Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 6/5/2013 tarihli ve 2187 sayılı yazısı ile 6306 sayılı Kanunun 2’inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 22/5/2013 tarihinde Niğde Merkez’de bulunan bazı alanların yeniden dönüştürülmesine karar verilmiş, bakanlık tarafından yürütülen Kentsel Dönüşüm Programı kapsamında, Niğde Belediyesi ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, gerekli işlemlere başlamışlardır.



CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Kentsel Dönüşüm Programı kapsamında Niğde Merkezde bulunan bazı alanların dönüştürülmesi ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na yazılı soru önergesi vererek, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’dan sorularına yanıt istedi.


CHP’li Vekil şöyle dedi; “Niğde merkezde yapmış olduğum esnaf gezilerinde vatandaştan sık sık Riskli Alanların Dönüştürülmesi hakkında sorular aldım. Emlak piyasası donmuş durumda, sanki sektör tıp oynuyor. Riskli Alan ilan edilen bölgede mülk sahiplerine bankalar kredi vermemektedirler. Bakanlık yaşattığı sorunlardan bir haberdir. Ülkenin farklı farklı şehirlerinde, yerleşim birimlerinde, değerli araziler; muğlak gerekçelerle, kentsel dönüşüm adı altında parselleniyor. Vatandaşın kendi arazisi üzerinde söz hakkı olması, konut piyasasına girmesi engelleniyor. Kısacası, pahalı ve iyi konumdaki yerler devlet eliyle ucuza kapatılıyor. İhale yoluyla özel sektöre, çok düşük fiyatlarla, vatandaşın elinden gıdım gıdım alınarak, bazı kanunlarda değişiklik yapılarak çok düşük miktarlara satışı yapılıyor. Bu yapılan vatandaşın mülkiyet hakkını, kanunlarla gasp etmektir”.


CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayrak’ın cevaplamasını istediğiyazılı soru önergesinin tam metni:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

  

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan BAYRAKTAR tarafından yazılı olarak cevaplanması hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 20.09.2013

 

Doğan Şafak

Niğde Milletvekili

 

  

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 6/5/2013 tarihli ve 2187 sayılı yazısı ile 6306 sayılı Kanunun 2’inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 22/5/2013 tarihinde Niğde Merkez’de bulunan bazı alanların yeniden dönüştürülmesine karar verilmiştir.


Bakanlığınız tarafından yürütülen Kentsel Dönüşüm Programı kapsamında, Niğde Belediyesi ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, gerekli işlemlere başlamışlardır.

 

Bu çerçevede;

 

1-      Niğde ilimizde kaç hektar alan Kentsel Dönüşüm kapsamında riskli alan ilan edilmiştir?

 

2-      Kentsel Dönüşüm uygulamasında 5.bölgede bulunan Niğde İlimizde riskli alan olarak belirtilen bölgelerde kentsel dönüşüm planlaması ne şekilde yapılmıştır ve hangi tarihte bitirilmesi planlanmaktadır?

 

3-      Niğde ilimizde riskli alan olarak belirlenen bölgede ticaret durmuş durumdadır. Bu bölgede bulunan esnafa, çiftçiye ve mülk sahiplerine bankalar kredi vermemektedirler. Bu tür sorunların çözümü hususunda ilgili bakanlıklarla görüşme yaparak, bu sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?






Editör: TE Bilişim