MHP’den önceki dönem Ankara milletvekili seçilen Prof.Dr. Özcan Yeniçeri vekilliğinin ilk ayında, Niğde’de teşekkür ziyaretleri yapıyordu. Niğde Öğretmenler Parkındaki benimde bulunduğum bir  sohbette vekilliğinde değineceği, irdeleyeceği, gündeme getireceği konuları sıraladı. Bende orada, “Bu söylediklerinizi MHP’de yapamazsınız” demiştim ve gerekçelerimi sıralamıştım… Çok da oralı olmamıştı.  Nitekim o güzel düşüncelerini gerçekleştiremedi.  İlk işi de bıyığını kesmek oldu.

Özcan Hoca, Milletvekilliği boyunca televizyonda MHP’nin fikirlerini topluma ileten 2-3 kişiden biriydi ve aday yapılmadı.

Sinan Oğan gibi bir değer de  aday yapılmadı. Seçim sonrası haklı ve herkese tercüman olan üstelik MHP’yi de direk ilgilendirmeyen bir twit attı… Partiden ihracı istendi…

Meral Akşener, ilkeleri, dik duruşu,  yaptığı adaletli meclis başkanlığı ile  partili partisiz bir çok kişinin sempati duyduğu bir kişilik. Erkek partisi MHP’de  bir kadın! siyasetçi… Cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi,  her zaman popüler ve gündemde… bu suç değil, aksine bir parti için büyük avantaj. 

Ama ne oldu?… Tam bir Maço Devlet! tavrıyla… Üzeri çizildi.

Demek ki potansiyel diktatör bir tane değil. Bugün, bu üç derin diktatörce  tavır, insanların ufkunu köreltti… Yazık…

Bugün erken seçim diyen MHP, 20 kere seçim yapılsın 3 aşağı, 3 yukarı aynı oyu alır… İçinizde bu şartlarda,  iktidar olacağına inanan var mı?

MHP’liler bana kızacak ama, yüzde 3’lük artışa rağmen MHP bence en başarısız parti. Böylesi iktidara rağmen 3 puan artış. Ülke konjektürü yüzde 20’nin üzerini gösteriyordu.  Erzincan, Kars, Ardahan, Iğdır’da yok. Büyükşehir belediyesini aldığı Adana ve Mersin’de 3. Parti, Ege ve Trakya’da bazı illerde oy kaybedilmiş. MHP için çok uygun olan bu seçim zemini bir daha zor denk gelir. Sadece rüzgara kendini bırakırsan Niğde’de ve Türkiye’de ancak bu olur-du.

MHP’nin ülkedeki durumu özetle bu…

MHP’nin Niğde’deki durumuna gelince…

MHP Niğde’de her kongre sonucunda ayrışan bir parti oldu. Partinin çekirdek ekibi bir biri ardından kurşun attı. Aday adaylık sürecinde bel altı siyasete tevessül edenler oldu. Son birkaç yıldır MHP’de seviye çok düştü… O,  bir nebze entelektüel parti gitti. Kültürlü ve seviyeli yapı bir adım geri çekildi. Yerine lümpen bir parti geldi.

Yerel seçimi,  parantez içine alırsak. Son birkaç yıldır yerel muhalefetlik görevini yapamıyordu.

Niğde’nin en büyük partilerinden biri olan MHP’nin  son kongresinde Borhaber.net işgüzarlık etmese kongre haberi  hiçbir yerde yer almayacaktı. Basına davet bile yapılmamış, kongre tarihi adeta gizleniyordu. Bu olayın vahametini anlatmak için bir örnek.

Ve… Vedat Bayram geldi.

Partide travma yaşandı… Bazı ilçe teşkilatı istifa etti sonra ikna edildi. Aday adaylığı süresince bile Niğde’ye gelmeyen birisi aday yapıldı. Bazı yöneticiler en başta olması gerekirken Bor’daki ikinci karşılamada bile en sonda “hoş geldin” dediler.

İlk haftalar çok sıkıntılı geçti. Kim ne işten sorumlu, kim söz sahibi, kim muhatap belirsizdi.

Niğde’nin bırakın sorunlarını, çözümlerini… Künyesini dahi bilmeyen… Bırakın Niğde’yi partiye bile hakim olamayan bir aday ile seçime gidildi. Partizanlar hariç parti içi durumun vehametini kimse bilmedi.

Diğer parti adayları önce çok sevindi… Karşılarında  madara edilebilecek refiki vardı. Zaten Vedat Bayram buna da hazırdı. Partililere yaptığı birkaç  konuşmasında şahidim “Yol kazasına uğrayabiliriz” diyordu.

Parti içi dengeyi kurma ve yol kazasını önlemede Fikret Çıtırgı, İmdat Yağmur ve Servet Yüksel’in katkısının yanında bir önemli nokta da  2. Sıra Adayı Murat Işıklı’dan kaynaklı Bor desteği oldu.

Kimse Vedat Bayram’a “İstanbul gibi bir yerde 10 yıl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yaptın, Niğdeli çocuklara bir top mu gönderdin?” demedi.

