Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Selçuklu Döneminden kalan Niğde Alaaddin Camii’ni Kültür ve Turizm Bakanına sordu.

Yaklaşık 800 yıllık görkemli bir geçmişe sahip caminin, ülkemiz ve dünya için çok önemli bir kültürel miras olduğunun altını çizen Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, eserin mimarisinin de eşine az rastlanır özelliklerde olduğunu belirtti.

Cumhuriyet döneminde onarım görerek yeniden ibadete açılan caminin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından  ülkemizde ve dünyada tanıtımı amacıyla neler yapıldığını sordu. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Kültür ve Turizm Bakanına yanıtlaması amacıyla yönelttiği sorular şöyle:
 
 “Niğde Alaaddin Camii, Büyük Selçuklu Hükümdarı Sultan I. Alâeddin Keykubat Dönemi'nde, Niğde Sancak Beyi Zeynettin Beşare tarafından (Hicri 623), 1223 yılında il merkezindeki Alâeddin Tepesi üzerine yaptırılmıştır. İki portallıdır. 1939 yılından sonra onarım görerek ibadete açılmıştır. Özellikle doğuya bakan portal görkemlidir. Bu portalın üzerine, güneş ışıklarının yaz aylarında saat 09.30-11.00 arasında bıraktığı gölgelerle "Taçlı Kadın Başı" ortaya çıkmaktadır. Bu özelliğiyle dünya mimarisinde eşine az rastlanan bir eserdir. Kaynaklarda anlatılan efsaneye göre camiyi yapan usta, Niğde Sancak Beyi'nin kızına âşık olur. Usta, beyin kızıyla hiçbir zaman evlenemeyeceğinin farkındadır. Bir gün ustaya, Sancak Beyi tarafından kente bir cami yapılması için emir verilir. Aşkının sonsuza dek süreceğini anlatmak için caminin doğu portalına prensesin yüzünü kazır ve işler. Ayrıca Aslan Başlı çörtenleri, minaresi, şerefe kapısı, yapı iç dokusu, mihrap ve pencere ile tavanda yer alan işçilik dikkate değerdir. Özellikle mimari açıdan türünün ilk ve en ilginç örneklerinden birisi olduğu kaynaklarda belirtilmektedir.

1-Cami 1909 yılında ibadete açık mıdır? Cumhuriyet döneminde ilk olarak kaç yılında onarım görmüştür?
2-Cami ile ilgili Bakanlığınızın Niğde İli dışında tanıtım amaçlı yapılmış bir yayın ya da çalışması var mıdır?
3-Cami bakanlığınızca bastırılan yurt içi ve yurt dışı tanıtım amaçlı çalışmalarda yer almakta mıdır?
4- Caminin tanıtılması için bir çalışma programlanmakta mıdır?”
 

 
 
 
 
 
Editör: TE Bilişim