Niğde Siyasetinde 42 yıllık bir Fenomen Ahmet Oğuz Özmen...
 
Niğde’de sol siyasetin marka ismi haline gelen Ahmet Oğuz Özmen hakkında Niğde’de yaşayan herkesin söyleyecek çok sözü vardır. Kimilerine göre “Park Ahmet” kimilerine göre Milletvekili olması gereken kişi, kimilerine göre Niğde’de solu bitiren isim.
 Kim ne söylerse söylesin 42 yıl siyasetin içinde aktif mücadele etmiş birisinin elbette kendisi hakkında söyleyecek çok sözü vardır diyor ve sözü Ahmet Oğuz Özmen’e bırakmak için kendi bağında gerçekleşmiş röportajı ve gözlemlerimi değerli okuyucularımla buluşturuyorum.
Niğde’de 10 yıl belediye başkanı yapmış birisinin söylenecek ilk sözleri elbette belediyecilikle ilgili olur. Ahmet Oğuz Özmen 1989 yılında yüzde 43 ile belediye başkanı seçildiğinde belki de en büyük şansı o yıl tüm Türkiye’de esen sosyal demokrat belediyecilik rüzgarıydı. 43 il belediyesini kazanan CHP, 1994 yılında sadece 7 il de başarılı olmuştu. O rüzgar sadece 5 yıl sürmesine rağmen Ahmet Oğuz Özmen o yedi ilden birisi olarak yaptıkları ve hizmetleriyle Niğdelilerin kalbine taht kurarak yeniden belediye başkanı seçilmiş, böylece başarısının toplumsal bir değişimden çok kendi çabası ile olduğunu ispatlamıştı. 1989 yılında Niğde Belediye Başkanı olarak göreve başlayan Özmen’in ilk demeci oldukça ilginçtir. “Köylü olmak onur vericidir, kentli olmakta onur vericidir. Köyde yaşıyorsak köyde yaşamının kurallarını uymalıyız, şehirde yaşıyorsak şehirde yaşamının kurallarını uymalıyız. Kasaba havasında şehir olmaz” diyerek çağdaş kentleşme yolundaki vizyonunu açıklamıştı.
1989 yılı bu noktada Niğde için bir milattı. Ama en büyük sıkıntısı kendisinden önceki yönetimler tarafından çeşitli projeler için yapılan borçlanmalardan dolayı İller Bankası’ndan gelen paranın tam 27 ay boyunca gelmeyecek olmasıydı. Buna rağmen sürekli üretim ve istihdam politikası ile projeler gerçekleştirmeye başladı. Yoksa geliri olmayan bir belediyenin projeleri hayata geçirme olanağı yoktu. Bunun için kilitli parke fabrikasını açarak yüze yakın vatandaşı istihdam etmeyi başardığı gibi, bununla birlikte belediye olarak maliyeti düşük olan ve kendi üretimi olan malzemeler kullanmaya başladı.
Ahmet Oğuz Özmen kendi ifadesiyle iki noktaya hep dikkat etti. Birincisi yeşil alanlar, ikincisi çağdaş kent planlaması. Kendi döneminden sonra yeni yerleşim birimleri hariç hemen hemen yapılan tüm yeşil alanların kendi döneminde olduğunu ifade eden Özmen “ geçtiğimiz aylarda Hüdavent Hatun Parkı açıldı dendi. Oysa açılışı benim dönemimde yapılmış bir parkın yeniden açılması mümkün değildir. Yaptıkları çevre düzenlenmesi ve çağdaş oyun grupların kurulmasıdır. Birileri bir şey yapmak istiyorsa yeni parklar kurmalıdır” dedi. Buna benzer birkaç tane daha örnek veren Özmen, Niğde’nin yeşilliğe kavuşması için elinden geleni yaptığını söylüyor. Kendisine “Park Ahmet” denildiğini hatırlatınca Özmen; “İnsanların beni bu şekilde anması güzel bir şey. Bana –Hırsız Ahmet- diyeceklerine – Park Ahmet – desinler daha iyi” diyor.
Çağdaş kent planlaması hakkında konuşan Özmen, 60’lı yıllarda bu şehre uygun bir nazım imar planı çizilmeye başlandığını ifade ederken kendisi döneminde çağdaş bir şehirleşmeyi hep ön planda tuttuğunu asla ve asla plan dışında fazla kat vermediğini hatırlattı. Hatta kendisinin başından geçen ilginç bir olayı paylaştı ilk defa bizlerle. Selçuk Mahallesi’nde Hilal Yapı Kooperatifi’nin bina başı beş kat hakkı olmasına rağmen , o kooperatiflerde üye olarak bulunan vatandaşların ekonomik olarak zor durumda bildikleri için belediye meclisi kararıyla 6 kata çıkarmışlar. Tarihin garip bir cilvesi olsa gerek kendisi imar ve çevre ile ilgili bir Habitat toplantısı için ülke dışına çıktığında belediye meclisi olağanüstü toplanır ve 6 kata çıkan yerin 7 kata çıkmasına karar verir. Özmen Niğde’ye geldiğinde kararı görünce şok olur. Tarihe geçecek bir eylem yapar! Kararın İdare Mahkeme tarafından durdurulması için son günü “Vatandaş Ahmet Oğuz