Niğde’yi sembolize etmek amacıyla hazırlanan ve tamamlandığında Niğde Valiliği tarafından kullanılacak çift başlı kartal figürü taşıyan logo çalışmasında sona gelindi.

Yaklaşık bin yıl önce İlhanlılar zamanında Niğde Valiliği mührü olarak da kullanılan logonun hazırlanması için çalışmaların tamamlanmasının ardından karar verilmesi aşamasında Niğdelilere tanıtılacağını belirten Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, “Niğde İli dünyada bilinen en eski kentlerden bir tanesi olma özelliği taşımaktadır. 4 bin yıllık kent olma özelliğini koruyan Avrupa’da tek bir kent bulamazsınız. Fakat Türkiye’de onlarca vardır. Bunlardan bir tanesi de Niğde’dir. Bu nedenledir ki ilimiz Niğde’nin logosu Niğde’yi kavrayabilmeli ve onu anlatabilmedir. Ve Niğde tarafından da iyi anlaşılmalıdır. Niğde Valiliği olarak bu konuyla ilgili logo çalışmamız var” dedi.

NİĞDE İSTERSE VALİLİĞİN SİMGESİ OLACAK


Ancak bir İlin geneliyle alakalı kararları yine o ilin halkının vermesi gerektiğine inandıklarını belirten Vali Kılıç; “Bu nedenle uzun uğraşlar neticesinde ortaya çıkarılan logo çalışmamızı önce halkımıza, sivil toplum kuruluşlarına ve mahalli idarelerimize sunmak istiyoruz. Eğer Niğde çoğunlukla olumlu karar verirse ilimizi temsilen o logoyu Valilik logosu olarak kullanmayı planlıyoruz. Şuan üzerinde çalışılan logonun temel amacı Avrupa şehirlerinin tamamında o kenti sembolize eden logoların en fazla 100 ile 200 yıllık bir geçmişi vardır. Avrupa kentleri bu logolarıyla ve tarihleri ile övünürler. Biz de yaklaşık bin yıl önce İlhanlı Valisi olan, Niğde Valisi olan Sungur Bey tarafından Valilik Mührü olarak kullanılan ve şuan Sungur Bey Camii’nin dış kapısında taç mekanda duran çift başlı kartalı olduğu gibi alıp bin yıldır kesintisiz olarak Niğde’yi sembolize eden figür olması düşüncesiyle logo olarak kullanmayı düşünüyoruz” dedi.


“BİN YILLIK LOGOMUZ VAR DİYECEĞİZ”


Vali Kılıç; “Tabii ki bu çalışma tamamlandığında halkımıza açarak onların görüşlerini alacağız. Eğer genel itibarıyla vatandaşımız ‘Bu Niğde’nin logosu olabilir’ derse Niğde Valiliği logosu olarak kullanacağız. Eğer ki logomuz kabul görür ve kullanılmaya başlanırsa biz Niğde olarak Avrupa kentlerine ‘Sizin 200 yıllık logonuz var, bizim ise bin yıllık logomuz var’ diyeceğiz” dedi.



Editör: TE Bilişim