Niğde Milletvekili Doğan Şafak yazılı önergesinde, “Son yıllarda demiryolu ulaşımı olarak kullanılan Yüksek Hızlı Tren’in (YHT), Türkiye’nin birçok şehrine ulaşması için Bakanlığınız planlar yapmaktadır. Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Konya, Adana ve Antalya bağlantılı hızlı tren projesinde Niğde’nin olmaması halkımız tarafından şaşkınlıkla karşılanmaktadır. Niğde ilimizin; bölgede turizm potansiyelinin zengin olması, coğrafi olarak Nevşehir ve Aksaray şehirlerinin ortasında kalması, sanayileşmenin gelişmesi, nüfusunun göç vermemesi gibi nedenlerle, YHT hattından yararlanması gerekmektedir” dedi.

 

Şafak önergesiyle, Bakan Yıldırım’dan, “Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Konya, Adana ve Antalya bağlantılı hızlı tren projesinde Niğde ilinin yer almamasının” nedenini açıklamasını istedi.

 

ANKARA-KONYA YHT Hattına NİĞDE eklenecek mi?

 

CHP’li Vekil, “Ankara-Konya Yüksek hızlı tren hattına daha sonra Karaman ilinin eklendiğini, Kayseri-Antalya hızlı tren hattına, Niğde ilinin dahil edilmesini düşünüp düşünmediğini” Ulaştırma Bakanı’na sordu.

 

Şafak, “Bakanlığınız tarafından Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Konya, Adana ve Antalya hızlı tren hattı yapımı ne zaman başlayacaktır? Kaç yılında tamamlanacaktır? Ve “Niğde halkı, havalimanı imkânını maalesef başka ilden karşılamak zorunda kalmıştır.  Yüksek Hızlı Tren (YHT) ulaşım imkânını da komşu illerden sağlayacak olan Niğde halkına haksızlık yapıldığını düşünüyor musunuz?” sorularını önergesine ekledi.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a sorduğu yazılı soru önergesinin tam metni: 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

  

 

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

 

 Doğan ŞAFAK
Niğde Milletvekili

 

Son yıllarda demiryolu ulaşımı olarak kullanılan Yüksek Hızlı Tren’in (YHT), Türkiye’nin birçok şehrine ulaşması için Bakanlığınız planlar yapmaktadır. Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Konya, Adana ve Antalya bağlantılı hızlı tren projesinde Niğde’nin olmaması halkımız tarafından şaşkınlıkla karşılanmaktadır.

 

 

Niğde ilimizin; bölgede turizm potansiyelinin zengin olması, coğrafi olarak Nevşehir ve Aksaray şehirlerinin ortasında kalması, sanayileşmenin gelişmesi, nüfusunun göç vermemesi gibi nedenlerle, YHT hattından yararlanması gerekmektedir.

 

 

Bu bağlamda;

 1- Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Konya, Adana ve Antalya bağlantılı hızlı tren projesinde Niğde ilimizin yer almamasının nedenini açıklar mısınız?

 


2- Ankara-Konya Yüksek hızlı tren hattına daha sonra Karaman ili eklenmiştir. Kayseri-Antalya hızlı tren hattına, Niğde ilinin dahil edilmesini düşünüyor musunuz?

 
3-  Bakanlığınız tarafından Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Konya, Adana ve Antalya hızlı tren hattı yapımı ne zaman başlayacaktır? Kaç yılında tamamlanacaktır?

4-  Niğde halkı, havalimanı imkânını maalesef başka ilden karşılamak zorunda kalmıştır.  Yüksek Hızlı Tren (YHT) ulaşım imkânını da komşu illerden sağlayacak olan Niğde halkına haksızlık yapıldığını düşünüyor musunuz?


Editör: TE Bilişim