MİT’in, Norveç’in başkenti Oslo’da PKK’lılarla masaya oturması ortalığı karıştırdı. CHP ve MHP konuyu TBMM’ye getirip sert biçimde hükümeti eleştirirken, Oslo görüşmelerinin satır aralarından, yeni şifreler de çıktı. MİT ise, ‘’Kapsamlı inceleme yapıldığını’’ açıklamakla yetindi.

Görüşme tutanaklarına göre Oslo’da en az 5 kez PKK ile toplantılar yapıldı. PKK’lılar bu toplantılarda mektup yazıp MİT aracılığıyla bu mektubu İmralı’daki Abdullah Öcalan’a ulaştırıyor, Öcalan da aynı yöntemle cevap gönderiyordu.

ADEM UZUN DA VARDI
Görüşmedeki konuşmalardan, PKK yöneticilerinden Zübeyir Aydar, Mustafa Karasu ve Sabri Ok’un masada olduğu anlaşılıyor. Ancak bu görüşmede söz almayan ve masada olan bir isim daha var. Heyeti yemeğe davet eden PKK yöneticilerinden Adem Uzun, ‘’Yemekte de konuşuruz sonra tekrar geliriz’’ diyor. Uzun 05 Mart 2010 günü Belçika polisi tarafından ROJ TV soruşturması nedeniyle gözaltına alınmış daha sonra serbest bırakılmıştı. ABD’de Uzun’u uyuşturucu kaçakçısı ilan ederek ekonomik veya ticari işlem yürütülmesini yasaklamıştı.


‘’ÖNDERLİK VE SAYIN ÖCALAN’’
Görüşmede Hakan Fidan’ın 6 kez ‘’Sayın Öcalan’’ diyor. MİT Müsteşar yardımcısı ise Öcalan’dan ‘’Önderlik’’ diye bahsediyor ve ‘’Tamam ben de diyorum ki önderliğin yol haritası elimde’’ diyor. ‘’Sayın Öcalan’’ sözü başta BDP’liler olmak bunu kullanan birçok kişi hakkında ‘’Terör örgütünü övme’’ suçlamasıyla davalara neden oldu. Halen çok sayıda isim hapis istemiyle yargılanıyor.


‘’YALVARIYORUZ’’
Tutanaklarda, MİT Müsteşar yardımcısının Öcalan’ı kastederek ‘’Ona da yalvarıyoruz, ne olur kısa yaz diye’’ sözü de var. İmralı ile Oslo arasında mektup teatisini ima eden bu sözler ile PKK’lıların Öcalan’a yazdıkları ve Öcalan’ın cevabının kısa olması kastediliyor.


Tutanaklarda, Müsteşar yardımcısının ‘’Habur, kırılma noktasını oluşturdu. Burada hukuk ihlal edildi’’ sözü de var. Habur olayı sırasında sınırda mahkeme kurulması ve gelen PKK’lıların serbest bırakılarak ‘’Hukuk ihlali yapıldığı’’ iddiaları dile getirilmişti. Görüşmede PKK’lı Sabri Ok’un Habur’a gelenler için, ‘’Biliyoruz ki bunlar tutuklanmayacak’’ sözü de yer alıyor.


PKK’LILARA TV İZNİ
Görüşmede Hakan Fidan, PKK sempatizanlarına TV kurma izni verildiğini de açıklıyor ve ‘’Başbakanlıkta, TV’lere ulusal güvenlik belgesi veren komisyonun başkanı benim. Güneydoğu’dan bir yerel TV geldi, 4 isim var. Dörtü için de örgüt mensubu, sempatizandır diye görüş var. Valiyi aradım ( Zaten olmayan yok ki, verin gitsin) dedi. Tamam dedik, verdik gitti’’ diyor.


OSLO VE ZAMANLAMA
Buluşmanın Oslo’da olması da anlamlı bulundu. Norveç, AB’ye katılmayı reddedip, AB’nin ‘’Terör örgütleri” listesini de tanımamıştı. PKK’lılara göz yuman Norveç’te Başbakan Erdoğan da yumurtalı saldırıya uğramıştı. PKK’yı tasfiye planları sırasında Kandil’deki PKK’lı üst düzey yöneticilerin Norveç’e gönderilmesi de gündeme gelmişti. İsrail, ‘PKK kartını oynama’ tehdidinde bulunurken Başbakan’ın ‘’Arap baharı’’ turuna çıkması öncesi ve kara harekatı için geri sayım devam ederken ses kaydının servis edilmesi, zamanlama konusunda da soru işaretleri yarattı.


REŞADİYE SALDIRISI
Tutanakları sızan son görüşmenin, Tokat’ın Reşadiye ilçesinde 7 askerin şehit edildiği olay sonrası yapıldığı anlaşılıyor. Görüşmede bu olay da dile getiriliyor ve Hakan Fidan ‘’Başbakanlık Müsteşar yardımcısı’’ olarak tanıtılıyor. Reşadiye saldırısı 7 Aralık 2009’da meydana gelmişti. Fidan ise, 14 Kasım 2007 ile 17 Nisan 2010 tarihlerinde Başbakanlık Müsteşar yardımcılığı yaptı. Oslo görüşmesi, 8 Aralık 2009 ile 17 Nisan 2010 tarihleri arasına denk geliyor. Fidan 17 Nisan’da MİT Müsteşar yardımcısı 27 Mayıs 2010’da da MİT Müsteşarı olmuştu.

Kaynak: internetajans

Editör: TE Bilişim