Niğde Belediyesinin CHP'li Meclis üyesi Erdal Aydoğan, Niğde Belediyesine yönelttiği akçeli sorularla ülke ve Niğde'nin gündemine geliyordu. Erdal Aydoğan Niğde Belediyesine yazılı sorular sormak ile birlikte Niğde Belediyesine çeşitli teklif ve önerilerde de bulunuyordu. 

Bugüne kadar görev yapan Belediye Meclis üyelerinden farklı bir profil çizen CHP'li Erdal Aydoğan,  bu kez de yerel seçimlerin hemen ardından   MHP'li Beledie meclis üyesi Cumhur Durmaz'ın  teklif verip de  takibini unuttuğu T.C. ibaresinin akıbetini sordu ve Niğde Belediyesinin tabelalarında T.C. ibaresinin yazılmasını teklif etti. 

CHP'li Niğde Belediye Meclis Üyesi Erdal Aydoğan yaptığı yazılı açıklamada ; Bilindiği gibi Ülkemizde bir dönem başlatılan ve halkımızca da kabul edilmeyen “ ÇÖZÜM SÜRECİ” diye talihsiz bir süreç yaşanmıştı. Bu süreçte ülkemizin resmi kurumlarında “Türkiye Cumhuriyeti” kelimesi ve bunun kısaltması “T.C.” ibaresi kaldırıldı. Bu durum Türk Milletini derinden üzdü.

MHP TEKLİF ETMİŞ AKP OYLARI İLE RED EDİLMİŞTİ

Ancak 31 Mart 2019 tarihinde yapılan Yerel Seçiminde başta İstanbul ve Ankara olmak üzere, CHP ve MHP tarafından kazanılan Belediye Başkanlıklarına meclis kararı alınmadan“TC” ibareleri direk asıldı ve bizleri sevindirdi. Yine en son eski ilçemiz ve komşu İlimiz olan Aksaray’da MHP’nin vermiş olduğu “TC” ibaresi eklenmesi önergesi  Meclis Gündemine alınmış ve AKP’lilerin oylarıyla RED edilmişti. Daha sonra kamuoyu baskısı nedeniyle tekrar mecliste görüşülmeden direk “TC” ibaresini asmak zorunda bırakıldı.

Bu durumu İlimizde de uygulanması için “Milliyetçi Hareket Partisi Niğde  Belediye Meclis Üyesi sevgili arkadaşımız Cumhur Durmaz imzası ile Niğde Belediyesine  dilekçe vererek, T.C. ibaresinin Niğde Belediyesi, ona bağlı kurum ve kuruluş tabelalarında yer alması, resmi  internet sitesinde ve kurum yazışma başlıklarında yer verilmesi hususunun 03 Mayıs 2019 tarihli Meclis toplantısı gündemine alınması teklifini” yapmış ancak Belediye Başkanlığı ise " Belediye Meclisi yetkisinde olmadığı, idarenin yetkisinde olduğu"yersiz ve gereksiz bir gerekçeyle Meclis Gündemine alınmadı. Bu gerekçe 5393 sayılı Belediye Kanununa açıkça aykırıdır.

YASALAR BELEDİYE BAŞKANININ KEYFİNE GÖRE UYGULANAMAZ

5393 sayılı Belediye Kanunun 18. maddesinin “N” fıkrası“Meydan, cadde, sokak, park, tesis ve benzerlerine ad vermek; mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesine karar vermek; beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerini kabul etmek.” Denmiştir. Yine Belediye meclis üyelerinin vermiş olduğu önerileri için 21.maddesinin  1. fıkrasında “Her ayın ilk günündeki belediye meclis gündemi belediye başkanı tarafından belirlenerek en az üç gün önceden üyelere bildirilir ve çeşitli yöntemlerle halka duyurulur. ve 2.fıkrasında ise “Her ayın ilk toplantısında belediye başkanı ve meclis üyeleri belediyeye ait işlerle ilgili konuların gündeme alınmasını önerebilir. Öneri, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kabul edildiği takdirde gündeme alınır.” Denmektedir.

Türkiye Cumhuriyet Devleti Federe devletlerden oluşan Federal Bir Devlet değildir.Türkiye Cumhuriyeti Devleti Üniter devlettir. Yani İstanbul’da, Ankara’da, Aksaray’da hangi ilde ne yasa uygulanıyorsa 81 İlde de ve Niğde’de aynı yasa uygulanır. Yasalar Belediye Başkanının keyfine göre uygulanmaz ve yorumlanmaz. Burada T.C. ibaresinin yer almasının hiçbirimizi rahatsız edecek bir yönü yoktur. Türkiye Cumhuriyeti hepimizin ortak paydasıdır. Rahatsız olan varsa bu çatı altında ve bu ülkede yaşamasın. Bu durumun meclis gündemine gelip tartışılması, kabul edilmemesi, yada gündeme alınmaması ilk başta PKK , DHKP-C  ve FETÖ terör örgütleri olmak üzere ülkemizin düşmanlarını sevindirmektedir.

Bu nedenle​;

1- MHP’nin vermiş olduğu ve yukarıda belirtmiş olduğum önerisini tekrar ederek meclis gündemine gelmeden Belediye Başkanlığınız inisiyatif alarak aynen kabul edilmesini,

2- İnisiyatif almamanız durumunda ise 5393 Sayılı Belediye Kanunun 18/N ve 21/2 maddeleri gereği Meclis gündemine alınması için oylanmasını,

3- “TC” ibaresini eklenmemesi kararı çıkması halinde sebepleriyle birlikte halkımıza resmi bir açıklama yapılmasını talep ediyorum.

Görüldüğü gibi yasa ve usuller açıktır. Gönül istedikten sonra yapılmayacak iş yoktur. Mazeret çoktur.Sonuçta“Belediyecilik Gönül İşiydi” değilmi! " şeklinde açıklamasını tamamladı 

Editör: TE Bilişim