Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Niğde-Bor arasında bulunan sulama amaçlı yapılmış Akkaya Barajındaki yoğun kirlilik ve çevreye yaydığı koku ile oluşan sorunu ve bu bölgede yer kuş konaklama alanlarının durumunu Çevre, Orman Bakanına sordu.

 

 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer barajı tanımlarken şöyle dedi-“  Niğde İlinde Niğde Merkez-Bor İlçesi arasında yapımına 1962 yılında başlanan ve 1974 yılında tamamlanan toprak dolgu sulama amaçlı Akkaya Barajı bölge için bir çevre sorunu haline dönüşmüştür. Niğde ile Bor arasında Niğde Merkeze 9 km Bor Merkeze 4 Km uzaklıkta olan Baraja akan atık sular nedeni ile 2000 yılından başlayarak çalışmalarda bulunulmaktadır. Ne var ki sayısız demeç ve açıklama toplantı ile ilgili bakanların bölgede verdikleri demeçlerle kurtarılacağı ifade edilen Akkaya Baraj Gölü halende sorun olmaya devam etmektedir. Niğde Üniversitesi,  Bor ve Niğde, Niğde Organize Arıtma tesisi ve barajdan yayılan kötü koku etkisi altındadır. Niğde Üniversitesi Merkez Yerleşkesinin Güney Kenarında yer alan Akkaya Baraj Gölü aynı zamanda flamingo başta olmak üzere Türkiye'de bulunan kuş türlerinin yaklaşık yarısına ev sahipliği yapmaktadır.


Dikkuyruk adı verilen ördek çeşidi, Tepeli Pelikan, Küçük Kerkenez Mahmuzlu Kız, Bataklık Kırlangıcı kuşu gibi dünyanın nadir kuş türlerinin de içinde yer aldığı 217 kuş türü uğrak yeri bu alandır. Ramsar Sözleşmesi kapsamına alınan bölge 2005 yılında Akkaya Barajı önemli sulak alanda ilan edilmiştir.”

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer bu açıklamasının ardından Bakan tarafından yanıtlanmasını istediği şu soruları sordu.

Akkaya Barajı çevresinde sulak alan yönetimi ve korunması konusunda yasal ve kurumsal çerçevede AB gereklerini sağlayacak düzenlemelere gidilmiş midir?

Akkaya Sulak Alanına giren suların göl alanına ulaşmadan arıtılmasını sağlamak için Avrupa Birliği’nin Su Çerçeve direktifi uygulamaya konulmuşumdur?

3-Akkaya Barajı Kirlilik Kaynakları belirlenmesi konusunda yapılan çalışma sonuçları nelerdir? Alınan önlemler bu anlamda yaptırımlar nelerdir?

4-Akkaya Barajında dip çamuru miktarının belirlenerek, boşaltım ve bertaraf opsiyonları yapılacağı açıklanmıştı. Bu bağlamda çalışma yapılmışımdır? Yapıldı ise açığa çıkan atıklar hangi yöntemlerle nerede depolanmıştır? Atık İçeriğinde hangi kimyasal maddeler ağırlık taşımaktadır? Atıkların sulama suyuna etkisi nedir?

5- Sulama suyu olarak kullanılan su ile pırasa, lahana, maydanoz vb gibi ürünlerin yıkanması sulanmasının ürünler üzerinden tüketicilere bir sağlık sorunu olarak yansıyacak kimyasallar suda mevcut mudur? Sızmalar sonucu yeraltı sularına ve içme sularına karışması ihtimali ve İnsan sağlığına baraj suyunun zarar vermesi olasılığı nedir?

5- Niğde Belediyesi arıtma tesisi kapasite ve kullanım açısından yeterli işleve sahip midir?

6-Akkaya Barajı kurtarılması amacı ile planlanan projelendirilen yeni bir çalışma ya da sorunun çözümü için yapılmakta olan bir çalışma mevcut mudur?

 

Editör: TE Bilişim