CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Dikilitaş köyünü ziyaret ederek köy halkının sorununu dinledi.  Dikilitaş köyünde kapalı kuyulardan dert yanan köy halkı göletin onarılmasını istedi.  Gürer, toplulaştırma yapılan tarlalarda halen yolların yapılmamış olmasının ise köylüleri zora soktuğunu söyledi. Gürer, tarihi eserleri ile dikkat çeken Dikilitaş’ın turizme kazandırılması için de çalışma başlatılması gerektiğini vurguladı.
ÇİFTÇİ PERİŞAN
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, merkeze bağlı Dikilitaş köyünü ziyaret etti. Köy halkıyla bir araya gelerek sorunlarını dinleyen Ömer Fethi Gürer, 1350 nüfuslu Dikilitaş’ın yüzde 90’ının geçimini çiftçilikle sağladığını belirtti. Yoğun olarak buğday, mısır, nohut, pancar, arpa, yulaf, mercimek ve patates üretimi yapılan Dikilitaş’ta çiftçilerin, ürünlerini değerinde satamadığından yakındığını, üretim maliyetlerinin her geçen yıl artığını söyledi. Gürer: “Niğde’nin pek çok köy ve kasabasında olduğu gibi Dikilitaş’ta da üreticiler perişan durumda. Hükümetin uyguladığı yanlış tarım politikalarının olumsuz sonuçları bu köyümüzü de önemli ölçüde olumsuz etkilemiş. Hububat üreticileri, hasat zamanında buğday ithalatına tepkili” dedi.
GÖLET SU KAÇIRIYOR, TONLARCA SU BOŞA AKIYOR
Gürer: “Dikilitaş Kasabasının 6 Km Güney Batısında Aşlama, İçmeli, Yarhisar Köyleri arasında yer alan gölet 1987 yılında başladı. 10 yılda tamamlandı. Ancak su sızdırması nedeni ile gölet gerekli faydayı sağlamadı. Yapılan incelemelerde suyun % 74 sızıntı ile gittiği de saptandı. Bu anlamda yapılan çalışmalar fayda vermedi. Köy halkı gölet sorunun çözülmesini ayrıca kapalı olan su kuyularının açılmasını istediler. Dikilitaş Göletinin su kaçırması önlenmelidir. Sulama göletinin varlığı tarım açısından önemli. Bölgede su sorun, ürün değer bulmayınca göç arttı. Nüfus düştü. Gölet sorununu çözümü için çalışmalarımız devam edecek. Bunun yanında göletin onarılmasıyla beraber 2002 yılından bu yana 6 adet su kuyusu kapalı,  su kuyuları çalıştırılamıyor. Niğde İl Özel İdaresi’ne, Devlet Su İşleri’ne defalarca müracaat edilmesine rağmen sorun aşılamamış, kuyular kullanılır kılınmalıdır” diye konuştu.
TAPULAR DAĞITILACAK YOLLAR YOK
Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, Dikilitaş Köyü ziyaretinde toplulaştırma neticesinde yapılacak yollara da değindi. Yolların bir an önce bitirilmesi gerektiğini belirten Gürer, “Toplulaştırmalar yapıldı. Burada da Tırhan’da olduğu gibi yol sorunu var, tarla gidiş yolları hala bitirilememiş vaziyette. Bir an önce sorun giderilsin” dedi.  
 
TARİHİ ESERLER GÜNYÜZÜNE ÇIKARILMALI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Dikilitaş köyünü ziyaretinde köyün tarihi eserlerine de dikkat çekti. Gürer,  “Dikilitaş Kasaba iken Niğde Kapadokya Başkenti kitabımı yazdığım dönemdi. O süreçte tarihi dokuları tek tek gezdim. Ne yazık ki kasaba köy oldu. İl Özel İdaresi; tarihi kilise, şapel, çeşme, kale, yüzyıllar öncesine dayanan kral mezarları, tarihi konakları ve yer altı yerleşmelerini turizm amaçlı sahiplenmelidir. Köy halkı, köyde tarihi kilisenin bulunduğu alanda halıcılık okuluna ait üretim atölyesinin kapatılmasına tepkili. Bunun yanında adeta tarih fışkıran köyümüzde yeni yapılacak bilimsel kazılarla beraber yeni anıtların, tarihi mezarların açığa çıkarılması lazım. Yerli ve yabancı turistin ilgisini çekecek değerde öneme sahip köyümüzün daha fazla ilgi görmesi gerekiyor” diye konuştu.
 
 
 
Editör: TE Bilişim