CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ilinin sorunlarını, işçi, çiftçi, esnaf, emekli sıkıntılarını TBMM’de gündeme taşımaya devam ediyor. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yazılı soru önergeleri ile Niğde İlinde unutulan değerleri TBMM kayıtlarına girmesi, Bakanların konudan haberdar olması ve verecekleri yanıtlar ile de yapılanların ya da neden yapılmadığının bilinmesi adına çalışmalarda bulunuyor.

 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer bu kere Niğde İli Çamardı İlçesi Bademdere tarihi dokusu ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’a sorular yöneltti.

Gürer yanıt istediği sorular öncesi Aladağlar ve  Bademdere  ile ilgili şöyle dedi:“  Orta Toroslarda yer alan  Aladağlar, Niğde İlinin güneydoğusundadır. Niğde Merkez’e 60 km uzaklıktadır. Aladağlarda Demirkazık zirvesi özellikle dağcılar için önemli bir tırmanma noktasıdır.3756 metre yükseklikte Kızılkaya yanısıra 20’yi aşkın zirvesi ve bu yükseklikler arasında yer alan plato ve yaylaları ile görkemli güzelliklere sahiptir. Aladağların eteklerinde  Bademdere sınırları  içinde bir kale kalıntısı mevcuttur. Ciniviz Kale olarak da tanımlanan  Helenistik  döneme ait olduğu  söylenen  Büyük İskender’in resimlerinin yer aldığı paraların bulunduğu ifade edilen, Totari su kaynağı  yakınlarında yaklaşık  bir saat yürüyüş ile tırmanılan kale, harap  durumdadır. Define avcılarınca zarar verilen kalenin kurtarılması halinde, Aladağlara gelen turistler için önemli bir çekim merkezi olacak durumdadır. Ayrıca 1 türbe ve Yörük mezarlığı yer almaktadır.” Gürer bölgeye gelen turist sayısı ve bölgedeki tarihi doku ile ilgili şu soruları yöneltti.“Ciniviz Kale’de bilimsel bir inceleme yapılarak hangi dönemde yapıldığı, ne amaçla yapıldığı ve özellikleri saptanmış mıdır? Koruma kapsamında mıdır? Kalenin onarılması düşünülmekte midir? Kale yakınlarında geçmişte işletildiği anlaşılan maden ocakları bulunmaktadır. Bu maden ocakları tarihi ve içeriği ile ilgili bir araştırma yapılmış mıdır? Kale ile bu maden ocakları arasında bir ilişkilendirme söz konusu mudur? Aladağlar ve Milli Park Niğde bölgesine 2014 ve 2015 yıllarında gelen toplam turist sayısı nedir?

 TÜRBE  KURTARILMALI

Niğde ilini adım adım gezen ve yazdığı beş Niğde kitabı ile Niğde’nin önemli değerlerini açığa çıkaran Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bademdere’de bulunan türbenin durumunu da Kültür Bakanı Mahir Ünal’a sordu. Gürer türbe ile ilgili şu bilgileri verdi:“ Niğde Çamardı ilçesi Bademdere Köyü yakınlarında Aladağ  eteklerinde yer alan Akkız Türbesi ya da Şah Toraman Türbesi diye tanımlanan türbe ve çevresinde Yörük mezarları bulunmaktadır.  H 1241 tarihinde Niğde ili Çamardı Kazasına tabi Maden civarında  merhum Şeyh  Torasan diye mevkii tayin edildiği kaynaklarda yer almaktadır. Niğde Evkaf idaresi  vakfiye kayıtlarında yapılan incelemede  Karapınar, Yelgöz,  Harmangediği, Çardak Boğazı ,Arpalık gibi yerlerin Şah  Toraman’a ait olduğu saptanmıştır. H 509 tarihli bir belgede de Çamardı Kazası Bayem (Bademdere) karyesinde  medfun  Şeyh Torasan Veli hazretleri  ifadesi yer almaktadır.  Üzeri beşikleme bir örtü ile kapalıdır. Türbe  define avcılarınca talan edilmiştir. “dedi.  Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer bakana şu soruları yöneltti.-“ Türbenin harap yapısı onarılarak kurtarılması düşünülmekte midir? Türbe ile ilgili bir tarihçe araştırması ve broşür yapılması düşünülmektemidir? Türbe yakınlarında yer alan ve efsaneye göre babası ile abisinin cezalandırılmasından kaçarken ağacın yarılıp içine giren bir kızın  olduğu söylenen ağaç  ile ilgili yaşı özelliği ve korunmasına yönelik bir çalışma yapılmış mıdır, yapılacak mıdır? Türbe ve çevresindeki Yörük mezarları korunması için bir çalışma düşünülmekte midir? Bölgede ayrıca bir  bilimsel araştırma çalışma yapılmış mıdır?

