Niğde’de 1 Mayıs  Emek ve Dayanışma günü  üç ayrı etkinlikte kutlandı.  Eğitim-İş, KESK ve HDP 1 Mayıs’ı ayrı ayrı kutladı.



Haber: Burcu ÇOPUR


Niğde’de ilk 1 Mayıs kutlamaları Eğitim-İş tarafından yapıldı. Öğleyin 12: 00’da Şefik Soyer Meydanında toplanan Eğitim-İş, CHP, İP, ADD ve TGB’lilerden oluşan grup Cumhuriyet Meydanına kadar yürüdü. CHP Niğde İl Başkanı Ünal Baykan, İP Niğde İl Başkanı Z.Cem Yıldırım ve Eğitim-İş Niğde Şube Başkanı Timur Özkan’ın da bulunduğu kalabalık burada basın açıklaması yaptı.

Eğitim-İş Şube Başkanı Timur Özkan okudu.  Özkan, 1 Mayıs’ın tarihi ve bu güne kadar ki süreci kısaca özetledikten sonra konuşmasına şöyle devam etti; Gırtlağına kadar yolsuzluk batağına batmış AKP, bu talan ekonomisini sürdürebilmek için ancak faşist rejimlerde rastlanan muhaberat sistemini yasalaştırarak toplumsal muhalefet üzerinde korku ve baskı kurmaya amaçlamaktadır. Böylesine bir süreçte yüzü bağımsızlıktan, demokrasiden, özgürlükten yana olan tüm antiemperyalist , vatanseverler kesimlerin kol kola girmeleri kaçınılmazdır.

İŞ EKMEK ÖZGÜRLÜK, TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE!

AKP’nin yağma ve talan düzenine karşı; düşük ücret, ağır çalışma koşulları, işçi kıyımları, taşeronlaştırma ve esnek çalışmaya karşı; İşten çıkarılmalara ve iş cinayetlerine karşı; sendikasızlaştırma ve kamu emekçilerini güvencesiz bırakma girişimlerine karşı; 4+4+4 yasası ile getirilen ırkçı, bölücü gerici eğitim sistemine karşı; haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkmak, çocuklarımızın eğitimli ve sağlıklı, güven içinde yaşayabileceği bir ülke için Eğitim-İş olarak;  bu gün alanlardayız. 1 Mayıs kutlu olsun.”diyerek Şair Nazım Hikmet’in bir dizesini okudu.

Konuşmanın ardından, halaylar çeken grup olaysız şekilde dağıldı.

***

KESK’E BAĞLI SENDİKALAR VE ÖĞRENCİ KOLLEKTİFLERİ DE MEYDANDA

Niğde’de  bir başka 1 Mayıs kutlaması ise KESK tarafından yapıldı. 

Niğde’de KESK Bileşenleri tarafından yapılan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü kutlamaları saat ; 13:00’da  Bor Caddesi üzerinde bulunan KESK binası önünde toplanarak başladı.

KESK ve bağlı sendikalar, Öğrenci Kollektifleri’nin de desteklediği kalabalık grup Cumhuriyet Meydanına yürüyüşe geçti. Cumhuriyet Meydanına gelen grup adına Eğitim-Sen Niğde Temsilcisi  M.Emin Bağcı basın açıklamasını okudu.

 

M.Emin Bağcı açıklamasında; AKP faşizan uygulamaları sadece Taksim yasağı ile değil her alanda  doludizgin devam ediyor.Yerel seçimi İstiklal Savaşı’na benzeten hükümet seçim sonrası saldırılarını artırdı. 15 arkadaşımız hala cezaevlerinde, serbest bırakılan arkadaşlarımız ise onlarca yıllı ceza tehdidi altındalar. Yaptığımız her eylem ve etkinlik hakkında soruşturmalar açılıyor. İşyerlerinde sendikal çalışmalarımız engelleniyor, üyelerimiz fişleniyor. Hak arama mücadelesi “şımarıklık” olarak değerlendiriliyor. Peş peşe çıkarılan torba yasalarla kazanılmış haklarımız birer birer 
elimizden alınıyor, esnek, kuralsız, taşeron ve angarya çalışma 
yaygınlaştırılıyor. Sendikal haklarını kullandıkları için emekçiler her gün polis-işveren  işbirliğiyle saldırıya uğruyor, işten atılıyor, sürgün ediliyor, soruşturmalara maruz kalıyor.

 

GELECEK DİRENEN EMEKÇİLERİNDİR


Bağcı konuşmasının devamında ; Ama artık bu böyle gitmez, gitmeyecek. Gün geldi, devran dönüyor! AKP , Gezi’den 1 Mayıs’a işyerlerinde, alanlarda, sokaklarda direnen, mücadele eden emekçilere er ya da geç hesap vermekten kurtulamayacak. AKP tomalarla, gazla, copla, plastik mermiyle bizleri engelleyeceğini sanıyorsa yanıldığını görecek. Çünkü bizler, sokaklarda, meydanlarda, işyerlerinde, okullarda, yoksul 
mahallelerde ayağa kalkıp yüzlerini güneşe dönenleriz. Çünkü bizler artık istediğimiz ülkenin, umut ettiğimiz yaşamın hayal 
olmadığını biliyoruz. Ve biliyoruz ki gelecek direnen, mücadele eden  emekçilerindir.”diyerek sözlerini tamamladı”.

Bağcı’nın konuşması sık sık hükümet aleyhinde atılan slonganlarla kesildi. Gençlerden oluşan bir müzik grubu çeşitli müzik parçalarını seslendirdi. Müzik eşliğinde halay çeken grup daha sonra dağıldı.

HDP’nin 1 Mayıs Mitingine 20 kişi katıldı

Kısa Adı HDP olan Halkların Demokratik Partisi’de Niğde’de miting için izin almıştı. Niğde Şefik Soyer Meydanında (İmam Hatip Meydanı) yapılacak mitinge sadece 20 kişi katıldı.

Bu konudaki ayrı haberimiz birazdan yayında olacak...




 

Editör: TE Bilişim