CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 85 yıl önce Göllüdağ ören yerinde Atatürk’ün talimatıyla yapılan kazılarda çıkarılan ve o dönemde güvenlik nedeniyle Kayseri’ye nakledilen Tabal Krallığına ait Kapı Arslanlarının, bakanlık kararına rağmen halen Niğde Müzesi’ne nakledilmemesini TBMM gündemine taşıdı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yönelttiği önergesinde Geç- Hitit Dönemine ait Kapı Arslanlarının, Niğde Müzesi’ne nakledilmesi için bakanlığın karar aldığını hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, eserlerin Niğde Müzesi’ne taşınmasının ne zaman gerçekleştirileceğini sordu.  

HANİ NİĞDE’YE GETİRİLECEKTİ?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Geç -Hitit Dönemi Tabal Krallığının önemli merkezlerinden biri olan Çiftlik ilçesine bağlı Bozköy Kasabası ile Kömürcü Köyü arasında bulunan Göllüdağ ören yerinde 1932 yılında yapılan kazalarda elde edilen kapı Arslanlarının, o dönemin şartları gereği güvenlik gerekçesiyle Kayseri iline nakledildiğini hatırlattı.  Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıllarda aldığı bir kararla, bu eserlerin yeniden ait olduğu il olan Niğde’ye nakledilmesini onayladığını anımsatan Gürer, alınan karar ve onaya rağmen kapı Arslanlarının Niğde’ye nakledilmemiş olmasının gerekçelerini sordu. 

ARSLANLAR NİĞDEYE GELMELİ

Göllüdağ ören yerinden çıkarılan kapı Arslanlarını görmek için turistlerin Niğde Müzesi’ne gittiklerinde, bu eserleri göremediklerini ifade eden Gürer, “Ziyaretçilerin Niğde’ye ait kültürel ve tarihi değerleri görebilmeleri sağlanmalıdır" dedi.

SARAYIN ARSLANLARI…

Milattan önce 8. Yüzyıla kadar Çiftlik ilçesine bağlı Kömürcü köyü yakınlarındaki 2 bin 100 rakımlı Göllüdağ’da hüküm süren Geç Hitit dönemi eseri olan kapı Arslanları, Tabal Krallığı sarayının güney kapısındaki kolonlarını destekleyen 2 önemli eser olarak ortaya çıkarılmıştı. 1930’lu yılların başında yapılan kazılarda elde edilen iki eser, güvenlik nedeniyle o dönemde Kayseri’ye nakledilmişti. 

GÜRER’EN YAZILI SORU ÖNERGESİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına bu konuda soru önergesi de yöneltmişti, yönelttiği soru önergesi şöyle: “Atatürk’ün talimatı ile kazılara başlanan Geç-Hitit dönemi Tabal Krallığının önemli merkezlerinden biri olan Çiftlik ilçesi, Bozköy kasabası ile Kömürcü köyü arasında bulunan Göllüdağ ören yerinden 1932 yılında çıkarılan ve o dönemde güvenlik amacıyla Kayseri’ye nakledilen Göllüdağ kapı Arslanlarının geçtiğimiz yıllarda Kayseri’den alınarak Niğde Müzesi’ne nakledilmesine yönelik bakanlıkça alınan karar ne durumdadır? Niğde Müzesi’nde mevcutta var olan Geç-Hitit Dönemi eserlerini teşhirli manada tamamlayacak olan bu eserlerin Niğde iline taşınması ne zaman gerçekleştirilecektir? Göllüdağ Ören Yerine gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler ören yerini gezdikten sonra Niğde Müzesi’ne geldiklerinde kapı Arslanlarını da görmek istemektedirler. İlimize ait bu kültürel ve tarihi değerleri görmeleri için Kayseri’ye mi gitmeleri gerekmektedir? İlimize taşınması yönünde bakanlık oluru varken kapı Arslanlarının ilimize taşınmamasının izahatı ve gerekçeleri nelerdir? Taşınmasına yönelik bakanlığınız ne tür bir yol izlemiştir? Taşınmasına yönelik bir görüş var ise neden taşınmamıştır? İhmal var mıdır?  Taşınmayacak ise bu eserler bundan sonra nerede sergilenecektir? Bu eserleri talep eden başka bir il var mıdır?
 

Editör: TE Bilişim