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

                Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Mahir ÜNAL tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla. 29.12.2015

 

 

                                                                                                                             Ömer Fethi GÜRER

                                                                                                                               Niğde Milletvekili

 

 

Orta Toroslarda yer alan  Aladağlar, Niğde İlinin güneydoğusundadır. Niğde Merkez’e 60 km. uzaklıktadır. Aladağlar’da Demirkazık zirvesi özellikle dağcılar için önemli bir tırmanma noktasıdır. 3756 metre yükseklikte,  Kızılkaya’nın  yanısıra  yirmiyi aşkın zirvesi ve bu yükseklikler arasında yer alan  plato ve yaylaları  ile görkemli güzelliklere sahiptir. Aladağların eteklerinde, Bademdere sınırları  içinde bir kale kalıntısı mevcuttur. Ciniviz Kale olarak da tanımlanan,  Helenistik döneme ait olduğu  söylenen,  Büyük İskenderin resimlerinin yer aldığı paraların bulunduğu ifade edilen, Totari su kaynağı  yakınlarında yaklaşık  bir saat yürüyüş ile tırmanılan kale, harap  durumdadır. Define avcılarınca  zarar verilen kale, kurtarılması halinde,  Aladağlara gelen turistler için önemli bir çekim merkezi olacak durumdadır.  Ayrıca  1 türbe ve yörük mezarlığı yer almaktadır.

 

1- Ciniviz Kalede bilimsel bir inceleme yapılarak  hangi dönemde yapıldığı, ne amaçla yapıldığı ve  özellikleri  saptanmış mıdır? Koruma kapsamında mıdır?

2- Kalenin onarılması düşünülmekte midir?

3-  Kale  yakınlarında,  geçmişte işletildiği anlaşılan maden ocakları bulunmaktadır. Bu maden ocakları tarihi  ve içeriği ile ilgili bir araştırma yapılmış mıdır? Kale ile bu maden ocakları arasında bir ilişkilendirme söz konusu mudur?

5- Aladağlar ve Milli Park  Niğde bölgesine    2014 ve 2015 yıllarında gelen toplam turist sayısı nedir?

    

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

                Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Mahir ÜNAL tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla. 29.12.2015

  

                                                                                                                             Ömer Fethi GÜRER

                                                                                                                               Niğde Milletvekili

 

 Niğde Çamardı İlçesi Bademdere  köyü yakınlarında Aladağ  eteklerinde yer alan Akkız Türbesi ya da Şah Toraman Türbesi diye tanımlanan türbe ve çevresinde Yörük mezarları bulunmaktadır.   1241 tarihinde  Niğde İli  Çamardı Kazasına tabi  Maden civarında  merhum şeyh  Torasan diye mevkii tayin edildiği kaynaklarda yer almaktadır. Niğde Evkaf İdaresi  vakfiye kayıtlarında yapılan incelemede  Karapınar, Yelgöz, Harmangediği, Çardak Boğazı, Arpalık gibi yerlerin Şah  Toraman’a ait olduğu saptanmıştır. H 509  tarihli bir belgede de  ‘Çamardı Kazası Bayem(Bademdere) karyesinde  medfun  Şeyh Torasan Veli hazretleri’  ifadesi yer almaktadır.  Üzeri beşikleme bir örtü ile kapalıdır.Türbe  define avcılarınca talan edilmiştir.

 

1- Türbenin harap yapısı onarılarak kurtarılması düşünülmekte midir?

2- Türbe ile ilgili bir tarihçe araştırması ve broşür yapılması düşünülmekte midir?

3- Türbe yakınlarında yer alan ve efsaneye göre babası ile abisinin cezalandırmasından kaçarken, ağacın yarılıp içine giren bir kızın  olduğu söylenen ağaç  ile ilgili yaşı, özelliği ve korunmasına yönelik bir çalışma yapılmış mıdır ya da yapılacak mıdır?

4 Türbe ve çevresindeki Yörük mezarlarının korunması için bir çalışma düşünülmekte midir? Bölgede ayrıca bir  bilimsel araştırma, çalışma yapılmış mıdır?

 

Editör: TE Bilişim