Saime KARABULUT yazdı...



 Türkiye, son yıllarda beyin tasavvurlarını zorlayan olaylara şahit oluyor.

Yetki kargaşasının yaşandığı, baskının ve zorbalığın hakim olduğu, inanç kavramı ile inanca ağır darbelerin vurulduğu, hukukun üstünlüğü yerine üstünlerin daha doğrusu hakim erk sahibinin hukuka yön verdiği bir zamana şahit oluyoruz.

 
Bu yaşananlar Mesnevi’deki Aslan hikayesi ile çok örtüşüyor.

 

“Ormanlar kralı aslan, tilki ile kurdu yanına çağırıp “Gelin beraber av yapalım, hem av nasıl yapılır size öğreteyim.” demiş. Tabi krala itiraz etmeleri mümkün olmayan bu iki hayvan, aslanla birlikte ava çıkmışlar. Aslan bütün hünerini kullanarak bir saat içinde bir geyik, bir keçi bir de tavşan avlamış. Avları getirip meydana serdikten sonra kurda seslenmiş:
- Kurt kardeş, hadi bakalım şu avları bir güzel taksim et.
Kurt avların üzerinde şöyle bir gezdirdikten sonra taksimatını açıklamış:
- Sayın kralım, siz en büyüğümüzsünüz. Haliyle geyik sizin hakkınız. Eh, ben de tilkiden büyük olduğuma göre keçi bana düşer. Tilki de tavşanla idare etsin.
Taksimata sinirlenen aslan bir pençe atarak kurdu yere serer. Sonra tilkiye döner:
-Hadi bakalım tilki, sen avı paylaştır.
Tilki biraz düşünüp pay edişini anlatır:
- Sayın kralım: Şu geyik sabah kahvaltınız, keçi öğle yemeğiniz, tavşan da ikindi sofranız olur.
Aslan şaşırıp böyle güzel taksim yapmayı kimden öğrendiğini sorar:
Tilki cevap verir:
-Şu yerde upuzun yatan kurttan öğrendim.”

Evet! Ülkemizin ve milletimizin yaşadığı bunca adaletsizliğe bir dur demek gerekiyor. Seçim süreci ile birlikte partilerin yaklaşımlarını değerlendirdiğimizde Türkiye’yi bu açmazdan çıkaracak en etkin yaklaşımları MHP’nin ortaya koyduğunu söyleyebiliriz.

Şöyle kısaca MHP’nin seçim beyannamesine göz attığımızda ülkenin bütün katmanlarına yönelik somut çözümlerine şahit oluyoruz.

 Bu yazıda başlıklar halinde MHP’nin beyannamesinden bazı hususları aktarmak istiyorum.

“TAŞERON İŞÇİLER KADROYA ALINACAK: Net asgari ücret, asgari geçim standardı düzeyi dikkate alınarak 1400 liraya yükseltilecek. Hane halkı geliri asgari ücret tutarını geçmeyen asgari ücretlilere, belirlenecek büyük şehirlerde 100 lira şehir içi ulaşım desteği verilecek. Devletin asli ve sürekli hizmetlerinde çalıştırılan taşeron işçiler kadroya alınacak.

EMEKLİLERE MART VE EYLÜL’DE İKRAMİYE: “Gazilere engelli derecelerine bakılmaksızın 3 bin 600 günde emekli olabilme hakkı verilecek. Engelli çocuğu olan muhtaç durumdaki ailelere sosyal destek ödemesi yapılacak. Emeklilere her yıl mart ve eylül ayı içinde ‘Emekli Destek Ödeneği’ adı altında iki aylık net asgari ücret tutarında ödeme yapılacak.

YAŞLILIK MAAŞI 300, ENGELLİ AYLIĞI 600 TL: 65 yaşını doldurmuş, muhtaç durumdaki kişilere ödenen aylık 300 liraya yükseltilecek. Muhtaç durumdaki engelli vatandaşlardan 18 yaşını dolduran ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek düzeyde engelli olanların aylıkları 600 liraya, diğer engelli aylığı ve 18 yaş altı engelli yakını aylığı ise 400 liraya yükselecek.

