Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a yönelttiği Niğde ile ilgili sorulara yazılı yanıt verdi.
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bakana yönelttiği soruda şöyle dedi: “ Niğde on dört yıldır havaalanı için umutla bekliyor. 2017 yılında Niğde'ye havaalanı yapılması konusunda kesin bir şey söylüyor musunuz?”
 
Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “1996 yılında Niğde Valiliğince ihalesi yapılan "Niğde STOL Tipi Havaalanının yapımına, teknik kontrollük ve proje hizmetleri Bakanlığımız Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (Mülga DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü) tarafından gerçekleştirilmek üzere başlanmıştır.
 
Ancak, Valiliklerce ihalesi yapılan STOL tipi havaalanlarının inşaatları ile ilgili olarak; Başbakanlık Hazine Müsteşarlığının İçişleri Bakanlığına gönderdiği, 09.05.2001 tarihli ve 38949 sayılı yazısında; Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik dar boğazın aşılması amacıyla, Valiliklerce yeni STOL Havaalanı yatırımlarına başlamamaları ve başlanmış yatırımları ertelemeleri hususunun Valiliklere bildirilmesi istenmiş olup, İçişleri Bakanlığının, 16.05.2001 tarihli ve 40311 sayılı tamimi ile de, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığının söz konusu yazısı tüm Valiliklere bildirilmiştir. Fiziki gerçekleşmesi % 35 seviyesinde kalan projenin yıllardır atıl kalması sebebiyle o günün şartlarında yapılan imalatların kullanılamaz durumda olacağı değerlendirilerek;

1-Aksaray ve Niğde illerine ayrı ayrı STOL havalimanları,

2-Her iki il ve yöreye hizmet edebilecek şekilde bölgesel nitelikte ve konvansiyonel boyutlarda havalimanı alternatifleri,

 Bakanlığımız Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiştir. Alternatiflerin değerlendirilmesi ve havalimanı yapılmasının uygun bulunması halinde etüt proje çalışmalarına başlanılarak 2017 yılı yatırım programına teklif edilebilecektir.”dedi.
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer 15 yıldır AKP Hükümetlerinin soruları genelde bu şekilde yanıtlayarak süreci uzattığını, Bakanlıkların bütçelerinde Niğde ili için ayrılan bir  Havaalanı yatırım bütçesi bulunmadığına dikkat çekti.
 
Bakan  “Alternatiflerin değerlendirilmesi ve havalimanı yapılmasının uygun bulunması halinde etüt proje çalışmalarına başlanılacak” sözü konuya yıllardır “oldu olacak” gibi verilen sözlerin ne kadar boş olduğunun da göstergesidir.”dedi ve  “Niğde olarak tüm kesimlerin konuya sahip çıkarak havaalanı için daha etkili uğraş verilmesinin gereği açıktır. Herkesim ve tüm siyasi partiler ile demokratik kitle örgütleri bu bağlamda ortak çalışma yapmalıdır” diye konuştu.
 
 YÜKSEK HIZLI TREN AKSARAY’DAN GEÇİYOR, NİĞDE MERKEZE İSE YOK
 
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer  Niğde Merkez İlçeden Yüksek hızlı tren geçip geçmeyeceğini de Bakana sordu.
 
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,“ Halen Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri arasında yapılacak Yüksek Hızlı Tren projesinde Niğde olmadığı gibi, Ankara-Aksaray-Adana arasında yapılacak Yüksek hızlı tren projesi kapsamında da Niğde yer almıyor. Oysa iki Yüksek hızlı trenin de Aksaray’da buluşup Niğde merkezden geçmesi sağlanabilirdi. Niğde  merkezden yüksek hızlı tren geçip geçmeyeceğini sordum Ulaştırma Bakanına. Niğde Merkezden ilçe Yüksek hızlı tren geçmeyeceği verdiği yanıttan anlaşılıyor”dedi.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Delice-Kırşehir-Aksaray-Ulukışla Projesinde Aksaray-Ulukışla kesimi kesin projesi için 18 Nisan 2016 tarihinde firmayla sözleşme imzalanmış olup, projelendirme çalışmalarına başlanmıştır. Delice-Kırşehir-Aksaray-Niğde (Ulukışla) hızlı tren projesinin tamamlanması ile birlikte Niğde İlimiz Ulukışla üzerinden hızlı tren aksına bağlanmış olacaktır.”dedi.
 
  Ömer Fethi Gürer “ böylece Niğde ili Merkez ilçeden  Yüksek Hızlı tren geçmeyeceğini Bakan  tarafından da daha açıklamış oldu. Oysa Aksaray’dan yeni yapılıp geçecek  Yüksek hızlı tren Niğde Merkezden geçirilmesi de, Antalya  Kayseri arası Yüksek Hızlı tren kapsamında da değerlendirilmesi olası idi. Bu durumda Niğde merkez ilçe Yüksek Hızlı tren geçmeyen illerden olacak”dedi.
 
ANKARA-NİĞDE OTOYOLU İHALE EDİLECEK
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde-Ankara otoyolunun yapılacağını söylüyorsunuz, 2017 yılında ne kadar, kaç kilometre Niğde sınırları içinde yapılacak?” sorusunu da Bakana yöneltti.
 
Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan,“ Ankara-Niğde Otoyolu Kırşehir Bağlantı Yolu dahil olmak üzere toplam 330 km uzunluğundadır. Otoyolun YİD modeli ile ihale edilmesi için tüm hazırlıklar tamamlanmış olup, önümüzdeki günlerde ihale ilanına çıkılması planlanmaktadır. İhalenin 2017 yılı ilk yarısında gerçekleştirilerek 2017 yılı ikinci yarısında inşaat çalışmalarının başlanması hedeflenmektedir. Otoyolun 2019 yılı içinde tamamlanarak trafiğe açılması planlanmaktadır.”dedi.
 
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Niğde Ankara otoyol yapımı 64. Hükümet programında da 65 Hükümet programında da yer aldığını belirterek iki yılda ihale aşamasına yeni gelinebildi. Bir an önce yol yapımı gerçekleşmelidir. Bu bağlamda Bakanın 2019 yılında açılacağı sözünün takipçisi olacağız. Bakanın yanıtlarından Niğde ili Yüksek Hızlı tren merkez ilçeden geçmeyeceği gibi  Havaalanı için bu yıl da  vaatten öte bir yatırım görülmüyor.Otoyol ihale sürecinin ise takipçisi olacağız”dedi.
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde ili vaat değil hizmet bekliyor. Ne yapıldı sorusuna her ilde yapılan rutin işler anlatılarak kamuoyuna yansıtılıyor. Niğde için büyük projeler ise 15 yıldır demeçten öteye icraata geçirilmedi.”dedi.
 

 
Editör: TE Bilişim