gazetecilik yapmasına rağmen yerel basın mensuplarının sarı basın kartı alabilmeleri kurallara tabidir. Zor koşullarda görev yapan, can güvenliği, iş güvenliği yanında üvey evlat muamelesi gören yerel basın mensuplarına da gereken destek yasal düzenlemelerle sağlanmalıdır. Bu nedenle, yerel basının ve yerel basın çalışanlarının durumlarının, sorunlarının araştırılması, çözüm üretilmesi için ayrıca bir de Meclis araştırma önergesi verdim. 

İNTERNET GAZETECİLERİ İÇİNDE ÇÖZÜM İSTEDİ.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  İnternet gazeteciliği konusunda da çözüm üretilmesi isteyerek sözlerine şöyle devam etti.-“ülkemizde İnternet yayını yapan haber siteleri için de bir yasal düzenleme olmaması bir sorun yaratmaktadır. Özellikle yerelde düzenli habercilik yapan siteler vardır. Sarı basın kartı alabilmeleri, resmî ilandan yararlanabilmeleri ve bir statüye kavuşmaları için düzenleme ihtiyaçtır.  yerel ve ulusal basınımızın Basın Bayramı'nı bir kez daha kutluyorum. Bu arada, çok sayıda tutuklanan ve gözaltına alınan gazetecinin bulunduğu süreçte, mesleğini gazetecilik olarak yapan ve bu bağlamda da terör örgütüyle ilişkisi bulunmayanların da bu süreçte mağdur edilmemesini diliyorum.

    Basının özgür olması, tarafsız, yansız yayın yapması parlamenter sistemin önemli bir dayanağı olacaktır. Bu bağlamda, gerek yerel basınımızın gerekse ulusal basınımızın sorunlarının sahiplenilmesi, çözüm üretilmesi ve bugüne kadar pratikte görülenlerin ileriye taşınmaması için Meclisimizin gerekli duyarlılığı göstermesini diliyorum.”dedi.

 
Editör: TE Bilişim