Selim GÖKEL - Yorumladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  Ak Parti kuruluşu ve Parti Genel Başkanlığı döneminde de bir çok kere Niğde’ye geldi. Önceki konuşmalarını bir kez daha dinledim. Bugün de dünde Niğde için bolca övgü var. Mevcut devlet ödenekli icraatlar var. Ancak sıra dışı yatırımlar yok.

Ülkede ve özellikle sosyal medyada estirilen Ak Parti seçim mitinglerinin boş olduğu iddiaları Niğde için geçerli olamadı. Ak Parti teşkilatları  iyi çalışmış. Belediyeler de iktidar olmak bunun için önemli. İlçe belediyeleri gereğini yine yaptı. Otobüslerle köyler ve beldelerden binlerce insan taşındı.

Miting alanına şehir içi otobüsler de ilk defa ücretsiz seçmen! taşıdı. Polis kayıtlarında 30 bin kadar kişinin katıldığı öğrenildi.

Miting öncesi yapılan konuşmalarda heyecanlıydı. Konuşmalarda 24 Haziran seçimlerinin önemi veciz sözlerle dile getirildi.  Özellikle İl Başkanı Mahmut Peşin’in konuşması büyük alkış aldı.

Mitingler partilerin alacağı oyun belirlenmesinden öte, partililere verilecek heyecan, moral ve motivasyon için önemlidir. Kabalığı daha adaylığının açıklanmasından birkaç gün sonra gelen Muharrem İnce’nin kalabalığı ile veya ayın 18’inde gelmesi muhtemel Meral Akşener’in mitingi ile karşılaştırmak anlamsız. İktidar, yerel yönetim ve devlet kademelerinin desteği ile gerçekleştirilen bugünkü miting motivasyon eksikliği olan, eski seçimlere göre moral değerinin düştüğü görülen Ak Parti Niğde Teşkilatına adeta bir hayat öpücüğü kondurdu. Bunu yine her zaman ki gibi Sayın Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

Bugün bütün partiler için adaylar birinci derecede öncelik değil. Seçime siyah ve beyaz olarak bakılıyor. Cumhurbaşkanı – başkan adayları daha çok ön plana çıktı.

Bence, bugün ki kalabalık beklentilerin üzerindeydi.  Daha önce "nasıl olsa kazanacak" duygusunun bir nebze sekteye uğramasından dolayı Niğdeli Ak Parti seçmenin kenetlenmesine neden oldu.

Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çevre illere gelip de Niğde’ye gelmemesi Ak Partiler tarafından bile eleştirilere adayların yetersizliğine yorumlanıyordu. Aynı şekilde Şehit Ömer Halisdemir’in mezarını da ziyaret etmemesi polemik konusu yapılıyordu. Bugün bu tartışmalarda sona erdi. Bir nevi Niğde adaylarına da gereken önemi verdiği anlaşıldı.

 Ak Parti Niğde’de ivme kazandı ve bu moral ile seçime kadar giderler.

Miting haricinde Ak Parti için bazı yorumlarda daha bulunmak lazım.

Niğde’de Ak Parti tabanı özellikle kırsalda ve ilçelerde durum ve duruşları ile kayma, sapma göstermeyen bir parti konumundaydı. İktidar nimetlerinden nemalanma, bulundukları konumları kaybetme korkusu, bulundukları konumları koruma refleksi… Onları bir arada tutmaya yetiyor. 16 yıllık iktidar olduklarından dolayı  kadroları çok geniş. İktidar imkanlarından faydalanan, nemalanan o kadar geniş kesimler var ki, iş adamından, bürokratına, sosyal yardım alanlardan, tarikatlara, işçilerden, yerleştirdiği memurlara, stk’lardan, yerel yönetimlerine kadar… Bunları oy olarak hanelerine rahatlıkla yazabilirsiniz. Bütün bunları yok sayarsanız 1-1-1 yanılgısına düşersiniz.

Yavuz Ergun, Selim Gültekin, Sedat Çağlar gibi yeni ve yıpranmamış adaylarla çıkmaları da bir avantaj…

Özellikle Yavuz Ergun;

Ak Parti adayı Yavuz Ergun içinde bir parantez açmak lazım. Yaklaşık 10 yıldır Bor İlçe Başkanlığı yaptı. Niğde’yi, sorunları, teşkilatı ve siyaseti biliyor. Onunla birlikte Niğde’de siyaset, yeni bir anlayışa kavuşacak.  Seviyeli, sakin, yerinde tavrını koyabilecek, gerçekçi, dizayn yapan,  popülist olmayan, farklı bir siyasetçi olacak.  İcraat yapması ise oluşacak hükümet ile paralellik sağlayacak.

Ak Parti Niğde’de sağlam duruyor, sağlam basıyor.

Aslında Ak Parti Niğde’de çok yıpranmıştı. İl yönetimi il başkanları nezdinde büyük sorunlar ve şaibeler yaşadı. Belediye Başkanı Faruk Akdoğan görevden alındı. Neden alındığı ve İl yönetimindeki olumsuzlukları muhalefet yeteri kadar işleyemedi. Gündemde tutamadı. Oysa  muhalefet için Niğde’de o kadar çok malzeme var ki… Fetö davalarına,  ifadelerine kulak verse bile ellerinde bugün için çok iyi malzeme olurdu.

Bence, 16 yılda Niğde, Ak Parti tarafından çok ihmal edildi. Herkes bunun farkında. Devrik Belediye Başkanı Faruk Akdoğan istifa ettirilip, başarısızlık  ihalesi ona bırakıldı. Oysa bu ilin her dönem Ak Parti’den iki milletvekili oldu. Başarısızlıkta, vekiller hiç  sorgulanmadı. Bugün dahi seçim mitinglerinde sorgulanmıyor. Sadece sosyal medyadan vatandaş sorguladı.

Devletin rutin ödenekleri hariç sıra dışı bir yatırım yok… Teşvik yasasından dolayı Bor OSB’ye enerji yatırımı,  Ulaştırma Bakanı’nın havaalanı yatırımı. Birde bugün bahsedilen Millet Kıraathanesi sözü.

Sayın Yavuz Ergun’un bilmesi lazım, beklenti çok.  Sorumluluğu büyük,  Ak Parti 16 yıldır Niğde’ye, Niğdeliye çok borçlandı.

Ülkedeki  olumsuz çizgisine rağmen...

Bugün sokaktaki Niğdeli Ak Parti’nin  ikinci milletvekilliğini konuşuyorsa, partililer ise üçüncü milletvekiline doğru gidiyoruz diyebiliyorsa…

Bu bariz muhalefet partililerinin yetersizliği. Mevcut muhalefet milletvekili adaylarının yetersizliğinden kaynaklanıyor.

Siyaset boşluk kabul etmez.

Ak Parti Niğde’de doldurabileceği bütün alanları dolduruyor. 

Top muhalefette...
 
 
Editör: TE Bilişim