Rakip partiler centilmenliği! elden bırakmadı. Vedat Bayram’a  sataşmadılar. Erdoğan Özegen birkaç orta yaptı Vedat Bayram  zaten sporcuydu pozisyonu kaçırmadı.

Vedat Bayram geldiği gün ile son seçim konuşmasına kadar aynı tarzda konuştu. Aynı konuları söyledi. Niğde’den bahsetmedi. Sorunları ve çözümlerinden bahsetmedi. Hatta elle tutulur eleştiri bile yapmadı. Tek söylediği “Niğde’ye sporcu fabrikası açacağım” oldu. Geldiği gün, Valisa köyündeki tapusundan ve mezarlarından bahsetti, son gün konuşmasında yine tapu ve aile mezarlarından bahsetti.

 
13 yıllık yıpranmış bir AKP iktidarı ve o kadar eleştirilecek malzeme varken. MHP’nin siyaset alanı o kadar geniş iken. Niğde’de ve ülkede bu zemin iyi değerlendirilemediğini düşünüyorum. Çok uygun aday ve şartların oluşturulması ile bu seçimde Niğde’den iki milletvekilliği aslında MHP’nin idi. Bu potansiyel Niğde’de vardı ama değerlendirilemedi.

Orta Anadolu’daki, HDP, başkanlık, kürtçülük, federe devlet, fobisinin oluşturduğu Türk Milliyetçiliği  rüzgarı Vedat Bayram’ın seçilmesine yetti.

Niğde’de AKP’den kaçan oylar, doğal olarak MHP’de konuşlandı.

Benim yıllardır sandık başlarında takip ettiğim Bor ilçesinden bazı oy oranlarını vermem lazım. MHP’de,   Bor hariç diğer ilçelerde belirgin bir oy artışı olmasına rağmen, Bor ilçesinde aynı oranda artış sağlanamadı ve oy oranı düştü. En yakın emsal 2014 yerel seçimi  il genel meclis oylarında,  MHP 12 bin 610 oy alırken 2015 seçimlerinde 10 bin 265’e düştü. AKP 2014’de il genel meclisinde 18 bin 097 iken bu seçimde 17 bin 807 oldu yani  sadece 290 oyu düştü. CHP’de ise bu rakamlar 4 bin 901 iken yüzde yüzlük artışla 7 bin 075’e yükseldi. CHP Bor’da yüzde 20’lik banda çok yaklaştı. Bu sonuç Bor’un artık milliyetçi muhafazakar yapısının değişmeye başladığının göstergesi oluyor.  Bor’da en başarılı parti CHP, ardından onca olumsuzluğa rağmen oyunu koruyan AKP oldu. Sıtkı Erat fonksiyonu bariz belli oldu. Ahmet Ermiş, Bor Ülkü Ocağı Başkanlığını bırakıp MHP Bor İlçe Başkanı olmalı. Yerelde yeni ufuklar, çözümler üretmeli. Ekibiyle alan daraltma değil, geniş kesimlere yayılacak politikalar peşinde olmalı.

MHP’den bazı notlar daha yazalım.

Devlet Bahçeli Niğde’ye geldiğinde Grand Hotel’de bir çok kişiye el öptürürken sadece 5 kişiye elini öptürmedi,  elini  çekti.

MHP’nin Niğde’de kaybedeni  Mumin İnan oldu. Kendisinden bir dinlemek lazım ama! Efsane bizce de bitti.

Vedat Bayram söylentilerin aksine  Niğde Milletvekilimi olacak, İstanbul Milletvekili mi? İzleyeceğiz, göreceğiz.

Bir çok insan adaylardan öte, yerel düşünmekten öte, ülke konjektürü için MHP’ye oy kullandı.

MHP Niğde’de direkten döndü… Milletvekili çıkartmasa idi seçim sonrası Niğde’de bir çok sorunla baş başa kalacaktı.

Bozkurt Amca sempatik ve samimi birisi… Bir o kadar da uyanık ve her şeyin farkında. Seçimde çok yalnız bırakıldı. Son haftaya kadar MHP’nin oyu Niğde’de daha yüksekti. Seçim bir hafta daha ileride olsa MHP daha da riksli bir pozisyona giriyordu.

Vedat Bayram 800 kilometre öteden geldi ve Milletvekilliğini koparttı gitti.

Her şeyin farkında demiştim. Geçmişte örnekleri var. Teşkilatı arkasında olmayan bir vekil ne kadar başarılı olabilir? Teşkilat seçim sürecinde sindirmekte güçlük çekti. Bundan sonra sindirebilecek mi? Partide revizyon yapacak mı? Mükerrem Levent gibi bir Milletvekili mi olacak? Niğde ve Niğde teşkilatına ne kadar hakim olacak?

Tabi bu ve benzeri sorular çok…

Şimdilik bekleme zamanı.

Şimdi koalisyon beklentileri var.

Kurulacak koalisyonda Niğde’nin 3 iktidar milletvekili olursa  şaşmayın.

Niğde siyaseti için bugün itibarı ile  ana tema artık HELVA…

Ya… Un şeker var güzel bir Helva yapılır.

Ya da… Ölen siyasetçinin ardından Helvasını yerler.