Özmen” olarak Niğde Belediye Başkanı Ahmet Oğuz Özmen’in tüzel kişiliği olan Niğde Belediyesi’ne dava açar. Ve nitekim de bu davayı kazanır. Sonunda seçimlerin yaklaşmasına rağmen, siyasi kaygıları bir kenara bırakarak fazladan yapılan 17 katı yıktırır ve buna rağmen halkın yüzde 35’lik bir oyla yeniden belediye başkanı seçilir. Kendisi için bu durumu özetlerken kullandığı tek bir söz var “Siyasette İlkeli durursan hep kazanırsın!” Ahmet Oğuz Özmen, kendisinden sonra göreve gelen üç belediye başkanının bu imar planı çerçevesinde hareket etmediği kanısında ve bugün kimi yerde 13 kat, yanında 3 katlı binalarla şehrin görüntüsünün kirlendiğini ve bunla birlikte hazırlanan imar planı çerçevesinde alt yapının ve içme suyunun yetersiz olmasından dolayı yeniden bu yapılanmanın düzenlemesi gerektiği kanısında. Tabi böyle olunca belediyeye ekstra bir yük binmiş oluyor.
Niğde Belediyesi’nin günümüzde çözmesi gereken çok acil bir sorununda otopark sorunu olduğunu ifade eden Özmen, günümüzde hala bu konuya yönelik köklü bir projenin gerçekleşmediğini ifade ediyor. Özmen “ benim dönemimde yapılan Hüdavend Hatun Oto Parkı elden geçirildi, yine benim dönemimde yapılan Sungurbey İş Merkezi’nin altındaki otopark hala duruyor. Fakat belediyenin yeni kapalı bir otopark yaptığını söylemeyiz. Ben bu konuda CHP Niğde Belediye Başkan Adayı Dr. Nadi Özdamar’a birkaç proje sundum.” Diyor. Söz belediye uygulamalarından açılınca Ahmet Oğuz Özmen’e kendisinden sonra göreve gelen 3 belediye başkanın fikirsel bir alışverişi olup olmadığını sorduğumuzda “Aramızda herhangi bir sorun yok. Karşılıklı bir saygısızlığımız da olmadı fakat hiç birisi de fikirsel bir alışverişte bulunmadı” diyor. Ne gariptir ki kendisi Belediye Başkanı olduğunda aynı zamanda Türkiye Belediyeciler Birliği’nde aktif görevde bulunduğu için dönem dönem komşu ve diğer il belediye başkanları fikirlerine başvurduğunu söylüyor. Kendisini ifade ederken bizler apartman çocuğu değildik diyerek söze başlayan Özmen, bu şehrin geleceği için daha fazla yeşille birlikte çarpık kentleşmenin bir an önce bitmesini öneriyor.
 Siyasette 42 yıl geçmiş birisi ile söyleşi yaparken elbette söz yine siyasete geliyor. Zaten kendi ifadesiyle “Siyaset bir yaşam tarzıdır” diyor. 1999 seçimlerinde Niğde’den milletvekili adayı olduğunda geride 10 senelik bir belediye başkanlığı, bir dönem belediye meclisi üyeliğiyle birlikte 10 yıl kadar da il başkanlığı görevini icra etmiş bir deneyimle halkın karşısına çıktı. Kazandı, fakat partisi CHP 99 seçimlerinde ülke barajının altında kaldığı için milletvekili olamadı. Ama kendisi siyaseti hiç bırakmadı. Bugün Niğde’de sol denilince akla gelen ilk isim olmasının nedeni bu olsa gerek her daim siyaset düşünmesinden olması gerek. Ahmet Oğuz Özmen, uzun zamandır herkesin merak ettiği konuyu söyleşimizde resmen dile getiriyor. “CHP’de Genel Seçimler öncesi bir önseçim olacaksa resmen adayım” diyor. Özmen adaylık gerekçesini açıklarken yıllardır siyasette elde ettiği birikim ve deneyim yanı sıra başarılı siyasi geçmişin “ilkeli siyasetle birleşmesi” olarak ifade ediyor. CHP’nin köklü bir parti olduğunu ve önceki genel başkanın ifade ettiği tüzük değişikliğinin gerçekleşmesi halinde ön seçimin gerçekleşebileceğini ifade ediyor. Ahmet Oğuz Özmen’in arkasındaki güç ne diye sorduğumuzda aldığımız cevap gerçekten taktire şayan nitelikte “ Biricik eşi Suna Özmen”. Suna Özmen demek , Ahmet Oğuz Özmen için her şey. Siyasetten, iş yaşamına, aileden sosyal hayata kadar her konuda kendisinin arkasında olduğunu ifade ediyor. Zaten Suna Özmen’de şu an Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Niğde Şube Başkanlığı’nı yürütüyor.
 Ahmet Oğuz Özmen’in belediye başkanlığı döneminde yapılmış projelere tekrar dönüyoruz. Kendisinin toplu konuta verdiği önem bugün biraz daha önem kazanıyor. Bugün bir çok vatandaşımızın ikamet ettiği Niğde Evleri kendisi döneminde projelendirilmiş yine çok uygun fiyatlara kooperatif üyelerine dağıtılmış.

