Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de Petrol konusunda meclis araştırması istedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Niğde İlinde on yıldır petrolün varlığı ile ilgili çıkan haberler ve MTA’nın yaptığı çalışmaların meclis tarafından araştırılmasını istedi.

BOR BADAK'TA PETROL VAR MI? YOK MU?
 
 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  TBMM başkanlığına verdiği araştırma talebinde şöyle dedi: “Niğde İlimizde farklı dönemlerde petrol bulunduğu açıklanmaktadır. Ancak bu konuda şimdiye dek enine boyuna bir araştırma, inceleme yapılıp, durumu somut olarak ortaya koyacak bir gelişme yaşanmamaktadır. Petrol ihtiyacının sadece %8’ini yerli üretimden karşılayan, %92-93 oranında ithal eden bir ülke olarak, topraklarımızda petrol kaynaklarının önemi çok daha fazla artmaktadır. Buna yönelik olarak, Niğde’nin yeraltı kaynak ve zenginliklerinin araştırılarak saptanması ve ortaya konan sonuçların değerlendirilmesi amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105. Maddeleri uyarınca  bir Meclis araştırması  açılmasını arz ederim.”

MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ
 
Gürer,    farklı dönemlerde Niğde’de petrol bulunduğu haberlerinin basına yansıdığını ancak somut bir gelişme olmadığını belirtti ve Meclis Araştırması için de gerekçe olarak şu görüşlerini ifade etti: “ Halen MTA sayfasında “Badak-Petrol Sahası, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü,  Maden Etüt ve Arama Dairesi tarafından 2005 yılından beri sürdürülmekte olan 2007-32.13.05 Özel Kod no’lu “Orta Anadolu Endüstriyel Hammaddeler Arama Projesi” kapsamında,  “Konya-Niğde Neojen Havzası”nda yapılan “Stratigrafik Amaçlı” sondajlı jeolojik araştırmalar sırasında  24 Mayıs 2007 tarihinde petrol keşfedildiği açıklanmaktadır. Kamuoyuna haber; “Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nce yapılan sondaj çalışmaları sonucunda, 2007 yılında Konya-Ereğli ve Niğde-Bor havzasında, 8 milyar ton petrol tespit edildi. Buna göre bölgedeki petrolün potansiyel değerinin 218 milyar dolar ile 687 milyar dolar arasında olabileceği belirtildi.”olarak yansımıştır. 2007 yılından sonra bu kez,  2010 yılında Sabah Gazetesinde yer alan haberde ise, ”Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nce yapılan sondaj çalışmaları sonucunda, Konya-Ereğli ve Niğde-Bor havzasında, 8 milyar ton petrollü şeyl (petrol türetebilen kaya) potansiyel kaynak rezervi tespit edildi. Isıtıldığında petrol ve doğal gaz üretilebilen söz konusu kayalardan 2,6 milyar varil ile 8,3 milyar varil arasında petrol çıkarılabileceği hesaplanıyor.” deniyordu.

TUZ ARANIRKEN PETROL BULUNMUŞTU

 22 Kasım 2015 tarihinde dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun Niğde'nin Bor İlçesi Badak bölgesinde tuz aranırken AA ‘ya petrol bulunduğunu söyledi.


 Niğde'nin Badak Köyü’nde MTA sondajla tuz ararken petrol çıktı. Böyle kusma yaptı. Araştırma yaptırdık. Oradaki petrolün ana kayaç olmadığı, başka yerden sızma olduğu söyleniyor” dedi. Böylece 2005 yılından beri Niğde Bor Badak Köyü’nde Petrol varlığı ile ilgili açıklamalar yapılmaktadır. Aradan 7 yıl geçmesine rağmen henüz bir sonuç alınamayan çalışmalara Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından son verildiği açık iken konu sürekli gündeme alınmaktadır. Soru işaretlerinin ortadan kalkması ve durumun gün ışığına çıkarılması amacıyla konunun her yönüyle tetkiki ve tespiti gereklidir.”dedi.


Editör: TE Bilişim