CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bünyesinde bulunan, İPARD Programından Niğde ilinin faydalanıp, faydalanmayacağını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na yazılı soru önergesi vererek,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi EKER’den sorularına yanıt istemişti.


Doğan Şafak’ın yazılı soru önergesine geçte olsa cevap veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, Niğde için yine hayırlı bir haber vermedi.




Tarım sektörünün sürdürülebilir modernizasyonuna katkı sağlamak, Gıda güvenliği, hayvan sağlığı, bitki sağlığı ve çevre ile ilgili AB standartlarına uyumu teşvik etmek, Kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmak, Tarım-çevre tedbiri ve yerel kırsal kalkınma stratejilerinin uygulanması (LEADER) ile ilgili hazırlık yapmak amacıyla, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bünyesinde bulunan İPARD Programına Niğde’nin de alınması için yazılı soru önergesi vererek, Tarım Bakanı’nın gündemine durumu getiren Doğan Şafak, Niğde’nin yine ihmal edildiğini dile getirdi.



Doğan Şafak’ın sorularına yanıt veren Tarım Bakanı Eker, “IPARD Programının 42 ilde ( Afyon, Amasya, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Şanlıurfa, Sivas, Tokat, Trabzon, Van, Yozgat, Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Aydın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Elazığ, Erzincan, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Uşak) uygulanmaktadır.  IPARD Programının uygulanmakta olduğu 42 ilimizde Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlükleri kurulmuş olup, programa başvuru yapacak olan başvuru sahiplerine yönelik olarak tanıtım faaliyetleri, başvuru işlemleri, sözleşme işlemleri ve ödeme işlemleri İl Koordinatörlükleri tarafından yürütülmektedir.Kırsal Kalkınma IPARD Programında yer alacak illeri ve sektörleri belirlemek ve IPARD Programı hazırlıklarına temel oluşturmak amacıyla; sektör analizleri yapılmış, bu çalışmalarda ilgili tüm bakanlıklar arasında koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması amacıyla bir Yönlendirme Komitesi kurulmuş ve bu komite tarafından ilgili kurumların görüşleri alınmıştır. Bu kapsamda ayrıca üretici örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve teknik uzmanlarla alan gezileri yapılmış, üniversitelerde dahil olmak üzere konunun paydaşlarıyla çalıştaylar düzenlenmiştir” dedi.



BAKAN’IN CEVABINA GÖRE IPARD’I NİĞDELİ KURUMLAR İSTEMEDİ…



Doğan Şafak, Bakanın cevabı için şöyle konuştu; “ Sayın Bakan, çok iyi bir şekilde IPARD Programını açıklamış. IPARD için bir komite kurulduğunu ve bu komitenin, ilgili kurumların görüşlerini aldığını, üretici örgütlerin, sivil toplum kuruluşlarıyla ve teknik uzmanlarla alan gezileri yaptığını, üniversitelerde dahil olmak üzere konunun paydaşlarıyla çalıştaylar düzenlendiğini anlatmış. O zaman bu duruma göre Niğde’deki çiftçimizin bu programdan yararlanmasını ‘Niğde’de ki ilgili kurum ve kuruluşlar, üniversite istemiyor’, görüşü ortaya çıkıyor” dedi.



GELİRİ NİĞDE’DEN YÜKSEK İLLER BİLE IPARD’TAN FAYDALANDI!



CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, IPARD Programı ile ilgili şu açıklamaları yaptı.


Doğan Şafak, “Niğde’den gelir düzeyi fazlasıyla yüksek olan iller bile çiftçimiz için önem arz eden bu programdan yararlandı. Niğde her zaman olduğu gibi yatırım ya da fayda sağlayan programlar listesinin yine dışında bırakıldı. Tarım Bakanı Mehdi Eker yazılı soru önergeme cevabında ‘İllerin seçiminde, GSYİH’dan aldığı pay(kişi başı milli gelir), net göç hızı, desteklenecek sektörler itibariyle tarımsal potansiyelleri ile 3 ana kriter belirlenmiş ve bu çerçevede analizler yapılmıştır diyor’, Bakanın saydığı 42 ilden istatistik verilere göre Niğde’nin durumu göz önüne alındığında daha iyi oldukları ortadır. Her zaman olduğu gibi Niğde yine es geçilmiştir” dedi.

****

Niğde İPARD Programına alınacak mı? daha önceki haberimiz için Tıklayın


MİLLETVEKİLİ DOĞAN ŞAFAK'IN DAHA ÖNCE VERDİĞİ SORU ÖNERGESİ AŞAĞIDA


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

 

 

Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi EKER tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunda gereğini saygılarımla arz ederim.

 

 

Doğan ŞAFAK

                                                                                                                    Niğde Milletvekili

 

Tarım sektörünün sürdürülebilir modernizasyonuna katkı sağlamak, Gıda güvenliği, hayvan sağlığı, bitki sağlığı ve çevre ile ilgili AB standartlarına uyumu teşvik etmek, Kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmak, Tarım-çevre tedbiri ve yerel kırsal kalkınma stratejilerinin uygulanması (LEADER) ile ilgili hazırlık yapmak amacıyla, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bünyesinde İPARD Programı bulunmaktadır.

 

Bu çerçevede;

 

1-      Türkiye’de İPARD Programı kapsamına kaç il alınmıştır? Program kapsamına alınmayan iller hangileridir?

 

2-      İPARD Programı kapsamına alınan illerin kaçında İl Koordinasyon Merkezleri bulunmaktadır?

 

3-      Tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlayan Niğde ilimiz İPARD Programı kapsamında mıdır? Bu program dışında ise nedenini açıklar mısınız?

 

4-      İPARD Programı kapsamına giren iller hangi sosyo-ekonomik verilere göre belirlenmektedir?

 

5-      Önümüzdeki günlerde İPARD Programı kapsamına giren illeri artırmaya yönelik bir çalışma yapacak mısınız? Böyle bir çalışma yapılacaksa, program dışında olan hangi illeri kapsayacaktır?

 

 
 
Editör: TE Bilişim