ÇİFTÇİYE MAZOT 1 LİRA 75 KURUŞ: Çiftçinin desteklenmesi amacıyla mazot, gübre, ilaç, tohum, yem ve fide gibi temel tarımsal girdilerin üzerindeki ÖTV ve KDV kaldırılacak, mazot 1 lira 75 kuruş olacak. Yeni işyeri açan ve istihdam yaratan esnafa o işyerindeki faaliyetleri ile ilgili olarak beş yıl süreyle Gelir Vergisi muafiyeti getirilecek. Geçimini bir tek araçla temin eden şoför esnafının mevcut aracını yenilemek amacıyla alacağı yeni ticari araçtan 10 yıl kullanmak şartıyla KDV ve ÖTV alınmayacak.

EVİ OLMAYANA 250 TL KİRA YARDIMI: Evi olmayan muhtaç ailelere sosyal konut sağlanacak, konut sağlanamadığı durumda ise 250 TL kira yardımı yapılacak. Evlenecek ihtiyaç sahibi gençlerin evliliklerinin daha başlangıcında ekonomik sıkıntı yaşamamaları için kamu bankaları aracılığıyla 10 bin TL tutarında, 2 yıl vadeli ve faizsiz evlilik kredisi alabilmeleri imkanı sağlanacak.

MUHTAÇ AİLELERE TEMEL İHTİYAÇLAR İÇİN HİLAL KART: Muhtaç durumdaki ailelere aylık temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri harcama kartları (HİLALKART) verilecektir. Çeşitli adlar altında yapılması öngörülen sosyal destek ödeme tutarı bu kartlara yüklenecek.

TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ ÜCRETSİZ: Koruyucu ve temel sağlık hizmetleri devlet tarafından ücretsiz olarak sunulacak. Her öğrenciye 10 bin liraya kadar yükseköğrenim kuponu verilecek.  Eğitime katkı amacıyla her çocuk için ailesi tarafından yapılacak katkının yüzde 50’sine kadar oranda devletin katkıda bulunmasıyla bir eğitim hesabının açılmasını, biriken miktarın özellikle yükseköğretim aşamasında kullanılmasını öngören ‘Eğitim Destek Hesabı’ oluşturulacak.

BANKALAR ÜCRETLİ VE EMEKLİNİN MAAŞINI BLOKE EDEMEYECEK: “Bankaların ücretli ve emeklilerin maaş hesaplarına bloke uygulamaları engellenecek, alacakların vasfı ne olursa olsun icra ve haciz uygulamaları hiç kimsenin gelirini asgari ücretin altına düşürecek şekilde uygulanmayacaktır.”

KAYIP KAÇAK BEDELİ VATANDAŞTAN ALINMAYACAK: Elektrik şirketlerinin kusurlarından kaynaklanan kayıp kaçak bedeli vatandaşlarımızdan alınmayacak. Sayaç okuma ve benzeri tüketime bağlı olmayan giderler vatandaşa yansıtılmayacak.

17-25 ARALIKÇILARDAN HESAP SORULACAK: 17-25 Aralık yolsuzluk ve kara para soruşturması ile ortaya dökülen, hükümet üyeleri ile aile fertlerinin içinde yer aldığı siyasi tarihinin en büyük rüşvet ve yolsuzluk iddiaları başta olmak üzere tüm yolsuzlukların üzerine gidilecek. Kul hakkı yiyenlerden, rüşvetçilerden, soygunculardan ve hortumculardan hesap sorulacak. Yolsuzluktan hukuki olarak elde edildiği tespit edilen mallara, kimin üzerinde olursa olsun zamanaşımı gözetmeksizin el konulacak.

TÜRKÇE DIŞINDA ANADİLDE EĞİTİM YAPILMAYACAK: Eğitimin her kademesinde eğitim dili Türkçe olacak ve Türkçe dışında başka bir dilde anadilde eğitim yapılamayacak.

HSYK YENİDEN DÜZENLENECEK: Adalete ve hukuka güven artırılacak şekilde yargı reformu yapılacak. Hukuk ve adalet alanında evrensel normlar dikkate alınarak uzun vadeli devlet politikaları oluşturulacak. Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri seçimi demokratik usullere uygun olarak ve yargı bağımsızlığı zedelenmeyecek şekilde yeniden düzenlenecek.”

 

                Uzun bir beyannameden kısa başlılar aktardım. Bir daha yazımda AKP ve CHP’nin tek alternatifinin neden MHP olduğunu aktaracağım. Ama yazının sonucu olarak şunu söyleyebilirim.

                Bu seçim sadece bir milletvekilliği seçimi değil haksızlık ve zulüm karşısında insani, İslami, milli bir tercihin seçimidir.

 Saime KARABULUT-NİĞDE

[email protected]

 

Editör: TE Bilişim