CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın cevaplaması istemiyle, Niğde İli Bor ilçesine bağlı Kemerhisar beldesinde yer alan Tyana Su kemerleri ile ilgili verdiği yazılı soru önergesine Bakan Günay’dan cevap geldi.


CHP’li Şafak’ın,
“Tyana’da yapılan kazı çalışmaları neden durdurulmuştur? Uzun vade de kazı çalışması yapılması planınız var mıdır” sorusuna, Kültür ve Turizm Bakanı “ Niğde İli, Kemerhisar İlçesi, Tyana Antik Kenti’nde halen Prof. Dr. Guido ROSADA başkanlığında bir heyet tarafından Bakanlar Kurulu’nun 04/04/2002 tarihli ve 2002/4010 sayılı kararı ile bakanlığınız ve Padova Üniversitesi adına kazı çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bakanlığımızca söz konusu kazı çalışmaları durdurulmamış olup, 2012 yılı kazı çalışmaları kazı başkanı Prof.Dr. Guido ROSADA’nın sağlık sorunları nedeniyle gerçekleştirilememiştir” dedi.

Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, “Tyana Su Kemerlerine, restorasyon çalışması yapılacak mıdır? Restorasyon çalışması ne zaman yapılacaktır? Bir çalışma yapılmayacaksa, nedenini açıklar mısınız” sorusuna Bakan Günay “1 ve 2. Derece arkeolojik sit alanında kalan Su kemerlerine yönelik, sağlamlaştırma, koruma ve restorasyon projelerinin hazırlanması gerektiği tespit edilmiş olup, söz konusu çalışmaların yapılması kazı başkanından istenmiştir” dedi.

RAPOR İLETİLMEDİ

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın “Roma Havuzu bölgesinde bulunan sulama sondajlarının azaltılması veya yenilerinin açılmaması için ilgili bakanlıkla bir çalışma yapacak mısınız ve Tyana Su Kemerlerinin, üzeri tahrip edilmiş ve kirletilmiş durumdadır. Bu durumu önleyici güvenlik tedbirleri almayı düşünüyor musunuz” sorularına ise, Bakan Günay’dan itiraf niteliğinde cevap geldi. Bakan Günay “ Roma Havuzu’ nun suyunun kurumasının nedenleri konusunda DSİ’den yardım istenmiş, Konya DSİ 4.Bölge Müdürlüğü jeolojik ve hidrolojik açıdan gerekli çalışma yapılarak hazırlanacak raporun sunulacağı bildirilmiştir. Ancak bugüne kadar rapor Nevşehir Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne iletilmemiştir “dedi.

Şafak’ın, “Bakanlığınız, 2013 yılı bütçesinde, ülkemizde bulunan Kemerhisar gibi tarihi bölgelerin restorasyonu için bir kaynak çalışması yapacak mıdır” sorusuna ise Bakan Günay “Bakanlığımız 2013 Yılı Yatırım teklif Programı hazırlık çalışmaları sürdürülmekte olup, bütçe imkânları doğrultusunda ödeneklerin dağılımı gerçekleştirilmektedir. “dedi.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “ Turizm potansiyeli açısından son derece zengin olan Niğde ilimize, tarihi mirasın ortaya çıkarılması ve korunması maksadıyla, AKP hükümeti dönemi boyunca bölgemize hiçbir alanda yatırım yapılmadığı gibi turizm alanında da herhangi bir yatırım yapılmamıştır. Zaten önergeme gelen cevaptan da anlaşıldığı gibi Kültür ve Turizm Bakanı, Niğde’ye yapılacak yatırımlarla ilgili net bir ifade kullanmamıştır. Fakat tüm olumsuzluklara rağmen Niğde’nin hak ettiği değeri kazanması için halkımızın da desteği ile ilimizi her alanda geliştirmek için uğraşacağız” dedi.


Önceki Haberimiz için aşağıdaki linke Tıklayın

Tyana Kazı Çalışmaları Neden Durdu?


Editör: TE Bilişim