Niğde İli Bor İlçesi Obruk Köyü sorunları ile ilgili CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergelerine Bakanlıklarca yanıtlar verildi.

Obruk Köyü sulama suyu sorunu ile ilgili Orman ve Su İşleri Bakanı  Veysel Eroğlu’nun yanıtladığı soru önergesinde Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Obruk  köyüne  su kuyusu açılmamasına neden izin verilmediğini sormuş ve 33 bin dekarı bulan ekilebilir alanın yağmur suyu ile tarıma muhtaç olduğunu belirtmişti.

Obruk köyü sınırında Konya İli Bel Kaya köyünde su kuyusu açılmasına izin verilirken, Obruk’un kuyu açılmasından neden mahrum bırakıldığını da yazılı soru önergesinde dile getirmişti. 

Bakan verdiği yanıtta  “ Konya yeraltı suyu eylem planı kapsamında yapılan değerlendirmelere göre, rezerv yönünden yetersiz olan alt havzalarda yeni  sulama alanı açılmamaktadır. Gerçek  yer altı su  çekimlerinin  belirlenebilmesi maksadıyla , havzada açılan bütün kuyular,otomatik sayaç sistemine geçtikten sonra  yer altı suyu seviyeleri ve çekimleri sürekli izlenecektir. Değerlendirmelerde müspet  neticeler ortaya  çıkarsa , yeni sulama alanı açılması yönünde talepler gözden geçirilecektir” dedi. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  bu yanıtını yeterli olmadığını ve ucu açık ifadeler kapsadığını belirterek bölgede sulu tarım için bir an önce çalışmalarda bulunulmasının gerektiğini belirtti.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in   Obruk’ta toplulaştırma ile ilgili yapılan çalışmaya yönelik yazılı sorusunu da  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yanıtladı.

Bakan Çelik  verdiği yanıtta şöyle dedi: “ Bakanlığımızca  3083 sayılı ’Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine’ dair  tarım reformu Kanunu “ 5403 sayılı ‘ Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’ kapsamında  verilen  hizmetleri  yürütmek amacıyla, bu hizmetlerin  yapılacağı alanları belirleyen  Bakanlar Kurulu Kararı  ile Resmi Gazete’de ilan edilen ‘Uygulama Alanları’nda  arazi toplulaştırılma faaliyetleri yürütülmektedir. Bu çerçevede , söz konusu kanunlar kapsamında  Bakanlığımız uygulama alanında yer alan Niğde ilinde; 5 adet proje ile  122 bin 500 ha alanda  29 yerleşim  biriminde arazi  toplulaştırma çalışmaları yürütülmekte  olup, Bor ilçesi Obruk Köyü  de söz konusu toplulaştırma projeleri dahilinde yer almaktadır” denildi.

KONU İLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ HABERİMİZ İÇİN AŞAĞIDAKİ MANŞETE TIKLAYIN

 


Editör: TE Bilişim