Niğde’nin içinden geçen Kızılca Deresi yıllardır devam eden bir sorun. Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ın da sürekli gündeme getirdiği hatta 2015 yılında ıslahın tamamlanacağını belirtiği ancak bu güne kadar gerçekleşmedi.

  (Başkan Faruk Akdoğan’ın bu konuda görüşlerini aşağıda videodan izleyebilirsiniz)

Başkan Akdoğan Niğde Koordinasyon toplantılarında da sık sık bu konuyu  gündeme getirmişti. İktidar Belediyesi olmasına rağmen, çözülemeyen bu konu yine gündemde.

Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde Merkez İlçe bulunan Efendi Bey , Şahinali , Çayır, Burhan , Eskisaray  ve  Selçuk Mahallelerini  de ilgilendiren   olası sel taşkınlarını önlemek amacı ile başlatılan Kızılca ve Kayabaşı Dereleri üzerinde yapılacak taşkın Koruma İnşaatını ve ihale sürecini Orman ve Su İşleri Bakanı’na sordu.
 
Niğde Milletvekili Gürer, Haziran 2015’te mahkeme kararı ile durdurulan çalışmaları, ihale süreçlerinde yüklenici firmalar arasında yaşanan çekişmeleri ve  günümüzde gelinen noktayı Bakana sordu. Ömer Fethi Gürer’in soruları; “Niğde İli Merkez İlçede bulunan  Efendi Bey Mahallesi, Şahinali Mahallesi, Çayır Mahallesi, Burhan Mahallesi, Eskisaray Mahallesi, Selçuk Mahallesi’ni  de ilgilendiren  Kızılca  Deresi üzerinde  olası sel taşkınlarını önlemek amacı ile başlatılan  çalışmalar  30.06.2015 tarihinde  mahkeme kararı ile durdurulmuştu. İlk ihale yüklenici ile ikinci yüklenici arasında süren yasal mücadelenin devam ettiği görülmektedir. Görünen o ki yüklenicinin kim olacağı yargı kararına kalmış durumdadır.
 
1-Onaylı projesine göre Kızılca Deresi üzerinde 7.322 metre, Kayabaşı Deresi üzerinde 4.284 metre çift taraflı taşkın koruma inşaat imalatı yapılacaktır. İhale sürecinin iptali yeni ihale açılması, ilk karar ve ikinci kararın mahkemece durdurulmasına neden olan sürece neden ve nasıl gidilmiştir? Kurumunuzun bu konuda eksik ya da yanlış bir uygulaması söz konusu mudur?
 
2-Niğde İli merkez Taşkın Koruma inşaatının mahkemece durdurulması ve sürecin uzaması halinde beklenmeyen bir sel afeti için alınmış bir önleminiz var mıdır?” şeklindeydi.
 
Orman ve Su İşleri Bakanı ihale süreci ve çalışmalar konusunda  gelinen noktayı şu şekilde cevapladı:  “Söz konusu işin ihale süreci ile alakalı olarak DSİ Genel Müdürlüğümüzün yanlış veya eksik bir uygulaması bulunmamaktadır. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve ihale mevzuatı hükümleri uyarınca; 03.02.2014 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen 2013/150071 ihale kayıt numaralı Niğde İl Merkezi Taşkın Koruma İnşaatı yapım işi ihalesinde; 22.06.2015 tarihli İhale Komisyonu Kararı uyarınca ekonomik açıdan en avantajlı birinci istekli konumunda olan şirket ve iş ortaklığı ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci istekli konumunda olan şirket hakkında, geçici teminatları irat kaydedilmeksizin ve yasaklamaya ilişkin hükümler uyulmaksızın ihale iptal edilmiştir. Bugün itibarıyla kanal güzergâhı açık olup, engel teşkil edecek herhangi bir durum yoktur.

Bakanlığım tarafından Niğde İline 2003-2015 yıllan arasında günümüz fiyatlarıyla toplam 206.000.000 TL yatırım yapılmıştır. Ülkemizin orman varlığım koruyarak geliştirmek, orman köylülerini desteklemek, milli parklar ve diğer korunan alanların etkin yönetimini sağlayarak, halkımızın istifadesine sunmak, su kaynaklarını verimli kullanarak içmesuyu, sulama ve diğer ihtiyaçlara cevap vermek, enerjiye dönüştürmek ve hava tahminlerini daha isabetli yapabilmek için son 13 yılda Niğde'ye yapılan yatırımları artırdık.”
 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
  
 
İlgi    : 18.03.2016 tarihli ve 25368 sayılı yazı.
 

İlgi yazı ekinde alınan, Niğde Milletvekili Ömer Fethi GURER' in, Niğde İlindeki dere ıslah çalışmalarına ilişkin, 7/2887 esas numaralı yazılı soru önergesi, Bakanlığımca incelenmiş olup, cevabi yazı ilişikte gönderilmiştir.Bilgilerinize arz ederim. *
 
  
NİĞDE MİLLETVEKİLİ ÖMER FETHİ GÜRER'İN 7/2887 ESAS NUMARALI YAZILI SORU ÖNERGESİ HAKKINDA ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI'NIN CEVABI
 
SORU 1. Onaylı projesine göre Kızılca Deresi üzerinde 7.322 metre, Kayabaşı Deresi üzerinde 4.284 metre çift taraflı taşkın koruma inşaat ihalesi yapılacaktır. İhale sürecinin iptali yeni ihale açılması, ilk karar ve ikinci kararın mahkemece durdurulmasına neden olan sürece neden ve nasıl gidilmiştir? Kurumumuzun bu konuda eksik ya da yanlış bir uygulaması söz konusu mudur?
SORU 2. Niğde ili merkez taşkın koruma inşaatının mahkemece durdurulması ve sürecin uzaması halinde beklenmeyen bir sel felaketi için alınmış bir önleminiz var mıdır?
CEVAP 1-2. Söz konusu işin ihale süreci ile alakalı olarak DSİ Genel Müdürlüğümüzün yanlış veya eksik bir uygulaması bulunmamaktadır. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve ihale mevzuatı hükümleri uyarınca; 03.02.2014 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen 2013/150071 ihale kayıt numaralı Niğde İl Merkezi Taşkın Koruma İnşaatı yapım işi ihalesinde; 22.06.2015 tarihli İhale Komisyonu Kararı uyarınca ekonomik açıdan en avantajlı birinci istekli konumunda olan şirket ve iş ortaklığı ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci istekli konumunda olan şirket hakkında, geçici teminatları irat kaydedilmeksizin ve yasaklamaya ilişkin hükümler uyulmaksızın ihale iptal edilmiştir. Bugün itibarıyla kanal güzergâhı açık olup, engel teşkil edecek herhangi bir durum yoktur.
Bakanlığım tarafından Niğde İline 2003-2015 yıllan arasında günümüz fiyatlarıyla toplam 206.000.000 TL yatırım yapılmıştır. Ülkemizin orman varlığım koruyarak geliştirmek, orman köylülerini desteklemek, milli parklar ve diğer korunan alanların etkin yönetimini sağlayarak, halkımızın istifadesine sunmak, su kaynaklarını verimli kullanarak içmesuyu, sulama ve diğer ihtiyaçlara cevap vermek, enerjiye dönüştürmek ve hava tahminlerini daha isabetli yapabilmek için son 13 yılda Niğde'ye yapılan yatırımları artırdık.
 

 
Editör: TE Bilişim