CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer’in-“Melendiz ve Hasan Dağı jeotermal potansiyelleri araştırılmış mıdır? Erişilen sonuçlar nelerdir?” sorusunu Başbakan yardımcısı Veysi Kaynak yanıtladı. TBMM konuşan Kaynak-“Niğde Milletvekili Sayın Ömer Fethi Gürer’in sorusunun cevabı: Melendiz ve Hasandağı bölgelerinde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından jeotermal enerji aramalarına yönelik yapılan jeotermal enerji aramaları sonucunda jeotermal anomali olarak belirlenen Aksaray, Güzelyurt, Şahin Kalesi ve Niğde Altunhisar Akçaören mevkilerinde birer adet jeotermal kaynak araştırma sondajları yapılmıştır. Aksaray, Güzelyurt, Şahin Kalesi mevkisinde 1.700 metre derinliğinde yapılan sondajda 55 santigrat derece sıcaklığında, kuyu tabanı 130 derece ve 10 litre/saniye debide jeotermal akışkan elde edilmiştir. Niğde Altunhisar, Akçaören sahasında 2.198 metre derinliğinde yapılan sondajda kuyu tabanında 91 santigrat derece sıcaklık değeri ölçülmüştür.”dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Nevşehir ve bölge ile ilgili sorusuna da Başbakan Yardımcısı yanıt verdi.

Ömer Fethi Gürer-“Nevşehir jeotermal sahasında Acıgöl, Derinkuyu ve Gülşehir ilçeleri ve çevresinde detay jeotermal jeoloji etüt, jeofizik etüt ve hidrojeokimyasal çalışmalarda erişilen sonuçlar nelerdir?”dedi.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak-“Niğde Milletvekili Sayın Ömer Fethi Gürer’in sorusunun cevab: Nevşehir Acıgöl Derinkuyu ve Gülşehir ilçeleriyle çevresinde MTA tarafından jeotermal anomali olabileceği değerlendirilen Nevşehir Acıgöl Alacaşar, Nevşehir merkez Göre, Nevşehir Ürgüp Mustafa Paşa, Nevşehir merkez Kepez ve Nevşehir Derinkuyu Kuyulutatlar, Suvermez jeotermal kaynak arama ruhsat sahalarında birer adet araştırma sondajı yapılmıştır. Söz konusu sahada yapılan, ruhsat sahasında yapılan sondajlarda, Nevşehir merkez Kepez mevkisinde 2.198 metre derinliğinde yapılan sondajda 82,6 derece sıcaklıkta ve 18 litre/saniye debide jeotermal akışkan elde edilmiştir. Nevşehir merkez Göre’de 2.908 metre derinliğinde yapılan sondajda ise 65 derece sıcaklıkta, kuyu tabanı 183 derece olmak üzere ve 3 litre/saniye debide, jeotermal akışkan elde edilmiştir.

Nevşehir Acıgöl Alacaşar’da 2.200 metre derinlikte yapılan sondajda ise, 64 derece sıcaklıkta, kuyu tabanı 107 derece olmak üzere ve 5 litre/saniye debide, jeotermal akışkan elde edilmiştir.

Nevşehir Ürgüp Mustafapaşa’da 2.198 metre derinlikte yapılan sondajda ise, 58 derece sıcaklıkta, kuyu tabanı 99,8 santigrat ve 13 litre/saniye debide, jeotermal akışkan elde edilmiştir.

Nevşehir Derinkuyu Kuyulutatlar Suvermez’de 2.505 metre derinlikte yapılan sondajda ise, 64 derece sıcaklıkta, kuyu tabanı 133,9 derece ve 33 litre/saniye debide kompresörle, 24 litre/saniye debide artezyenle jeotermal akışkan elde edilmiştir.
 

Editör: TE Bilişim