Niğde Eğtim-İş Sendikası temsilcisi Timur Özkan,  eğitim iş kolunda çalışanların zorunlu rotasyona tabi tutulması çalışmalarını kınadı.

 

Timur Özkan açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

 

12 Haziran 2011 tarihinde gerçekleşen genel seçimler sonrasında üçüncü kez iktidara gelen AKP, toplumu baskı altına alacak her türlü uygulamaya başvurabilmektedir. Özellikle yüzyılların birikimiyle oluşmuş ve Cumhuriyetimizin yeniden yapılandırılmasıyla çağdaş hale getirilmiş kurumlarımız yerle bir edilmekte; anayasa ve insan hakları hiçe sayılarak kazanılmış haklarımız bir bir elimizden alınmaktadır. Mevcut iktidar seçimlerde elde ettiği çoğunluk desteğini, demokratik teamüller çerçevesinde kullanması gerekirken, totaliter yönetimleri aratmayan uygulamalar gerçekleştirmektedir.

 

                Bu uygulamaların en yoğun yaşandığı yer olan Milli Eğitim Bakanlığı, aldığı her karar ile eğitim sistemimizi kökten değiştirmekte, eğitim çalışanlarının yılların birikimiyle elde ettiği özlük haklarını ise gasp etmektedir. Ustalık dönemi olarak adlandırılan üçüncü AKP iktidarının dikkat çekici isimlerinden birisi olan Milli Eğitim Bakanı, bir gecede çıkardığı 652 sayılı KHK ile Bakanlığın tüm yapısını değiştirmiştir. Yine aynı bakanın basına verdiği demeçlerden eğitim çalışanları üzerinde bir korku imparatorluğu kurulacağı anlaşılmaktadır. Eğitim çalışanlarının geleceklerinden endişe duymalarına neden olan bu demeçler, aynı zamanda eğitim ve öğretime yeni başlangıç yaptığımız bu dönemde çalışma barışını da bozmaktadır.

 

             Özellikle son zamanlarda bazı eğitim sitelerinde ve basında yer alan “bulundukları hizmet bölgelerinde 8 yıl çalışan öğretmenlerimizin iller arası rotasyona tabi tutulacağı” haberi öğretmenlerimizin haklı endişelerine neden olmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından henüz bu haberle ilgili resmi bir açıklama yapılmamıştır. Ancak 652 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname’nin bazı maddelerinin ucu açık olması, net ifadeler taşımaması bu tür yorumlara neden olmaktadır.

 

             Eğitim-İş olarak eğitim çalışanlarının haklı endişelerini paylaşıyoruz. Hemen belirtelim ki, 652 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de öğretmenlerin zorunlu rotasyona tabi tutulmalarını öngören açık bir ifade bulunmamaktadır. Fakat aynı KHK’da müdür başyardımcıları ve müdür yardımcıları için de açık ifade bulunmamasına rağmen, bu idari personele rotasyon uygulanmıştır. Hal böyle olunca Milli Eğitim Bakanlığının bir oldubitti mantığı ile harekete geçme durumu söz konusu olabilir.Ancak bakanlığın bu tür bir dayatma içine girmesi için akıl tutulması yaşamış olması gerekir.

 

Sendikamız topyekun tüm öğretmen camiasına saldırı teşkil edecek böyle bir girişime hiçbir şekilde izin vermeyecek, konunun tartışmaya açılmasına dahi tahammül göstermeyecektir. Hiç kimse Anayasa’da, yasalarda ve yönetmeliklerde açıkça belirtilmeyen veya yer almayan uygulamaları gerçekleştiremez.Öğretmenler iktidar sahiplerinin canları istedikçe ordan oraya yollayacakları insanlar değillerdir. Bu konuyla ilgili olarak eğitim çalışanlarının sahipsiz olmadığının herkes tarafından bilinmesini istiyoruz. Milli Eğitim Bakanına bu ülkede padişahlığın Atatürk devrimiyle kaldırıldığını, yine bu ülkede artık eğitim çalışanlarının örgütlü olduğunu hatırlatmak isteriz.Fakir BAYKURT’un “ÖĞRETMEN EĞİLMEZ,YALVARMAZ,DER VERİR!” Sözünde belirttiği gibi “öğretmenler eğilmeyecek yalvarmayacak ama mutlaka gereken dersi vereceklerdir”

 

                Bu çerçevede eğitim çalışanlarını temsil iddiasında olan tüm sendikalarımıza çağrımız şudur: Örgütlü yapılarımız farklı olabilir.Türkiyeye,ve dünyadaki sorunlara bakışımız farklı olabilir,fakat eğitim çalışanlarına yönelik yoğun saldırıların yapıldığı bu dönemde farklılıklarımızı bir kenara bırakarak,öğretmenlere ve tüm eğitim çalışanlarına yönelen bu pervasız saldırılara karşı birlikte hareket etmenin zamanının geldiği kanaatindeyiz. Eğitim-İş olarak öğretmenlerimizi endişeye sevk eden konularda eğitim iş kolundaki tüm sendikalarla birlikte ilkeli ortak eylem koymaya hazır olduğumuzu kamuoyu ile paylaşmak isteriz.       

 

                                                                                                                 

Editör: TE Bilişim