Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Kültür ve Turizm Bakanı’na yönelttiği  soruda Niğde’nin tarihi ve kültürel varlıklarından biri olan Alaaddin Tepesi’nde bulunan Niğde Kalesi ve çevresinin durumu oldu.  Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sorularında şunları kaydetti:
 
“Niğde ili Merkez İlçede  Alaaddin Tepesi’nde  29 pafta, 629 ada, 20 parselde yer alan,  15.07.1978 /A-1207  sayılı Kültür ve Tabiat  Varlıkları Koruma  Kurulu  tarafından taşınmaz  kültür varlığı olarak tescillenen  Niğde Kalesi bulunmaktadır.

Kesin yapılış tarihi belirlenemeyen ancak Hititlerden beri bulunduğu alanda yerleşmeler olduğu saptanan kale surlarının bir höyük üzerinde yer aldığı da bilinmektedir. İç kale dışında, üç kat kale surlarından bir bölümünün  Sungurbey Camii karşısında izlerine rastlanmaktadır.

1- Kalenin bulunduğu ve höyük olarak saptanan tepede bilimsel bir kazı çalışması düşünülmekte midir?

2- Alaaddin Tepesi güneybatısında birisi Sungurbey Camii kapısı karşısında, diğeri güneyinde, tepeye doğru açılan iki kapı görülmektedir. Kapılardan girildiğinde etrafa yayılmış dehlizler yer almaktadır. Dehlizlerden kuzeydoğuda yer alanın 8 km. uzaklıktaki Gümüşler Kasabası’na, batısındakinin Kayardı Bağları’na kadar uzandığı farklı kaynaklarda ifade edilmektedir. Bu dehlizlerin gezilebilir kılınması ve açığa çıkarılması adına bir çalışma yapılmakta mıdır?”


 
İLGİLİ HABERLER AŞAĞIDA
Editör: TE Bilişim