CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Bor ilçesinde Akkaya Barajı'ndan gelen köpük nedeniyle 100 bine yakın insanın sağlığının risk altında olduğunu söyledi. 

Bir bakan, Ankara'ya niye yürümediniz"demişti

CHP Milletvekili Gürer, Bor ilçesine giderek, oluşan köpükler ile ilgili incelemelerde bulundu. Akkaya barajının 10 yılda ciddi anlamda kirlendiğini belirten Gürer, “1970 yıllarda Niğde ile Bor arasına yapılan Akkaya barajı sulama amaçlı yapılmış bir barajdı. Bu barajda son 10 yılda ciddi anlamda bir kirlenme oluştu. Kirlenmenin nedeni bu barajı besleyen farklı kaynakların kuruması nedeniyle sadece Niğde’deki atıkların attığı bir yapıya dönüşmesinden kaynaklanıyor. Niğde Belediyesinin arıtması dönem dönem çalıştı dönem dönem çalışmadı. Çalışmadığı gibi yeterli değildi. Fiziksel, biyolojik, kimyasal arıtma ünitelerine sahip olmaması sorunun her geçen gün artmasına neden oldu. 2009 yılında bugüne gelen bütün bakanlarımız bölgeye geldiklerinde Niğde’deki bu sorunu çözecekleri sözünü verdiler. Arıtma tesisi yapacaklarını belirttiler. Hatta bir bakanımız dedi ki : ‘‘Ya Niğdeliler siz bu kadar çevre felaketinin içinde nasıl yaşıyorsunuz. Ankara’ya niye yürümediniz” diye sordu. Aradan geçen 10 yılda yapıldığı söylenen çalışmalar gerçekleşmediği gibi tekrardan Çevre ve Şehircilik Bakanı bir arıtma tesisi daha söyledi. Ama bu olayı aşamayı aştı. Niğde’nin Bor ilçesindeki bağlar bahçeler bu sularla sulanıyor. Köpükle yapılan analizlerde de söylendiği gibi ne olduğu konusundaki malumatı halk yeterli bulmuyor’’ dedi.

"Arıtma tesisi de yeterli değil" 
Yetkililerin soruna derhal çözüm bulmaları gerektiğini belirten ve Milletvekili Gürer, arıtma tesisinin de artık sorunu çözmeyeceğine dikkat çekti. Milletvekili Gürer, "Barajın içindeki dip çamuru alındı ama tümü alınmadı. Tekrar o çamur yerine geldiği için atıklar tekrar barajın dibinde yosun oluşturuyor. Bunun zehirli atık üreten yiyen tüketen arıtan bir yapıda değil de çoğaltan bir kimliği olduğu söyleniyor. Bu zehirli yosunların da alınması ve Niğde’nin Fesleğen’in, Koyunlu’nun Bor’un arıtmaları bu suyla buluşmadan atıklarının aşağıya ovaya alınıp orada kullanılacak kimyasal biyolojik fiziksel bir düzenleme ile temizlenmesi gerekiyor. Yoksa 100 bin insan risk altında” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim