Milliyetçi Hareket Partisi Niğde Merkez İlçe Başkanı İmdat Yağmur, Niğde nazım imar planı, şimdiki haliyle adeta Niğde’nin önünü tıkmaktan ve ekonomik çöküntüden başka bir sonuç vermeyeceğini söyledi ve çarpıcı iddialarda bulundu.

 

Milliyetçi Hareket Partisi Niğde Merkez İlçe Başkanı İmdat Yağmur, Niğde belediyesinin İstanbullu bir firmaya hazırlattığı Nazım İmar Planı’nın bir çok konuda sakınca içerdiğini,  bu başarısız ve şekilde kabul edilemez sakıncaları olduğunu ve Niğde için büyük sorunlara da yol açacağını söyledi.

 

TOPLANTI VAR PLAN YOK….

 

Son günlerin en çok konuşulan ve geçtiğimi hafta Niğde Belediyesi meclis Salonunda tanıtım toplantısı yapılan, merakla beklenmesine rağmen ortaya çıkmayan planı göremeyen bir çok katılımcı bu duruma “Neden gizleniyor, planı göremiyoruz ve inceleyemiyoruz. Bu toplantının amacı ne o zaman” gibi tepkilere neden olmuştu.

 

NEDEN?

 

Konu hakkında araştırma ve değerlendirme yapan MHP NİĞDE Merkez İlçe Başkanı Yağmur, “Toplantının ardından bir çok konuda ortada konuşulur oldu. Bunları en önemlisi bu plan kimin isteğine ya da neye göre hazırlandı ve neden kamu oyundan gizleniyor sorularına neden oldu” dedi.

 

Ta İstanbul’da hazırlatılan planın neden Niğde’de yani yerinde yapılmadığını, 1930 ‘lu yıllarda hazırlanan Niğde Nazım imar planı göbekli dağ gibi şehre hakim bir bölgeden şehrin her sokağı ve her karesinin şekillendirilirsek yapıldığını yeni planın ise sadece uydu fotoğrafları ve eski plan üzerinden nasıl olurda İstanbul’un Beylikdüzü gibi Niğde’ye 1000 Km. mesafedeki ofislerde hazırlandığını merak etiklerini sordu.

 

GİZLİ DENİLEN PLAN ELDEN ELE DOLAŞIYOR!..

 

Yağmur, Nazım İmar Planının düzelenden toplantıda Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ın “Tamamen gizlik ilkesi içerisinde hazırlandı ve tutuluyor” sözlerine de işaret ederek “Gizli denilen plan parça parça bazı kişilerin elinde dolaşıyor. Bu memleketin halkına siyasisine temsilcisine hatta kendisine bile gizli olan plan kimlere nasıl ulaştırıldı. Sayın başkanın gizlilik ilkesi dediği acaba bazı kişilerin haricindeki herkese mi geçerli” dedi.

 

GİTTİ İMAR GELDİ MERA!...

 

Planın ofislerde değil bire bir yerinde yapılacak inceleme ve araştırma ile Niğde’ye faydalı olacağını belirten Yağmur, bir çok imarlı arsanın ve bölgenin de hak sahiplerinin mağdur olacağını vatandaşın “ ben bu arsayı imarlı olarak aldım şimdi ise imar vasfını yitirdi zararım ve durumum ne olacak” soruları sormaya başladığını, imarın daha önce girdiği bölgelerin şimdilerde bu plan ile birlikte mera (otlak) yapıldığına işaret etti ve yeni plan ile Niğde imar alanının Yüzde 15’in bu durumda gösterildiği bunun ot sevdasından başka bir şey olmadığını belirtti. Belediyenin “Niğde içinde yeşil değil yeşil içinde Niğde”  sloganı nı hatırlatan yağmur, yüzlerce ağacın neden katledildiğine de değindi.

 

1/25000’lik plan ile 1/5000’lik plan incelenip karşılaştırıldığında ikisi arasında çelişkiler olduğuna dikkat çeken Yağmur,”Bazı tarım alanlarında imara açılmıştır. Hak sahipleri imarlı alanların mera yapılmasıyla büyük kayıplara maruz kalacaklardır. Ve bu arsaların ne hikmet ise şahıslara ait olması kamu arazilerine dokunulmaması ayrı bir konu halini alıyor. Kamusal alanlar ayrı tutuluyor. Kısacası Niğde’nin kaybı büyük olacak” dedi.

 

YATIRIMCIYI KAÇIRTMAK PLANI?

 

Yağmur, “Kendisinden 3 il çıkartmış ve kan kaybetmiş olan Niğde gibi geçmişi binlerce yıl öncesine uzanan Niğde’nin hazırlanan yıkım planı ile adeta daha da sıkıştırılıp kalp krizi geçirtilmesi isteniyor. Yatırımcı bu gidişle Niğde’de arazi bulamayacak.” diye konuştu.

 

SOSYO EKONOMİK ÇÖKÜNTÜ KAÇINILMAZ?

 

Bu plan mevcut hal ile uygulamaya konulduğunda Niğde’nin onaylandığı gün itibariyle en az 4 yıl geriye gideceğini, kent görünümlü köy olmaktan farksız olacağına da değinen Yağmur, “Taahhüt/inşaat sektörü krizin eşiğinden kurtulamayacak, imar tıkanacak gelişme duracak, gelir alacak büyüme olmayacak tam tersine gerileme ve daralmaya devam edecek, ve böyle  bir şehre ne yatırımcı gelecek ne sanayici ne de sıcak para, sosyo ekonomik çöküntü kaçınılmaz bir hal alacak. Zaten yaptığımız ziyaretler ve araştırmalara göre Niğde’nin ticari ve taahhüt  piyasası ciddi derecede yara almış ve gerilemeye devam ediyor. ” dedi.

 

ARSA BARONLARINI BİTİRİYORUZ DEDİLER FAKAT!...

 

Yağmur, “Her açıklamalarında arsa baronlarını bitirmek olduğuna değinen planın hazırlatıcıları yeni hangi arsa baronlarının cebini dolduracaklar. Gizli hangi baronların işine yarayacak. Hangi inşaat erbabı yöneticiler bundan yararlanacak. tarım açık cezaevi, derbent bölgesi eski Kayseri yolu bölgesi, Amas,  Alakuş ve Aktaş Yeni Mahalle bölgeleri gibi yerler hangi çalışmaya göre plan edildi” diye sordu.

 

FERTEK VE KUMLUCA

 

Yağmur Önümüzdeki yerel seçimler ile Niğde belediye hizmet alanı içine girecek ve mahalle olacak olan Fertek’in ve hemen yanı başındaki Kumluca’nın akıbetinin ne olacağı ve planda neden yer verilmediğini de sordu.

 

TOKİ VE KENTSEL DÖNÜMÜM

NEDEN BU PLANIN DIŞINDA TUTULDU?

 

“Plan ve şehir bir bütündür, hiçbir uygulamada bölgesel ayrımcılık yapılamaz” diyen Yağmur, Kentsel dönüşüm alanı olan Efendibey mahallesi ve bölgesinin tamamen plan dışı tutulduğunu bunun yanı sıra TOKİ bölgelerinin de kentsel dönüşümle plana katılmadığının sebebini merak ettiklerini vatandaşın bunları bilmeye hakkı olduğunun altını çizdi. Bu konuda kimlerden ve nerelerden görüş alındığına da değinen Yağmur, “ Bu bölgelerin ayrı bir özelliği varda biz mi bilmiyoruz. Nedir bunun sebebi? Yoksa plan bir şekilde iptal olursa kentsel dönüşüm kendi yapacağımız değişikliklerle yinede devam etsin diye mi düşünülüyor. TOKİ’nin işleri her şekilde yürüsün ve bununla birlikte neredeyse dünyaya iş yapan köklü inşaat firmalarımız tek tel iflas etsin tek pay gücü olana mı kalsın durumumu var. ” dedi.

 

Bazı kesimlerin iddiasında kamuoyu ile paylaşarak endişelerini dile getiren Yağmur şöyle dedi: “Duyumlara göre mera arazilerine konut yapımı için sadece TOKİ talip olabiliyor. Buda komisyonda oylanıp uygun görüldüğünde devredilebiliyor söylemeleri de yer alıyor kamuoyunda.”

 

İŞİN NİĞDEDEKİ UZMANLARINA SORULMALI

PLANA SIKI BİR İNCELEME ŞART…

 

Planın bu haliyle uygulanabilir olmadığı belirten Yağmur; “Bizler Niğde’nin önünün açılmasından yanayız tıkanmasından yana değil, planın önünün kesilmesini değil Niğde için en doğru şekli ile Niğde’de bu işin uzmanlarından sivil toplum kuruluşlarından görüş alınarak en iyi şekilde yapılmasından ve Planın sıkı bir inceleme ile  meclise getirilmesinde sakınca görmüyoruz. Bu haliyle sakıncalar işaret eden planı kabul etmek yerine Niğde’ye yön verecek plana destek vermekten yanayız. Bu haliyle kabul edilir ise geri dönüş mümkün olmayacak. İleride karşılarına sorunların tek çözümü uygulama gereği yeni bir nazım imar ile olabilir oda büyük bir sıkıntı yaşatır. Ki mahkemeye taşındığında ise iptal edilmesi kaçınılma olur. ”

 

FİRMAYA NE KADAR ÖDEME YAPILDI

HANGİ HAKLAR VE TAVİZLER VERİLDİ

 

Yağmur ayrıca; Planı hazırlayan firmaya plan hazırlanırken ne kadar ödeme yapıldığını, plan üzerinde hangi haklar verildiğini, telif hakkı konusunda ne anlaşıldığını ve firma ile hangi kanaldan bağlantı kurulduğunu sordu. 

 

KARAMANIN KOYUNU….

 

Nazım imar planı ve sıkıntıların bir örneğin yakın zamanda karaman ilinde yaşandığını en sonunda da eksik ve sorunlu oylanan planın kabul edilmesi ile karamanın çöküş dönemi yaşadığını 3 yıla yakın sürdüğünü ve çok şey kaybettiğini de ısrarla yineleyen yağmur “Karaman bir hata yapmış ve geleceğinden en az 3+3 yıl yani tam 6 yılını kaybetmiştir. İş adamalrını kaybetmiştir, zenginini kaybetmiş parasını başkasına kaptırmış kendi etrafında küçülerek dönmüş durmuştur. En sonunda bu vahim duruma karaman Valisi bizzat el koymuştur. Niğde aybetmeye razı değildir. Kaybetmemesi içinde önü açık her projenin yanında, önünü tıkayacak tüm  proje ve planların karşısında olacağız. Çünkü bu memleket kimsenin babasının tapulu şahsi malı değil ve sadece 5-10 kişye rant alsın diye miras kalmamıştır” dedi.

 

Editör: TE Bilişim