Söz konusu Ahmet Oğuz Özmen’se siyasete adanmış bir yaşamdan hep bahsediyorsunuzdur. 2011 Genel Seçimleri’ne adaylığını resmen açıklaması ile birlikte CHP’deki diğer aday adaylarının durumu üzerinde konuşmak istiyoruz. Kendisinin bu konuda tepkisi ise oldukça demokratik. “Bu partiye hizmeti geçmiş herkesin aday olma hakkı vardır. Eğer ön seçim olursa bu demokratik yarışa herkesin girmesi gerekir. Ama ben ön seçimde parti üyelerine güveniyorum. Tecrübe ise tecrübedir.” Diyerek 2011’de Niğde’ye yapacağı çok hizmet olduğu için aday olduğunu sık sık vurguluyor. Peki bir aile babası Ahmet Oğuz Özmen nasıl birisi dediğimizde, öncelikli olarak karşımıza herkesle bir aile sıcaklığı kurduğunu ifade ediyor. Kapısının her an herkese açık olduğunu ifade ediyor. Bunun dışında eşi Suna Hanım’la birlikte gerçekten birbirine uyumlu iki çift görünürken çocukları içinse eşsiz bir aile ortamı sunuyor. Söz Ahmet Oğuz Özmen’in insan ilişkilerinden açılmışken bir anımı da sizlerle paylaşmak istiyorum. 14 Mart 2009’da Niğde Üniversitesi Rektörlük Restoranında düzenlenen Tıp Bayramı yemeğinde kendisinde 40 yaş küçük gençlerle karşılıklı oyun oynarken efeler gibi yere çömeldiğinde eşi Suna Hanım’la ayak üstü bir sohbete girişmiştik. Suna Özmen’in o günkü ifadesine şimdi atkılıyorum “Ahmet için yaş fark etmez, herkesle herkes gibi olabilir.

Zaten yaşam enerjisi de oradan geliyor” demişti. Hani derler ya nice gençlere taş çıkarır o cinsten. Ona siyasetten için yaşlı diyenlere inat hala dimdik ve tüm enerjisi ile ayakta. Son söz yerine bir ifade eklemek istiyorum. Kendisi her şey bir yana tam bir hayvan sever. Evde kaç kişi kalıyorsunuz dediğimizde toplam dokuz kişi diyor. Şaşıyoruz çünkü çocukları şehir dışında olduğuna göre bu yedi fazlalık nerden geliyor diyoruz. Hemen kendisi açıklıyor. 2 kangal köpeği ve beş kedi toplamda kendileri ile dokuz kişi diyor. Zaten her gün bakımlarını eşi Suna Özmen’le kendisi birlikte yapıyor olması, hayvanlarla iç içe olması belki de hayata bağlayan, genç tutan en önemli unsur olduğu kanısındayım. Kendisi ile bir saati aşkın bir söyleşi yapmamıza rağmen yerimizin azlığı nedeniyle hepsine maalesef yer veremiyoruz. Ama bir başka zaman sadece kendi açıklamalarını yayınlayacağımıza söz veriyoruz. Ne de olsa burada kendi açıklamalarından çok benim gözlemlerim yer tuttu. Ama yine de Ahmet Oğuz Özmen’in doyumsuz sohbetine herkesin ihtiyacı olduğunu düşünüyor ve bu şansı bir gazeteci olarak bana verdiği için teşekkür ediyorum.

CHP Aday Adayı Av. Ahmet Oğuz Özmen'in kişisel Web Sitesi için TIKLAYIN

borhaber.net
Editör: TE Bilişim