CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak 30 Mart 2014 tarihinde elmaların donması sonucunda, yaşanan felaketinin hemen ardından 4 Nisan 2014 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’in cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.


Niğde Milletvekili Doğan Şafak yazılı soru önergesinde, Niğde’nin elma üretiminde ülke genelindeki öneminden bahsederken, yaşanan don felaketinden dolayı çiftçinin uğradığı zararın bir an önce karşılanması gerekliliğinin altını çizdi.

En Az 2 Yıllık Ürün Heba Oldu!

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak yazılı önergesinde kısaca durumu Tarım Bakanı Mehdi Eker’e şöyle özetledi; “Ülkemizin elma yetiştiriciliğinin yüzde 14’lük dilimini gerçekleştiren Niğde ilimizdeki üreticilerimiz, elma yetiştiriciliğini sürdüren civar illerimizde olduğu gibi, 30 Mart 2014 tarihinde yaşanan don olayı sonucunda büyük bir zarara uğramıştır. Resmi verilere göre; yaklaşık 210 bin dekar yarı bodur ve tam bodur elma bahçesinin bulunduğu, 350 bin ton elma üretiminin gerçekleştiği Niğde ilimizin birçok köyümüzde, henüz çiçekleri açmadan, tomurcuk halinde iken don vuran elma bahçelerinde en az 2 (iki) yıllık ürün kaybı oluşmuştur.

Gelirinin çok büyük bölümünü elma üretiminden elde eden yetiştiricilerimiz, özellikle Niğde Merkez köylerinde Hacıbeyli, Gümüşler, Bahçeli, Sazlıca,  Ulukışla, Çamardı ilçeleri ile Demirkazık, Bademdere köylerimizde başta olmak üzere, yaşadıkları don felaketine karşın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinden yeterli zarar tespit ve destek ön çalışmalarının henüz tamamlanamamasından dolayı üreticimiz şikayetlerini ve sorunlarını tarafıma iletmektedir.”

 

Zarar Tespitinde Ne Aşamadasınız?

 

CHP’li Vekil, Tarım Bakanı Mehdi Eker’e elma üreticilerinin don olayından dolayı yaşadığı perişanlıktan bahsederken, durumun aciliyetinin altını sorduğu sorularda da dile getirdi.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesindeki sorular şöyle;

1-      Niğde ilimizde yaşanan don felaketi sonucunda oluşan zararın tespiti yönünde yapılan çalışmalarda gelinen aşama nedir?

2-      Niğde ilimizin sınırlarında don olayından etkilenen arazi büyüklüğü ve üretici sayımız ilçe ve köyler düzeyinde ne kadardır?

3-      Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinizin tespitleri doğrultusunda, ilçe ve köyler düzeyinde yaşanan don felaketi zarar oranları ve üreticinin kaybı nekadardır?

4-      Niğde ilimiz genelinde, elma bahçelerinde yaşanan don felaketiyle ilgili tespitler sonucunda zarara uğramış üreticilerimizin yüzde kaçı TARSİM sigortası kapsamındadır?

5-      Beliren zarar ve borcun miktarı göz önünde bulundurulduğunda; Bakanlığınız, elma yetiştiricilerimizin Tarım ve Kredi Kooperatiflerine ya da T.C. Ziraat Bankasına olan borçlarının yapılandırılması, mevcut kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi yönünde bir çalışma yürütecek midir?

6-      Elma bahçelerinde yüksek oranda don felaketiyle karşılaşan üreticilerimizin zararlarının destekleme kapsamına alınması yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?

7-      Bakanlığınız, Niğde genelinde elma üreticilerimizin yaşadığı don felaketi nedeniyle yapılması öngörülen destekleme, borç erteleme, faiz durdurma kararları için, “TARSİM sigortası kayıtlısı” olma şartını kaldıran bir yasal ve idari düzenleme yoluna gidecek midir?

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak ile yaptığımız görüşmede şu açıklamalarda bulundu; “ Niğde ilimizin büyük bir bölümü geçimin çiftçilikle sağlamaktadır. Üzücü bir don felaketi yaşanmış, bu defa da elma üreticimiz mağdur olmuştur. Don felaketi bir doğa olayıdır. Fakat AKP Hükümeti bu duruma öyle umursamaz yaklaşmıştır ki, elma üreticilerimizin sorununu görmezden gelmiş ve durumu yavaştan almıştır. Birçok köyümüzde, henüz çiçekleri açmadan, tomurcuk halinde iken don vuran elma bahçelerinde ürünler telef olmuş, çiftçimizin çabası boşa gitmiştir. AKP, çiftçinin emeğini her zamn olduğu gibi görmezden gelmektedir. Tarım Bakanlığı bu duruma hemen el atmalı ve Niğde ilimizin birçok köyünde yaşanan felakete bir çözüm bulmalıdır” dedi.

 

Editör: TE Bilişim